Facturile emise de CEZ au scos din minţi mii de familii

duminică, 9 martie 2008

Traian Guminski

 Era altădată un sistem logic. Lunar venea cineva şi citea consumul de energie electrică la fiecare apartament. Se emitea apoi o factură. Ştiai ce ai consumat, ştiai ce ai de plată. Puteai să reclami undeva dacă eşti nemulţumit. A venit apoi un sistem, care am înţeles, era rentabil pentru furnizorul de energie electrică în sensul că îşi putea permite să reducă multe locuri de muncă.

Consumatorul citea singur contorul. Se ducea la un punct din cartierul său declara consumul şi plătea. Apoi a venit marea afacere a formării a fel de fel de companii. Băieţii deştepţi cumpără pe hârtie energia electrică şi o vând altora. O companie vinde ceea ce produce alta. Nimeni nu mai ştie ce să reclame. Nimeni nu ştie cine face facturile. Sediul celui care vinde curentul e în Craiova, al celui care tipăreşte facturi pe un profit imens în Timişoara. Dacă ţi se arde aparatura din casă din cauza furnizorului, dacă rămâi fără energie şi ai pierderi, nu ai cui să te plângi. Plăteşti pagubele. Nimeni nu te despăgubeşte.

Te chinui să îţi citeşti facturile şi să înţelegi de ce trebuie să plăteşti milioane pentru două becuri şi un televizor. Periodic se fac aşa zise regularizări. Pentru că facturile chipurile se emit pe baza unui consum estimat. Iar la câteva luni cineva citeşte consumul real şi are loc o regularizare. Care de cele mai multe ori duce la destabilizarea bugetului unei familii. Sute de vâlceni au sunat în ultima lună la redacţia noastră. Probabil şi celelalte redacţii au fost şi ele apelate. Lumea se plânge că are probleme mari cu noul sistem.

Dacă cineva îţi fură factura eşti pierdut. Rişti să fi debranşat de la reţeaua de energie electrică. Facturile sunt de cele mai multe ori mult mai mari decât se aşteaptă omul. Regularizările au loc după preţul actual al energiei deşi poate trebuie să plăteşti kilovaţi consumaţi în urma cu trei-patru luni, când preţul era mai mic. Dacă te plângi la OPC funcţionari de acolo te privesc neputincioşi. CEZ Vânzare face legea.

Dă curent cui vrea, când vrea, la ce preţ vrea. Dacă încerci să dai telefon la companie eşti plimbat de la Ana la Caiafa până te laşi păgubaş. Majoritatea populaţiei ar vrea ca citirile să aibă loc mai des, să plătească exact ce consumă. Facturile să fie tipărite şi emise de cineva din Vâlcea şi să poţi reclama sau cere informaţi aici. Mulţi ne-au întrebat cine şi cum poate face un control la CEZ. Noi credem că nimeni.

Cititorii noştri la fel. Blestemaţi fie în veci cei care au făcut cadou străinilor cele mai rentabile companii de stat din România. Companii clădite prin efortul îndelungat a milioane de români . Care au făcut foame şi au stat fără lumină pentru ca acum unii să facă averi nemeritate pe seama celor cu salarii şi pensii d e mizerie!

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Facturile emise de CEZ au scos din minţi mii de...
(Impact)Sute de disponibilizări la fostele subunităţi a...
(Fapt divers)Profesor sexagenar, acuzat de hărţuire sexuală
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Editorial)Primarul Gutău se „sinucide“?
(Politica)Ion Tudor, singurul contracandidat REAL al lui ...
(Actualitate)Gura de oxigen pentru afaceristul-deputat Becse...
(Administratie)Primarul Dobre din Dăeşti a încălcat legea
(Administratie)Ioan Filip şi-a anunţat candidatura la Primăria...
(Sport)„Municipalii” au învins la scor de ...
(Fapt divers)Tănăsoaica muşcă mâna celui, care i-a dat să mă...
(Administratie)├×ara Loviştei intră în vizorul Uniunii Europene
(Finante)Obligaţii declarative ale contribuabililor cu t...
(Politica)Deputatul Frâncu nu suportă minciunile lui Bleotu
(Sport)FC Nurnberg, gruparea timişoreanului Muller, um...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe