Câlea sau Frâncu?

duminică, 23 martie 2008

Câlea sau Frâncu?


Foto: Ion Cilea

Foto: Emilian Francu


Traian Guminski

Devine evident că unul dintre cei doi va fi viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean. Votul uninominal pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene pune capăt unui troc murdar care a fost practicat o dată la patru ani în fiecare judeţ. Un troc care şi-a bătut de fapt joc de voturile cetăţenilor. Un troc care a permis liderilor locali a unor partide minuscule să ajungă vicepreşedinţi, uneori preşedinţi şi unor consilieri judeţeni să se aleagă cu foloase materiale. S-a terminat cu negocierile interminabile duse prin cârciumi, prin telefoane şi prin intermediari, negocieri care aveau loc imediat după alegerea consilierilor judeţeni şi care durau câteva săptămâni.

Votul pe listă ar fi permis, în Vâlcea, mai multor indivizi să spere la funcţia supremă de mare şef al Consiliului Judeţean. Votul uninominal nu permite decât liderului liberal sau celui social democrat să câştige. Amândoi sunt firi extrem de muncitoare. Amândoi şi-au neglijat afaceri, familie, timp liber, concedii pentru a câştiga popularitatea de care se bucură. Amândoi au susţinerea unui partid numeros bine organizat. Amândoi au fiefuri dar şi simpatizanţi importanţi în fiefurile celuilalt. Amândoi muncesc din plin şi au ce spune electoratului din orice localitate, au cu ce se mândri, au proiecte, realizări politice şi profesionale.

Amândoi au o parte a presei locale care îi va susţine făţiş şi o parte care se va strădui să îi încurce. Amândoi au activişti bine pregătiţi şi candidaţi de primari buni care îi vor ajuta indirect alegerile pentru primării având loc în aceiaşi zi. Niciunul nu poate spera la înţelegeri cu ceilalţi participanţi la bătălia pentru Consiliul Judeţean deoarece pentru preşedinţi va fi un singur tur de scrutin. În aceste condiţii candidatul PDL va avea un cuvânt de spus important. În judeţ lucrurile se vor întâmpla cam aşa. În unele comune cei doi vor obţine voturi aproximativ egale. Altele vor fi câştigate zdrobitor de Frâncu ( în partea de nord a judeţului) şi zdrobitor de Câlea ) în partea de sud a judeţului.

Probabil Câlea va obţine majoritatea în oraşele Berbeşti, Băbeni, Călimăneşti şi Frâncu în Brezoi Olăneşti şi Băile Govora. Dar acolo unul dintre ei va obţine 80 la sută sau peste este vorba despre 1-2 mii de votanţi maxim. Adică mai puţin decât o secţie de votare din Râmnicu Vâlcea. În Râmnic, logic ar fi ca cei doi să piardă în faţa candidatului PDL care va fi tras de candidatura lui Mircia Gutău. Dar PDL nu poate câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean pentru că nu are un candidat mai cunoscut şi mai popular în judeţ decât Câlea şi Frâncu. În aceste condiţii contează mult echipele de campanie şi candidaţii la primăria Râmnicului ai PSD şi PNL. Frâncu a mizat pe tinereţe şi i-a dat încredere lui Bogdan Pistol. Iar acesta se mişcă destul de bine.

În PSD însă, cârcotaşii pun beţe în roate desemnării candidatului şi îl sabotează indirect pe Ion Câlea. E un handicap. Tot un handicap este acela că membrii PDL care realizează că al lor candidat nu poate câştiga alegerile pare mai predispus să voteze cu Frâncu. La fel şi membrii vechi ai PC şi PN├×CD. Lupta pare atât de strânsă încât nu ne hazardăm decât la un pronostic. Acela dintre cei doi care va câştiga va obţine cel mult 5 procente peste adversarul său. Punem pariu!

Alte titluri din editia curenta:

(Sport)Primarul Gutău pierde promovarea
(Impact)Constantin Pop a fost executat din motive poli...
(Politica)Peseditul Dumitru Persu, un profitor lipsit de ...
(Administratie)Primarul din Goleşti se şcoleşte la Bruxelles
(Politica)Deputatul Vlădoiu a adus milioane de euro în Râ...
(Editorial)Câlea sau Frâncu?
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)Animalele de la Zoo Valcea vor avea bucătari de...
(Actualitate)Directoarea Spitalului de Urgenţă Valcea, demis...
(Fapt divers)Prinsă în flagrant, făcând sex
(Actualitate)Femeile – marginalizate pe piaţa muncii
(Administratie)Gutau este într-o campanie perpetuã
(Actualitate)World Vision ajută copiii defavorizaţi
(Editorial)Mărturisiri
(Fapt divers)Vagon deraiat în gara Drăgăşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe