Mărturisiri

duminică, 23 martie 2008

Tableta a… politică

Mărturisiri

de Mihai Râmniceanu

Câteva cuvinte ale unui om la peste 80 de ani ne-au cutremurat. Personajul susţinea că este pilotul care a doborât, în 1944, avionul în care se afla scriitorul francez Antoine de Saint Exupéry. Aşadar, după circa 54 de ani, omul a mărturisit pentru că, probabil, nu mai putea să închidă în el o asemenea poveste care i-a măcinat, cred, toată viaţa.

Avem destule personaje care poartă cu ele asemenea taine, mai ales politice, dar şi care ţin de afaceri oneroase, de soarta unor oameni, de judecăţi strâmbe, de corupţie, de câştiguri nemeritate, venite peste noapte, de… Mulţi dintre aceştia sunt pe listele noilor aleşi pe care riscăm să-i… luăm pe conştiinţa noastră ca albi, curaţi şi uscaţi, fără niciun păcat.

Ce bine le-ar sta, dar aţi mai văzut aşa ceva?!, să spună, ca în „Titanicul…” lui Tudor Muşatescu, precum nea Spirache, „Nu mă alegeţi!” Vise, păi când a fost politica o fiinţă curată, când a lucrat ea pe faţă, când ne-a oferit ea oameni cu dosarele de te-apucă mila când vezi ce săraci sunt, ce mult au muncit, ce enorm au studiat, cât au tras ei la roaba vieţii pentru a ajunge ce vor să ajungă, cât de goale sunt buzunarele lor şi ce săraci sunt (poate cu duhul!).

Aş vrea să-l văd pe cel care mărturiseşte, fie chiar şi cel mai mare sau mai mic păcat care l-a adus în rândurile elitei politice, aş vrea să aud despre şcoli în care asemenea oameni sunt pregătiţi la materiile cinste, onestitate – de fapt, acelaşi lucru, curăţenie sufletească, lipsă de minciună şi câte şi mai câte.

Un tânăr care privea înaintea vieţii lui dând din umeri a neştiinţă, a nesiguranţă, a lipsă de orientare, m-a pus pe gânduri adânci şi negre mărturisind aşa: „Noi suntem generaţia de la care se aşteaptă ceva? Dar ce-am învăţat în cei 18 ani şi ceva care au trecut de la revoluţie? Ce ne-au demonstrat puternicii, politicienii, oamenii pe care i-au ales părinţii noştri, de mai multe ori, să conducă ţara, mereu alţii, dar toţi la el?”

Nu, politicienii nu au procese de conştiinţă, poate numai de calomnie, sau de insultă, sau de moştenire, sau mai ştiu eu de care…

Ce mai face lumea noastră dacă nu mărturiseşte la timp? Demonstrează că stă rău cu psihicul… Un tânăr student, poate treaz, poate ameţit nu ştiu de ce, îşi introduce o viperă în gură, mai bine-şi punea altceva, ştiţi vorba, şi are noroc! Scapă, fiindcă e dus, la timp, la spital, unde medicii întâi nu cred, iar apoi rămân îngheţaţi când constată că tipul e întreg la minte!

Un altul, acesta e ales al poporului comunei de unde este el, găseşte de cuviinţă să facă o şcoală într-un cimitir! Nu, nu vă închinaţi acum, pentru că deşi oamenii îi demonstrează că aşa stau faptele, el reacţionează cam aşa: „N-a venit niciun mort la mine să spună că a fost sau nu cimitir cândva…!” Şi rămâne în funcţie în continuare, şi ce mărturisiri frumoase va face el după ce va pleca din administraţie, unde se pricepe mai bine.

Se-ntorc cocorii cei negri din Franţa! Au venit cu un charter, au primit şi câte 300- 350 de euro, de la francezi, numai să plece, au vizitat turnul acela al lui Gustave Eieffel şi ce-au mai gustat plăcerea asta, că n-au uitat nimic şi peste două săptămâni se vor duce înapoi.

Meteorologii fac şi ei… mărturisiri. Cică a venit iarna şi povestea aceea cu iar… n-am bani! Mărturisesc sincer!

Alte titluri din editia curenta:

(Sport)Primarul Gutău pierde promovarea
(Impact)Constantin Pop a fost executat din motive poli...
(Politica)Peseditul Dumitru Persu, un profitor lipsit de ...
(Administratie)Primarul din Goleşti se şcoleşte la Bruxelles
(Politica)Deputatul Vlădoiu a adus milioane de euro în Râ...
(Editorial)Câlea sau Frâncu?
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)Animalele de la Zoo Valcea vor avea bucătari de...
(Actualitate)Directoarea Spitalului de Urgenţă Valcea, demis...
(Fapt divers)Prinsă în flagrant, făcând sex
(Actualitate)Femeile – marginalizate pe piaţa muncii
(Administratie)Gutau este într-o campanie perpetuã
(Actualitate)World Vision ajută copiii defavorizaţi
(Editorial)Mărturisiri
(Fapt divers)Vagon deraiat în gara Drăgăşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe