Monopolurile monstruoase

miercuri, 30 ianuarie 2008

Monopolurile monstruoase

Traian Guminski

Deşi în teorie există fel de fel de legi care protejează consumatorii şi care încearcă să creeze un climat concurenţial corect, în ţara noastră sunt permise indirect crearea unor monopoluri şi jecmănirea populaţiei. Există chiar situaţii în care statul de fapt nu are niciun amestec dar ar putea interveni pentru a stopa nedreapta îmbogăţire a unor indivizi care dau ţepe firmelor care sunt nevoite să apeleze la serviciile lor.

Să revenim la problema salubrizării. Consiliile locale au făcut un rău imens populaţiei organizând licitaţii prin care să acorde unei singure firme să strângă gunoaiele locuitorilor unui oraş. În primul rând, populaţia nu are nicio şansă să aleagă un alt prestator de servicii care să facă treabă mai bună. Apoi, nu are şansa de a se împotrivi cumva unor creşteri nejustificate ale tarifelor.

În plus, nu există de multe ori nicio corelaţie exactă între cantitatea de gunoi taxată populaţiei şi cea declarată ca vărsată în deponiile oraşului. Exemplu cel mai elocvent este cel din Râmnicu Vâlcea. Unde anul trecut au acţionat două firme de salubritate. Cum a fost una scoasă prin manevre de neînţeles ale justiţiei şi autorităţilor locale de pe piaţă cum a majorat cealaltă tariful, brusc, cu 40%. Justificări are destule, pe hârtie.

În realitate, putea păstra acelaşi preţ. Societatea susţine financiar o grupare de handbal din prima ligă ( costuri foarte mari), sponsorizează două echipe de fotbal, patronii umblă cu maşini de lux, îşi fac concediile în străinătate. Alţi bani se duc pe procese, jocuri de noroc, alcool, mese prin restaurante, nunţi, întreţinerea unui cor de lăudători şi finanţarea unor fiţuici. Firma nu are concurenţă. Chiar în oraşele în care acţionează şi alte societăţi împărţirea exactă a teritoriului creează monopoluri pe cartiere sau sectoare.

Este o inepţie. Există multe astfel de nereguli. În anumite domenii există doar un număr limitat de persoane sau firme autorizate să execute anumite activităţi. Notarii au devenit o castă închisă. Experţii din anumite domenii sunt foarte puţini. Într-un judeţ întreg există doar câţiva executori judecătoreşti şi aceştia fac averi în lipsa concurenţei. Există o singură firmă privată de distribuţie a presei la domiciliu şi aceasta a majorat recent de cinci ori tarifele. În ceea ce priveşte firmele de vânzare a presei situaţia este cumplită.

Toate chioşcurile aparţin la trei societăţi. Difuzorii independenţi aproape că au dispărut. Patronii acestor firme ar trebui să vândă presa să îţi oprească un comision şi să dea diferenţa de bani celor care le dau ziare şi reviste. Ei bine, oamenii opresc totul, rulează sume imense de bani, plătesc cu întârzieri mari şi cu ţârâita, uneori nu mai dau niciun leu celor care muncesc pentru editarea ziarelor.

Au creat un monopol care este greu de spart pentru că o firmă nouă nu are loc pentru a-şi amplasa chioşcuri, trebuie sume mari de investit pentru a crea o reţea de difuzare şi multe relaţii şi aprobări fie că acestea urmează amplasate pe domeniu public sau privat. Şi atunci, aceşti oameni fără scrupule fac ce vor, îţi vând marfa sau nu o vând, fixează un comision mare, se folosesc de banii tăi şi îşi permit să nu îţi plătească marfa. Statul ar trebui să intervină cumva pentru a stopa monstruoasele monopoluri.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Justiţia vâlceană – contracarată de magis...
(Politica)Dorel Jurcan şi Dumitru Becşenescu, corigenţi î...
(Fapt divers)Mii de vâlceni au arme de apărare
(Fapt divers)Scandal la o staţie Peco – aplanat de ech...
(Actualitate)La Ramnicu Valcea Judecătorii de serviciu au pr...
(Impact)Probleme la Poliţia Rutieră Vâlcea
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)In judetul Valcea Un milion de euro pentru mode...
(Impact)Finanţele publice nu i-au rambursat TVA lui Piele
(Administratie)În Mihăeşti continuă modernizările
(Actualitate)Răspândirea de ştiri false – un instrumen...
(Fapt divers)Ciupercile minune!
(Finante)Firmele vâlcene mici şi mijlocii au obligaţii r...
(Politica)PSD propune un plan de urgenţă pentru redresare...
(Editorial)Monopolurile monstruoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe