Mii de vâlceni au arme de apărare

miercuri, 30 ianuarie 2008

Mii de vâlceni au arme de apărare

 Moda pistoalelor purtate la brâu i-a cuprins şi pe vâlceni. Infractori sau nu, toţi au dreptul legal de a-şi cumpăra o puşcă, un pistol cu aer comprimat sau unul cu bile. Singura condiţie e să posede... buletin de Vâlcea. De cealaltă parte a baricadei, 20 de procurori şi demnitari vâlceni şi-au tras şi ei arme, dar cu glonţ.

2200 de vâlceni înarmaţi

Peste 2200 de vâlceni au acasă cel puţin o armă. Majoritatea armelor, 1595 la număr sunt de foc, pistoale sau puşti cu glonţ, arme de tir sau de panoplie. Alte 625 sunt arme de autopărare cu gaze, aer comprimat sau cu bile. Din peisaj nu lipsesc nici arbaletele şi arcurile cu săgeţi.

Pofta vâlcenilor pentru arme a crescut în ultimii trei ani, când formalităţile pentru obţinerea unui pistol cu gaze sau cu aer comprimat au devenit mai facile decât în cazul achiziţionării unui televizor în rate. Astfel, orice persoană majoră poate solicita la poliţie, în baza buletinului, o autorizaţie cu care îşi poate cumpăra un pistol sau o puşcă cu aer comprimat de la unul dintre cele două magazine specializate din Râmnic.

Nu trebuie să dea socoteală pentru ce vrea arma şi ce intenţionează să facă cu ea. „Este necesar ca viitorul posesor de armă neletală să facă o notificare la poliţie, unde va prezenta o copie a actului de identitate şi va completa un formular - precizează comisarul Constantin Marin, şeful Biroului Arme, Explozibili si Substanţe Toxice al IJP Vâlcea. I se eliberează o dovadă a notificării, dovadă cu care poate să se ducă şi să-şi cumpere unul sau mai multe pistoale cu gaze iritant-lacrimogene sau cu bile de cauciuc.

Apoi revine cu arma şi cu factura în original şi copie şi i se eliberează certificatul de deţinător. Nu se cer nici cazier, nici avizul psihologului, acte necesare doar în cazul armelor cu glonţ”. Cei mai mulţi amatori de astfel de arme sunt oamenii de afaceri care umblă cu sume mari de bani sau simpli cetăţeni, care au trecut cel puţin o dată prin situaţia de a face faţă unui atac. Armele neletale nu pot fi folosite însă decât în legitimă apărare, aşa cum este ea definită de lege.

Dacă sunt folosite în oricare altă situaţie, se confiscă, iar posesorii riscă şi amenzi consistente. Majoritatea deţinătorilor de arme de autoapărare sunt persoane între 20 şi 30 de ani şi cei de peste 50 de ani. Ultimul caz de folosire ilegală a armei s-a înregistrat în urmă cu câteva luni, în Râmnic. Viorel Barbu, în vârstă de 40 de ani, angajat ca paznic de noapte la o societate comercială s-a jucat încercând să vadă dacă ocheşte o femeie care trecea prin zonă. Ulterior, el a declarat că a crezut că are de-a face cu un hoţ şi a tras de frică. S-a ales cu dosar penal pentru folosirea ilegală a armei şi i s-a confiscat puşca.

Arme de foc pentru procurori şi demnitari

În timp ce „muritorii de rând” se joacă de-a vardiştii cu pistoale neletale, mai marii poporului au acces la adevăratele arme. Legea prevede că pot purta arme de foc doar demnitarii, magistraţii, poliţiştii, militarii şi persoanele incluse în programul de protecţie a martorilor. Cei care îndeplinesc una dintre calităţile de mai sus trebuie să depună o cerere care va ajunge la Bucureşti la IGPR. Acolo se va hotărî dacă persoana în cauză poate sau nu să obţină permis de port armă.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Justiţia vâlceană – contracarată de magis...
(Politica)Dorel Jurcan şi Dumitru Becşenescu, corigenţi î...
(Fapt divers)Mii de vâlceni au arme de apărare
(Fapt divers)Scandal la o staţie Peco – aplanat de ech...
(Actualitate)La Ramnicu Valcea Judecătorii de serviciu au pr...
(Impact)Probleme la Poliţia Rutieră Vâlcea
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)In judetul Valcea Un milion de euro pentru mode...
(Impact)Finanţele publice nu i-au rambursat TVA lui Piele
(Administratie)În Mihăeşti continuă modernizările
(Actualitate)Răspândirea de ştiri false – un instrumen...
(Fapt divers)Ciupercile minune!
(Finante)Firmele vâlcene mici şi mijlocii au obligaţii r...
(Politica)PSD propune un plan de urgenţă pentru redresare...
(Editorial)Monopolurile monstruoase


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe