In judetul Valcea Un milion de euro pentru modernizarea şcolilor

miercuri, 30 ianuarie 2008

Un milion de euro pentru modernizarea şcolilor

Pentru lucrările de modernizare a unităţilor şcolare vâlcene, în acest an se va aloca de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în jur de un milion de euro. Inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea, Gheorghe Ciucă spune că banii vor fi folosiţi pentru efectuarea unor lucrări absolut necesare la 20 de unităţi de învăţământ vâlcene.

Apa şi canalizarea – obiective prioritare

Fondurile care urmează să fie obţinute de la minister vor fi folosite în primul rând pentru dotarea unităţilor de învăţământ la standarde europene, cu mobilier, ferestre şi uşi noi, dar vor fi folosiţi de asemenea pentru modernizarea sau amenajarea de noi grupuri sanitare, pentru introducerea canalizării sau apei potabile. „În anul 2007 am primit fonduri substanţiale pentru şcolile şi grădiniţele din judeţul Vâlcea, dar se pare că anul acesta vor veni bani şi mai mulţi.

Cu aceste fonduri încercăm să facem din învăţământul vâlcean unul performant, care să se desfăşoară într-un spaţiu la standarde ridicate” - a declarat inspectorul şcolar general de la Vâlcea, Gheorghe Ciucă. Vor veni bani, de asemenea, şi pentru dotarea cu calculatoare a 20 de laboratoare de informatică. În program vor fi incluse doar şcolile care nu au beneficiat până în prezent de calculatoare de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Printre priorităţi se numără Centrul de Excelenţă din Râmnicu Vâlcea, şcolile de la Frânceşti, Racoviţa, Roşiile etc.

Campusuri universitare

În acest an va începe de asemenea construcţia a trei noi campusuri sportive şcolare în judeţ, tot cu fonduri de la minister. Unul dintre acestea urmează să fie construit la Horezu, un altul la Grupul Şcolar Oltchim, iar cel de-al treilea la Grupul Şcolar „I. C. Brătianu” din Drăgăşani. Valoarea acestora se ridică la 600 de miliarde de lei, câte 200 de miliarde fiecare. „Avem în prezent derulare lucrări pentru două campusuri şcolare la Călimăneşti şi Berbeşti, dar şi pentru două şcoli de arte şi meserii la Grupul Şcolar Pleşoianul şi la Colegiul Energetic din Râmnic.

De asemenea, sunt într-un program de reabilitare şcolile din Scundu, Amărăşti, Berislăveşti, Olăneşti, Sălătrucel, precum şi Grupul Şcolar Oltchim, Liceul de Artă, Grupul Şcolar Ferdinand I, Grădiniţa Brătianu din Drăgăşani şi Grădiniţa Nord II din Râmnic.

Data limită de finalizare a acestor lucrări este de 31 august 2008. Pe lângă toate acestea, mi-aş dori să obţineam finanţări pentru cel puţin 3 campusuri şcolare, 3 şcoli de arte şi meserii, 2 bazine de înot, 10 săli de gimnastică şi 10 grădiniţe” – a mai spus inspectorul şcolar general Ciucă. În această lună, Vâlcea va mai beneficia de asemenea de 10 microbuze şcolare.

Scoli fără autorizaţie

O problemă permanentă în judeţul Vâlcea a rămas cea a autorizării sanitare a şcolilor. Din cauza lipsei banilor pentru modernizare din partea administraţiilor locale sau din cauza faptului că nu beneficiază de minimele condiţii pentru a îndeplini normele igienice, cum ar fi, de exemplu apă curentă sau canalizare, aproape jumătate dintre şcolile vâlcene rămân în fiecare an fără autorizaţie sanitară, dar, cu toate acestea, funcţionează în continuare. „Obiectivul nostru pentru anul 2008 ar fi ca cel puţin 80% dintre unităţile de învăţământ să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare, pe lângă atragerea de fonduri pentru şcolile dezavantajate.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Justiţia vâlceană – contracarată de magis...
(Politica)Dorel Jurcan şi Dumitru Becşenescu, corigenţi î...
(Fapt divers)Mii de vâlceni au arme de apărare
(Fapt divers)Scandal la o staţie Peco – aplanat de ech...
(Actualitate)La Ramnicu Valcea Judecătorii de serviciu au pr...
(Impact)Probleme la Poliţia Rutieră Vâlcea
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)In judetul Valcea Un milion de euro pentru mode...
(Impact)Finanţele publice nu i-au rambursat TVA lui Piele
(Administratie)În Mihăeşti continuă modernizările
(Actualitate)Răspândirea de ştiri false – un instrumen...
(Fapt divers)Ciupercile minune!
(Finante)Firmele vâlcene mici şi mijlocii au obligaţii r...
(Politica)PSD propune un plan de urgenţă pentru redresare...
(Editorial)Monopolurile monstruoase


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe