începem să plătim

miercuri, 23 ianuarie 2008

Începem să plătim

Traian Guminski

Şocul intrării în UE a fost mai mic în ţara noastră decât în alte ţări. Chiar şi politicienii optimişti nu se aşteptau să facem faţă cu brio trecerii. Cu manevre, cu ajutoare sociale, cu multă evaziune fiscală, cu mulţi bani negri populaţia a trecut cum necum peste acest prag.

Există însă un segment de 10-15 la sută din populaţie foarte afectat. Este vorba de acei pensionari cu pensii mici care nu au sprijin din partea copiilor şi care nu se află în situaţia privilegiată de a produce venituri suplimentare .Acum acel segment va creşte. În ciuda eforturilor propagandistice ale actualei puteri pur şi simplu electorale: creşterea alocaţiilor la copii, ajutoare sociale pentru soţul supravieţuitor, majorarea unor pensii, creşterea salariului minim pe economie, situaţia va deveni foarte grea la sfârşitul acestui an.

Preţurile au început să sară deja în sus. Convorbirile telefonice, transportul, gazul, electricitatea, apa rece, apa caldă, mâncarea, tutunul, alcoolul, cafeaua, se vor scumpi de mai multe ori. Proporţional va creşte şi nivelul şpăgilor pentru că şpăgarii vor trebui să facă faţă unor costuri mai mari. Medicamentele se vor scumpi şi ele. În plus populaţia noastră are foarte multe credite. Aproape fiecare familie are de plătit rate. Şi multe dintre ele sunt în valută. Salariile şi pensiile sunt în lei.

Iar leul se depreciază pe zi ce trece. Nu e uşor deloc să se scumpească toate iar datoriile tale să crească în acelaşi timp. Va creşte şi numărul şomerilor. O altă serie de absolvenţii de licee şi facultăţi va căuta un loc de muncă. Şi mare parte dintre tineri vor găsi, în cel mai fericit caz, un salariu de mizerie. Vom fi obligaţi să achităm şi facturile unor alegeri locale deloc ieftine şi apoi a unora parlamentare.

Pomana electorală de prin sate nu va ajunge nici pentru o zi dar ulterior tot noi vom achita, direct sau indirect, imensele costuri generate pe bătălia pentru posturile în acre ai acces la manevrarea banilor publici şi a celor europeni. Nu e greu de înţeles că vor fi şi câţiva şmecheri în fiecare judeţ care se vor îmbogăţii substanţial în urma acestor manevre electorale. Dar majoritatea populaţiei va sărăcii. E vremea să plătim real pentru privilegiul de a ne numi cetăţeni europeni. Iar anul viitor vom plăti şi mai mult.

Alte articole din acesta editie:

(Impact)Judecătoarea Mihaela Chirvaşiu pune talpa pe gâ...
(Fapt divers)Gruparea de tip mafiot Piele, specializată pe ş...
(Actualitate)Fabrica Bere Alutus aşteaptă facilităţile salva...
(Actualitate)Energie ieftină pentru Oltchim
(Impact)Brezoi: Profesor acuzat că face politică în şcoală
(Politica)Liderii liberali sprijină efectiv candidatura l...
(Sport)Chimistele s-au antrenat în compania celor de l...
(Administratie)Locuri speciale pentru vânzarea mărţişoarelor
(Editorial)Începem să plătim
(Politica)PSD vrea să renunţăm la cota unică de impozitare
(Sport)AJF Vâlcea a organizat „Memorialul Marian...
(Editorial)Sentimente cenzurate
(Actualitate)Ziua Unirii – sărbătorită la Jandarmerie
(Fapt divers)Traficanţi de droguri din patru judeţe – ...
(Impact)Trei cadre medicale, sancţionate subţire pentru...


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe