Peseditul Dumitru Persu, un profitor lipsit de scrupule

duminică, 23 martie 2008

Politicieni inutili! Ori la Consiliu ori la Senat ori…la Balamuc

Peseditul Dumitru Persu, un profitor lipsit de scrupule


Nicu Trandafir

 Continuăm azi serialul început în ediţia trecută prin prezentarea unui alt „mâncător“ de bani publici. Dumitru Persu este acum consilier judeţean şi secretar al Organizaţiei Judeţene a PSD - Vâlcea. A avut funcţii importante în PCR înainte de 1989, funcţii aproape inexplicabile pentru un individ, care spune că a moştenit mii de hectare. Păi dacă strămoşii săi erau boieri, cum naiba a avansat în PCR? Se putea face acest lucru doar printr-o singură variantă. Dar despre trecutul îndepărtat al acestui ipochimen vom mai vorbi. Azi ne ocupăm doar de anii de după Revoluţie. Anii extrem de prosperi pentru Persu ,care a obţinut fel de fel de salarii şi avantaje nemeritate credem noi.

O avere colosală

Dumitru Persu spune că a moştenit, e drept, împreună cu fratele, aproape întreaga comună natală, Măldăreşti. Acolo deţine 8.800 mp teren arabil, 20.400 mp păşuni, 2.500 fâneţe şi 9.000 mp păduri. Tot la Măldăreşti deţine un teren construibil de 200 mp şi o casă în construcţie, cu o suprafaţă locuibilă de 100 mp. Familia pesedistului mai deţine două apartamente cu suprafeţe de puţin peste 60 mp. În 2004, averea secretarului executiv al PSD Vâlcea a crescut cu 23.100 de euro, după ce a vândut unei firme argeşene un teren aflat în Râmnic.

Mai are depozite bancare în euro şi dolari. A fost angajat cu carte de muncă la BCR Vâlcea, acest lucru aducându-i un venit lunar de peste 2000 de dolari. Dumitru Persu a investit inteligent atât în acţiuni la BCR (120 milioane de lei), cât şi la societăţile financiare, de asigurare şi leasing, sume modice, în valoare totală de aproximativ 70 de milioane de lei. Veniturile familiei Persu au fost completate de cele obţinute de soţie, Magdalena Floriana, în calitate de fostă şefă al farmaciei din Spitalul Judeţean de Urgenţă , acţiuni în valoare de 15 milioane la SC Univers SA (obţinute la „cuponiadă”). Pe lângă toate astea, indemnizaţiile pe care Dumitru Persu le încasa lunar în anii de glorie ai PSD-ului, de la SC Oltchim SA (46,5 milioane lei - în calitate de membru al CA) sau anual de la Consiliul Judeţean (54,9 milioane) par nişte mizilicuri.

Pesedistul Dumitru Persu pare cel mai înstărit consilier judeţean, mai bogat chiar şi decât fostul său şef pe linie de partid, ex-preşedintele CJ, Iulian Comănescu.

Loc călduţ la BCR

În perioada 1992 – 1996, în calitate de subprefect al judeţului a fost braţul armat al prefectului Comănescu. Cei doi s-au completat perfect în perioada respectivă. Viclenia lui Comănescu combinată cu ascuţimea minţii lui Persu au făcut ca maşinăria PDSR să funcţioneze la Vâlcea, ca unsă. Anii au trecut, Convenţia a venit la Putere, iar cei doi s-au dat la fund, ascunşi în birouri călduţe la BCR Vâlcea. Momentul alegerilor din anul 2000 i-a prins din nou în formă, au ieşit din bârlog şi au purces la câştigarea Puterii în judeţ.

PSD-ul a ieşit categoric învingător, Comănescu şi-a adjudecat Consiliul Judeţean, iar mâna sa dreaptă Persu a pierdut la mustaţă postul de prefect în defavoarea unui ilustru anonim (până atunci) de pe scena politică vâlceană, Mircea Perpelea. Persanul s-a retras în „cochilia“ de la bancă, a devenit consilier al directorului, consilier judeţean, preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vâlcea şi membru în mai multe comitete şi „comiţii“ – toate foarte bine plătite. În perioada în care a lucrat la bancă Persu nu a avut altceva de făcut decât să-i pună beţe în roate fostului director Dorin Dobrişan, pe care l-a carotat din toate poziţiile.

Abilitatea lui Dumitru Persu în domeniul discursurilor demagogice este binecunoscută. La o şedinţă unde participau lideri importanţi ai PSD – centru, secretarul executiv a tunat şi a fulgerat efectiv împotriva „jocurilor de culise din partid şi a îmbogăţiţilor peste noapte“. De asemenea, când veneau de la Bucureşti membri ai conducerii, Persu dădea din coate să ajungă în faţă, să fie la mese alături de ei şi să le spună cât de „frumoşi şi deştepţi“ sunt aceştia. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat sâmbătă, 11 iunie 2005, cu ocazia vizitei în judeţ a liderilor PSD, Mircea Geoană şi Adrian Năstase.

O fundaţie de acoperire?

Nimeni nu ştie exact câţi bani albi şi câţi bani negri a vehiculat Persu în calitate de preşedinte al Fundaţiei „A.I. Cuza”, fundaţie prin care PSD Vâlcea a primit sute de milioane ca donaţie pentru campaniile electorale trecute. Există voci în partid ,care spun că aceşti bani nu au fost cheltuiţi cum trebuie şi că nu toţi au servit partidului. Aici probabil va face lumină un organ de control după ce Persu nu va mai fi mare şi tare în PSD. Numai că omul deşi a fost pensionat de la bancă şi are o avere din care poate trăi liniştit încă 50 de ani se agaţă de putere cu disperare poate tocmai pentru a avea puterea de a potoli controalele.

Incapabil de uninominal

Dumitru Persu nu a câştigat niciodată o funcţie prin vot direct. A pus mâna pe funcţii politice prin numiri sau prin voturi pe listă. Recent a declarat unui ziar local că vrea să fie vicepreşedinte de consiliu judeţean sau senator. PSD are vreo 12 vicepreşedinţi în Vâlcea. Ceilalţi 11 care au muncit mai mult, au sprijinit partidul financiar mai mult şi au o popularitate mai mare decât a „ tovarăşului” Persu ce naiba de funcţii să mai vrea? Funcţia de vice al Consiliului Judeţean o poate obţine doar pe popularitatea lui Câlea de care se ţine scai de câteva săptămâni şi prin prisma rezultatelor pe care le vor obţine mii de candidaţii la consiliile locale şi la primării care vor munci pentru ca un individ ca Persu să mai frece menta patru ani într-un birou de lux.

Conştient că este posibil să piardă acest post Persu încearcă să obţină şi nominalizarea în postul de candidat pentru senat. Nu oriunde ci în circumscripţia din sudul judeţului unde PSD stă bine, Giovani şi Bleotu au câţiva preşedinţi de organizaţie buni iar PSD va avea doi candidaţi la Camera Deputaţilor care îi pot aduce prin munca lor voturi şi lui Persu. Adică bătrânul sforer să nu bage bani în campanie şi să obţină un mandat cu imunitate pe munca şi banii colegilor săi de partid. Aşa a făcut o viaţă întreagă. Şi-a minţit şi familia. Recent doi jurnalişti au încercat să îi fotografieze mastodontul de vilă construit în buricul Râmnicului.

Una din fetele sale a sărit la cei doi să le smulgă camera digitală şi a urlat cât putea că tatăl ei este cinstit şi a muncit o viaţă pentru a face casa. Păi dacă muncea nu era nici o problemă domnişoară, nu avea de ce să ascundă bogăţia. Nu e o ruşine să fi bogat! Este ruşinos însă să fii leneş, viclean, mincinos, pervers, profitor! Este o ruşine să blamezi partidul şi colegii ce te-au ajutat să trăieşti împărăteşte!

Şi este o ruşine să câştigi lunar cât 8 muncitori de la Oltchim în condiţiile în care nu faci nimic util! Este o ruşine să îţi baţi joc de voturile vâlcenilor! Cei care se simt apropiaţi PSD pot să îl voteze pe domnul Câlea liniştiţi. Omul chiar a muncit. Dar le sugerăm să nu voteze lista PSD dacă pe ea apare Dumitru Persu. Poate aşa PSD va primi o lecţie pentru a exmatricula eminenţa cenuşie a partidului, omul care a făcut atât d e mult rău organizaţiei!

P.S. Iar domnului Persu , dacă tot vrea postul de senator, îi sugerăm să candideze în circumscripţia care cuprinde Măldăreştiul, comuna sa natală. Aşa ar fi normal , nu ? Să vadă ce bătaie îi dă electoratul care îl cunoaşte. Iar în zona de Nord a judeţului punem pariu că nu ar obţine nici 5 la sută

Alte titluri din editia curenta:

(Sport)Primarul Gutău pierde promovarea
(Impact)Constantin Pop a fost executat din motive poli...
(Politica)Peseditul Dumitru Persu, un profitor lipsit de ...
(Administratie)Primarul din Goleşti se şcoleşte la Bruxelles
(Politica)Deputatul Vlădoiu a adus milioane de euro în Râ...
(Editorial)Câlea sau Frâncu?
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)Animalele de la Zoo Valcea vor avea bucătari de...
(Actualitate)Directoarea Spitalului de Urgenţă Valcea, demis...
(Fapt divers)Prinsă în flagrant, făcând sex
(Actualitate)Femeile – marginalizate pe piaţa muncii
(Administratie)Gutau este într-o campanie perpetuã
(Actualitate)World Vision ajută copiii defavorizaţi
(Editorial)Mărturisiri
(Fapt divers)Vagon deraiat în gara Drăgăşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe