Cui convin anticipatele?

duminică, 24 februarie 2008

Cui convin anticipatele?

Traian Guminski

Decizia categorică a PSD de a provoca anticipate poate conveni exact unora cărora în aparenţă nu le convine. Dacă aceste alegeri ar urma să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile locale în Vâlcea s-ar putea produce anumite modificări previzibile a fi valabile mai în toate judeţele. În primul rând există câţiva lideri care vor să controleze ambele alegeri.

De la PNL şi PSD liderii judeţeni ar vrea să încerce obţinerea locului d preşedinte al Consiliului Judeţean iar în caz că pierd să candideze în toamnă pentru un mandat de deputat. Normal că dacă alegerile au loc în acelaşi timp ei nu se pot implica în ambele campanii mai ales că în partid ar isca nemulţumiri. La PNL situaţia poate părea salvatoare pentru Frâncu care nu vrea să candideze la primărie dar partidul îl împinge.

La PSD situaţia pare favorabilă democratului Gutău. În caz că Ion Tudor alege să candideze pentru Parlament actualul primar pare a rămâne fără adversar. PDL ar câştiga şi datorită valului d e voturi pe care le poate obţine în Râmnic, Gutău. Voturi care vor merge probabil, mare parte spre listele de candidaţi la Parlament. Pentru PC, PRM , PNG şi alte formaţiuni mici , va fi un dezastru .

Aceste formaţiuni riscă să nu mai poată intra în Parlament în aceste condiţii. Şi nu mai au timp nici de manevre care să îi ducă pe anumite liste. Pentru unii din eşalonul secund poate însemna o şansă de a urca pe poziţii altfel inaccesibile. Pentru mulţi din actualii Parlamentari este clar că scurtarea mandatului va duce la pierderea unei sinecuri. E greu de crezut că vor mai obţine un nou mandat chiar dacă îşi vor face loc pe liste.

Dar unii nu vor putea. S-au săturat colegii din partid de ei. Poate generalul Popescu să fie mutat pe loc eligibil în alt judeţ că prea are nevoie de imunitate acum. Şi Mitică Dragomir în caz că Vadim reuşeşte să păcălească 5% din prostime. Dacă votul ar fi uninominal pentru Consiliul Judeţean lupta ar fi şi mai interesantă. Pe Frâncu nu-l poate bate decât Câlea şi invers. Cine dintre ei va risca pe cartea totul sau nimic?

Cine va renunţa şi va lăsa loc deschis adversarului? Din păcate nu s-a luat în calcul de legislativ această variantă de uninominal care ar fi dus la dispariţia unor aberaţii cum a fost cea a obţinerii acestui post de Dumitru Buşe, iar preşedinţii ce ar fi fost aleşi ar fi avut o putere foarte mare. Poate chiar prea mare pentru partide unde există fel de fel de calcule. Poate nu în ultimul rând anticipatele nu convin marilor trusturi de presă.

Acestea vor alegeri separate pentru a putea mulge de două ori marile firme datoare să sprijine anumiţi candidaţi. Pentru presa de provincie, e cam la fel. Poate pentru unii, e chiar mai bine cu anticipate. Pentru actualii primari va fi o nebunie curată. PSD îşi face calcule tocmai pe baza acestor primari. Ei au mai mulţi şi cred că edilii le vor aduce voturi. Şi UDMR poate spera într-o prezenţă mai bună la vot a oamenilor lor în caz de alegeri simultane locale şi parlamentare.

Pentru democraţia internă ar fi bine pentru că nu ar mai putea candida unii şi acolo şi acolo. Dealtfel ar fi bine ca cei de pe listele de consilieri locali să nu s e regăsească şi pe listele judeţene. Nu se poate ca mereu aceleaşi persoane să fie protejate. Iar o campanie cu mulţi oameni aflaţi în poziţii eligibile ar face bătălia mult mai interesantă. Nu pot şti exact calculele lui Băsescu. Acesta este atât de perfid încât nu exclud varianta ca Geoană să ceară anticipate tocmai la sugestia preşedintelui.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Primăriţa din Runcu a fost victima unor mizerabili
(Administratie)La Ramnicu Valcea lansările electorale debuteaz...
(Ancheta)Procesul senatorului Popescu – amânat pen...
(Actualitate)VV şi VV nu sunt tari pe WWW
(Announcements)Sparele si Soparle
(Ancheta)Justiţia funcţionează doar pentru proşti
(Impact)Poliţia Rutieră Valcea a fost manipulată de pre...
(Finante)Finanţele vând curse de şoareci
(Fapt divers)Accident produs de un poliţist în timpul servic...
(Administratie) Mihăeştiul are primarul pe care îl merită
(Administratie)Mateeşti: A opta familie – aproape de eva...
(Politica)2008 - Anul Schimbării
(Politica)Dumitru Persu pune haina de cameleon
(Actualitate)Calculatoarele de la ASE Bucureşti ajung la ele...
(Editorial)Cui convin anticipatele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe