Acţionarii nemţi de la Oltchim nu sunt sănătoşi!

duminică, 16 martie 2008

„Acţionarii nemţi de la Oltchim nu sunt sănătoşi!“

 • România a fost reclamată miercuri la Parlamentul European de compania germană Petro Carbo Chem (PCC) pentru că ar intenţiona să acorde un ajutor de stat mascat combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. • Petiţia investitorului german survine cu o săptămâna inainte ca proiectul de lege referitor la transformarea în acţiuni a datoriilor către stat ale firmei vâlcene – în valoare de peste 200 milioane de dolari – să fie votat în Camera Deputaţilor. • Constantin Roibu, preşedintele Oltchim SA, susţine că nemţii nu au dreptate deoarece legea nu reprezintă ajutor de stat.

Proiectul de lege, aflat în prezent la Camera Deputaţilor, reclamat prevede că toate datoriile pe care le are Oltchim (circa 200 milioane de dolari, potrivit lui Constantin Roibu, preşedintele Oltchim) către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului să fie convertite în acţiuni. Măsura este criticată vehement de ceilalţi acţionari ai combinatului, care şi-ar vedea astfel diminuate drastic participaţiile.

Ei acuză că proiectul de lege violează grav drepturile acţionarilor minoritari ai Oltchim SA şi distorsionează libera concurenţă, încălcând normele comunitare. Petro Carbo Chem acuză mai ales anularea, prin legea propusă, a penalităţilor aferente perioadei 2003-2008, măsură care reprezintă un ajutor de stat mascat, în opinia sa.

De unde provine datoria Oltchim

Povestea datoriei Oltchim începe la sfârşitul lunii noiembrie 2003, când Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Oltchim a hotărât majorarea capitalului social al societăţii cu 3.323 de miliarde de lei vechi prin conversia în actiuni a datorilor către AVAB (Agenţia pentru Valorificarea Activelor Bancare). Hotărârea de atunci a fost contestată în instanţă de către o parte a acţionarilor minoritari şi a fost anulată după doi ani de Tribunalul Vâlcea, sentinţă ramasa definitiva, moment in care Oltchim a redevenit datoare cu suma din 2003 plus majorarile şi penalităţile legale.

La jumătatea anului 2006 Guvernul Tăriceanu a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care AVAS a fost autorizată să incheie cu Oltchim SA convenţii prin care să se stabilească modalitatea de stingere a creanţei prin executare silită. Totodată, Ordonanţa a impus şi includerea în dosarul de privatizare a obligaţiei cumpărătorului de a achita datoria Oltchim către AVAS. Şase luni mai târziu, în luna ianuarie 2007, Legea 30 a modificat OUG 45/2006, care a dispus majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni, dar a dispus ca toate ajutoarele de stat să fie acordate numai după autorizare de către Consiliul Concurenţei. Ulterior, în cursul anului 2007, a fost formulat proiectul de lege aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului.

Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că proiectul legii ar fi fost transmis la Comisia Europeană, care nu a trimis nici un punct de vedere, astfel că s-ar putea spune că este un acord tacit. „Le-am cerut celor de la AVAS să îmi comunice dacă s-a modificat proiectul de lege. Dacă s-a modificat, trebuia să fim şi noi notificaţi", a punctat Oprescu.

Constantin Roibu, preşedintele Oltchim: „Nemţii nu sunt sănătoşi!“

Cum comentati reclamaţiile acţionarului german?
Constantin Roibu: În primul rând, ceea ce face această lege nu este ajutor de stat. Acesta este un aspect. Această lege a mai fost o dată probată, pierzându-şi valabilitatea, s-a băgat în Parlament să se aprobe din nou. Între timp cineva istet din Ministerul Finanţelor sau AVAS s-a gândit să calculeze şi dobânzi la aceşti bani. Acest lucru e total ilegal. Chiar dacă nu se va scoate această lege şi nu se vor anula penalităţile, dăm în judecată AVAS şi vom câştiga în instanţă.

Ne puteţi spune cuantumul sumei?
Constantin Roibu: Circa 200 de milioane de dolari. Din aceştia, jumătate sunt penalităţi. Iar PCC, cel care a făcut petiţia acum către Comisia Europeană, a dat anul trecut o scrisoare în care a spus că este de acord cu majorarea şi că va veni să participe la subscriere. Înseamnă că nu sunt sănătoşi. Anul trecut şi-au dat acordul scris către Uniunea Europeană, dar acum nu sunt de acord, pentru că s-au găsit probabil nişte escroci în România care îi jupoaie de bani şi care le-au spus că pot trata cu statul român ca această datorie, în situaţia în care cumpără Oltchim, să poată fi cumpărată la 20-30 la sută din valoarea ei.

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Acţionarii nemţi de la Oltchim nu sunt sănătoşi!
(Impact)SC BERE ALUTUS SA, executată silit pentru dator...
(Impact)Scandalul de la Berislăveşti continuă:
(Editorial)Eu şi Traian Băsescu
(Actualitate)Fiul primarului din Măldăreşti, profesor pentru...
(Administratie)Comuna Boişoara are cea mai frumoasă şcoală din...
(Administratie)Nouă grădiniţe „noi” în Fârtăţeşti
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Administratie)În Titeşti, primarul Cătălin Daneş nu are rival
(Administratie)Olăneşti, staţiunea sufocată de gunoaie
(Administratie)Primarul Ion Dobre vrea să păcălească populaţia...
(Administratie)Mateeşti: Despăgubiri pentru a opta familie eva...
(Fapt divers)Muniţie neexplodată la Suteşti
(Administratie)Lucrările la centura Drăgăşaniului încep la toamnă
(Politica)Bogdan Pistol a strâns simpatizanţi în Club Tao

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe