Vîlcea este judeţul cel mai afectat de alunecări de teren

duminică, 20 ianuarie 2008

Vîlcea este judeţul cel mai afectat de alunecări de teren


Direcţia Silvică a invesit masiv în drumuri forestiere calamitate

Traian Guminski

Anul 2007 a însemnat pentru Direcţia Silvică Vâlcea un an greu datorită volumului mare de lucrări de reparaţii a drumurilor forestiere calamitate pe care au trebuit să le realizeze specialiştii din această unitate care administrează peste 130.000 de hectare. Într-o recentă discuţie purtată cu ing. Gabriel Sorin Petrescu, directorul tehnic al Direcţiei Silvice ne-am interesat despre actuala situaţie din pădurile judeţului.

• Are Direcţia personal suficient pentru administrarea pădurilor din judeţ?

-Direcţia are 10 Ocoale Silvice, 2 Parcuri Naţionale, un Complex Salmonicol şi o secţie de pepinieră. Administrăm 130.000 de hectare din care 30.000 aparţin statului. Personalul este calificat şi cu experienţă. Probabil ar trebui mai mulţi oameni dacă toţi proprietari de pădure din judeţ ar apela la serviciile noastre.
• Sunteţi recunoscut ca unul dintre cei mai specializaţi ingineri silvici din ţară, ce credeţi că a r trebui făcut pentru a stopa cumva aceste defrişări masiv, pentru a proteja fauna şi flora?

- Nu este vorba neaparat de experienţă deşi am, cred, suficientă. După absolvirea actualului Colegiu „ Mircea Cel Bătrân „ am făcut facultatea la Braşov apoi stagiatura în Caraş Severin, am lucrat pe Valea Lotrului, Oltului; Cernei, am lucrat 4 ani la Minister, la Corpul de Control. Sunt în domeniul Silvic de aproape 30 de ani. În 2003 am fost în Grecia la o specializare pe probleme legate de stingerea incendiilor.

A fost un program pe mai multe ţări europene, cu realizarea unor hărţi de risc. Grecii erau extrem de bine pregătiţi şi foarte dotaţi. Cu toate acestea aţi văzut apoi cum au ars pădurile în zona Salonicului. ├×ara noastră ar fi putut beneficia atunci de fonduri importante pentru a realiza un sistem eficient de intervenţie în caz de incendii. Din păcate Guvernul a considerat că Agricultura este prioritară. Pentru accesarea fondurilor ar fi trebuit să contribuim şi noi cu o parte din bani şi nu s-a vrut acest lucru.

• Aţi fost şi în Germania, acolo am auzit că pădurea este extrem de bine protejată.

- Da, a m fost la specializare în Germania pe un proiect PHARE. Nemţii ne-au ajutat să întocmim proiecte SAPARD pentru măsurile 3.1, 3.4, 3.5 şi 4.2. Am fost o singură dată apoi au venit ei de mai multe ori la noi. În Germania exploatarea lemnului se face pe suprafeţe extrem de mici şi se obţin aprobări cu mare greutate. Am văzut zeci de case de lemn şi pensiuni care aveau la intrare plăcuţe în acre se menţiona că acea clădire a fost făcută cu lemn din Slovenia, România, Finlanda, Irlanda etc

Actualul Guvern a făcut mai mult pentru Silvicultură? Ce credeţi că ar trebui să se facă pe plan guvernamental?

- Trebuie alocaţi mai mulţi bani. Cred că Guvernul Tăriceanu a îmbunătăţit lucrurile. În perioada 2001-2004 erau foarte puţini ingineri silvici în Minister. S-a schimbat situaţia. Acum este o organizare mai bună, mai eficientă. S-a întărit mult şi ITRSC. Trebuie făcut totul pentru o gospodărire şi dezvoltare durabilă a fondului forestier. Trebuie luate măsuri tehnice, economice, administrative.

• Cum a fost anul 2007 pentru Direcţie?

- Am avut o cifră de afaceri de 235 miliarde lei din care 202 miliarde provin din exploatarea lemnului şi diferenţa din alte valorificări. Am obţinut un profit de 7 miliarde lei dar trebuie ţinut cont de faptul că anul trecut am avut foarte multe lucrări în special de reparare a drumurilor forestiere calamitate. Este adevărat că ne-au fost alocate fonduri de la Minister dar am contribuit şi noi substanţial. Nu trebuie uitat că Vâlcea este judeţul în acre riscul alunecărilor de teren este cel mai mare.

Alte titluri din editia curenta:

(Fapt divers)Traficanţi de droguri din patru judeţe – ...
(Impact)Trei cadre medicale, sancţionate subţire pentru...
(Impact)Crinu Popescu sofer nesimtit
(Actualitate)Traian Dobrinescu cercetat de DNA
(Politica)Deputatul Frâncu ţine cont de sesizările noastre
(Fapt divers)Măicuţă de la Bistriţa – operată de o tum...
(Actualitate)Vîlcea este judeţul cel mai afectat de alunecăr...
(Fapt divers)Schimbările vor continua în IPJ Vâlcea
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Actualitate)Medic incompetent la Drăgăşani
(Editorial)Anticiparea unei bătălii interesante
(Politica)Tableta a… politică - Ce „vechi...
(Politica)Aglomeraţia de la PNL Valcea naşte scandaluri
(Finante)Îndrumar pentru depunerea declaraţiilor fiscale...
(Administratie)Primăria Râmnicului are bani buni pentru constr...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe