Centrul de convenţii şi expoziţii de la Călimăneşti – Seaca

luni, 3 martie 2008

Centrul de convenţii şi expoziţii de la Călimăneşti – Seaca

 Săptămâna trecută s-au demarat lucrările la centrul de convenţii şi expoziţii de la Călimăneşti – Seaca, cel mai mare centru de acest fel din România, după Romexpo. Proiectul, pentru care reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea nu reuşeau să-l amplaseze nicăieri în Vâlcea şi-a găsit locul în cele din urmă la Călimăneşti, prin cooperarea cu primarul staţiunii, Ilie Amuzan. Deşi proiectul părea că „s-a născut mort”, acum acesta prinde contur. Startul lucrărilor a fost dat deja, iar în 18 luni centrul urmează să fie finalizat.

Locuri de muncă

Primarul staţiunii Călimăneşti – Căciulata, Ilie Amuzan a apreciat că, în următorii ani, sute de localnici îşi vor găsi locuri de muncă în cadrul acestui centru. „În primă fază, s-a estimat că aproximativ 160 de persoane îşi vor găsi un loc de muncă la Seaca, iar peste patru ani vor fi create în jur de 1000 de noi locuri de muncă, ceea ce va face din Călimăneşti o zonă atractivă din toate punctele de vedere.

Încep lucrările la cea mai mare investiţie din regiunea Sud-Vest Oltenia, investiţie care încununează peste trei ani de muncă şi multe eforturi din partea tuturor celor care au fost implicaţi.” – a spus primarul de la Călimăneşti. Preşedintele CJ Vâlcea, Dumitru Buşe a spus că este mulţumit de alegerea locaţiei de la Seaca, după ce nu a putut amplasa centrul a cărui idee a pornit de la Camera de Comerţ şi Industrie la Horezu, Olăneşti, Govora sau în Râmnic.

„La Horezu nu am găsit o locaţie corespunzătoare pentru acest proiect, la Olăneşti şi Govora nu sunt terenuri disponibile pentru acest lucru, aşa că am discutat cu primarul de la Călimăneşti, care ne-a oferit posibilitatea de a amplasa centrul expoziţional la Seaca. Aici va fi un centru european, în care producătorii, investitorii, comercianţii, cumpărătorii vor fi aici din vara lui 2009. În medie, vor fi zilnic cel puţin 2.000 de persoane, care, pe lângă afacerile lor, vor da culoare şi staţiunii Călimăneşti.

Călimăneştiul se va transforma într-o citadelă europeană în domeniul turismului, iar teza noastră cu care am venit şi pe care am dezvoltat-o, aceea că Valea Oltului nu este cu nimic mai prejos decât Valea Prahovei, prinde contur. Investiţia de la Seaca va fi foarte importantă pentru noi, căci aici vor fi cele mai importante evenimente din România. Tot ce se va întâmpla la Romexpo se va induce spre Râmnicu-Vâlcea.” – a apreciat Dumitru Buşe.

Noi proiecte pentru Călimăneşti

Carmen Alexandrescu, şefa Direcţiei Integrare de la CJ Vâlcea a spus că a fost proiectul cel mai bine clasat pentru a fi finanţat prin programul Phare 2004 - 2006, dar că au fost şi foarte multe probleme pentru demararea acestuia. „Am întâmpinat o opoziţie foarte puternică, atât pe plan local, cât şi din partea reprezentanţilor celorlalte judeţe, deoarece unele dintre ele, cum este Oltul de exemplu nu au avut niciun proiect ales pentru finanţare, în timp ce noi am avut aproape toate proiectele eligibile.

Călimăneştiul mai are aprobat prin programul Phare 2006 şi proiectul care priveşte reabilitarea infrastructurii în turism, dar şi un centru de agrement şi recreere, iar în luna iulie terminăm şi un proiect de colectare selectivă a deşeurilor.” – a spus aceasta. Cheltuielile eligibile ale proiectului, fără TVA depăşesc 8,2 milioane de euro, iar cele neeligibile un milion de euro.

Cofinanţarea este asigurată din fonduri bugetare, create cu această destinaţie. În bugetul Consiliului Local Călimăneşti şi Consiliului Judeţean Vâlcea este un procent de 20 la sută destinat acestei cofinanţări. Centrul de Convenţii şi Expozitii Nord Oltenia este menit să funcţioneze non-stop şi să-şi pună serviciile la dispoziţia a 3000 de persoane în acelaşi timp, aceasta fiind capacitatea la care a fost proiectat.

Primarul staţiunii, Ilie Amuzan a precizat că în apropierea centrului va fi construită de asemenea o clinică chirurgicală, pentru boli cardiovasculare şi de recuperare, pentru că aerul din Călimăneşti este printre cele mai prielnice din Europa, pe locul doi în privinţa beneficiilor pe care le are în rândul cardiacilor. Edilul-şef la staţiunii speră ca această clinică să fie cea mai bună de acest fel din Europa de sud-est. „Pentru mine este cea mai frumoasă zi, deoarece proiectul de aici este primul pas spre zona metropolitană a Vâlcii”, a apreciat primarul Ilie Amuzan. Lucrarea trebuie finalizată până la 24 august 2009.

Alte titluri din editia curenta:

(Politica)Buturuga Pistol răstoarnă carul Gutău?
(Fapt divers)Măicuţele de la Bistriţa, ameninţate cu levieru...
(Fapt divers)Două accidente mortale pe străzile Vâlcii
(Politica)Primarul Dobre se apropie de finalul ultimului ...
(Actualitate)Vel Pitar, are un nou director general
(Actualitate)Ambient, planuri pentru 12 magazine
(Editorial)Pistol luptă pentru doi
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Impact)Otrava pentru şoareci omoară animalele de pe Le...
(Fapt divers)Percheziţie informatică la Drăgăşani
(Sport)Sârbul Vidakovic a adus victoria „municip...
(Finante)Inculpatul Minea de la Alutus e dator vândut la...
(Administratie)Centrul de convenţii şi expoziţii de la Călimăn...
(Fapt divers)Incendiu de vegetaţie, la Mihăeşti
(Fapt divers)Urmărit general pentru înşelăciuni, prins la Vâ...


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe