Scandal de proporţii la Primăria Brezoi

miercuri, 26 martie 2008

Scandal de proporţii la Primăria Brezoi

Salarii exorbitante pentru inspectori fiscali

Pentru un orăşel unde şomajul este ocupaţia principală a locuitorilor, aşa cum este Brezoiul, faptul că anumiţi funcţionari ai Primăriei primesc salarii exorbitante, pe seama amărâţilor, care îşi semnau singuri … executările silite, fără să ştie acest lucru a fost de natură să declanşeze un scandal de proporţii. Salariaţii de la Compartimentul taxe şi impozite din cadrul primăriei ajunseseră astfel, în ultimul an, să încaseze salarii de patru ori mai mari decât aveau pe ştatul de plată, respectiv salariul de bază şi până la trei salarii în plus, din aşa-zisul „fond de stimulente”, astfel că ajungeau la mai mult de 5000 de lei pe lună, mai mult decât primarul.

Salarii exorbitante

Cei doi inspectori de la taxe şi impozite au profitau de faptul că în Consiliul Local nu se stipulase în niciun fel care ar putea fi cota maximă a suplimentării salariale pe care o puteau obţine şi luau tot procentul stipulat în lege sub formă de bonusuri. Mai exact, în cazul în care localnicii se prezentau la Primărie pentru a-şi achita taxele şi impozitele după termenul de plată, funcţionarii cu pricina îi puneau să semneze şi titlul executoriu şi somaţia pentru întârziere, după care îşi reţineau pentru propriile „stimulente financiare” 15% din întreaga sumă plătită de datornici.

„În cele mai multe cazuri, oamenii nici măcar nu îşi dădeau seama ce semnează, şi cu atât mai puţin la ce foloseau acele hârtii de somare pe care erau puşi să le semneze. În acest fel, funcţionarii cu pricina luau câte trei salarii în plus faţă de cel de bază, aşa că ajungeau la patru salarii în total, adică la peste 5000 de lei pe lună. La ultima şedinţă de consiliu eu am propus un regulament prin care să se stipuleze clar cum trebuie să se folosească acest fond de stimulente, ce cotă poate fi acordată sub formă de stimulente băneşti acestor inspectori, pentru că mi se par nişte sume exorbitante şi nejustificate.

În 2007, aceşti funcţionari au primit în jur de 60.000 de lei în mână, deşi legea stipulează că aceşti bani pot fi folosiţi şi pentru alte scopuri, pentru dotare, softuri, etc., în condiţiile în care nu s-au încasat până acum taxele şi impozitele decât în proporţie de 60%. Cred că 2-300 de lei pe lună dacă erau nu ar fi reprezentat o problemă, dar cred că aceşti oameni au profitat de naivitatea primarului şi au luat toţi banii. Majoritatea primăriilor au regulamente care stabilesc exact suma maximă care poate fi încasată în acest fel” – spune viceprimarul din Brezoi, Robert Schell.

Conform hotărârii 31/07.03.2008, fondul pentru acordarea de stimulente băneşti se constituie lunar, dar cuantumul lunar al stimulentelor individuale poate fi de „cel mult 35% din salariul de bază pentru personalul de specialitate din cadrul compartimentelor cu atribuţii în realizarea creanţelor fiscale şi de cel mult 10% din salariul de bază pentru celălalt personal care ocupă funcţii în structurile unităţii administrativ-teritoriale şi care contribuie în mod indirect la activitatea fiscală.”

Reclamaţie contra Consiliului Local

Pe de altă parte, salariaţii primăriei, care lucrează la compartimentul de taxe şi impozite spun că vor alege cel mai probabil să acţioneze în judecată Consiliul Local, deoarece consideră că au respectat legea şi că această cotă de stimulente nu putea fi îngrădită printr-o hotărâre de consiliu local.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Salariaţii Oltchim au ajuns bătaia de joc a mil...
(Impact)Scandal de proporţii la Primăria Brezoi
(Administratie)Ion Ungureanu, născut pentru a fi primar în Mue...
(Politica)Dumitru Persu, călcâiul lui Ahile din PSD
(Administratie)Un liberal a transformat radical Tetoiu intr-un...
(Administratie)Comuna Alunu va fi iluminată cu ajutorul banilo...
(Administratie)Începe curăţenia în comuna lui Dobre
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Fapt divers)Chituc are capul pe butuc
(Politica)Frâncu şi Pistol principalii candidaţi din Vâlc...
(Administratie)Consilierii din Popeşti vor fi trimişi la muncă
(Editorial)Viroze de primăvară
(Fapt divers)La Ramnicu Valcea 100 de poliţişti avansaţi de ...
(Sport)Cupa României la handbal feminin nu se mai dispută
(Actualitate)ASP-ul se mută în cantina Liceului Sanitar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe