Energie ieftină pentru Oltchim

miercuri, 23 ianuarie 2008

Energie ieftină pentru Oltchim

 Complexul energetic Turceni i-a vândut companiei Electrica energie la un preţ cu 20% sub cel al pieţei, în vederea alimentării societăţii vâlcene.

Ramas fara contractul de furnizare a electricitatii încheiat cu Energy Holding, Oltchim a gasit un ajutor la firmele de stat din domeniul energetic.

Într-o tranzactie organizata în ringul Bursei Române de Marfuri, complexul energetic Turceni i-a vândut companiei Electrica, devenit noul furnizor al combinatului chimic, electricitate la un pret cu 20% sub cel al pietei. Compania Electrica a emis, la sfârsitul lunii decembrie, pe BRM, un ordin de cumparare pentru anul 2008 a unei cantitati de 636.480 MWh, la un pret de 147,5 lei/MWh.

La apel a raspuns o singura companie, respectiv complexul energetic Turceni. Producatorul din bazinul Olteniei a putut oferi însa doar o cantitate de 237.055 MWh, la un pret de 153 lei/MWh, cu perioada de livrare 1 ianuarie – 31 mai 2008. În urma negocierii între cele doua parti, s-a ajuns la un pret final al tranzactiei de 150 lei/MWh. Furnizorul de stat avea nevoie de electricitate pentru a i-o furniza combinatului chimic Oltchim, care, de la 1 ianuarie, ramânea fara electricitate, dupa ce contractul cu Energy Holding a fost întrerupt.

Energie termo mai ieftina ca la Nuclearelectrica

„Prima cerere de oferta de la Oltchim am primit-o la începutul lunii octombrie. Pe OPCOM nu am reusit sa cumparam electricitate. Fiind final de an, am mizat pe faptul ca producatorii nu pot sa ramâna fara contracte încheiate pentru 2008“, a explicat directorul general al Electrica, Corneliu Stan, cum a reusit sa obtina un pret atât de mic de la Turceni.
Necesar urias de energie în regiune

Potrivit reprezentantilor Energy Holding, contractul de furnizare pe care îl avea cu Oltchim a încetat cu acordul partilor. De altfel, compania de furnizare ar mai putea renunta la un contract de 1,15TWh cu Petrom, care expira la sfârsitul lunii martie.

Traderul de electricitate va avea astfel disponibilizati 2,5 TWh din fostele contracte cu Oltchim si Petrom (5% din consumul de energie al tarii). Întrebati daca vor orienta aceasta cantitate la export, reprezentantii companiei au spus: „Principala noastra preocupare este ca, în conditiile unui deficit de energie electrica pe piata interna si externa, sa asiguram întreaga cantitate necesara pentru anul 2008 pentru întreg portofoliul de clienti“.

Alte articole din acesta editie:

(Impact)Judecătoarea Mihaela Chirvaşiu pune talpa pe gâ...
(Fapt divers)Gruparea de tip mafiot Piele, specializată pe ş...
(Actualitate)Fabrica Bere Alutus aşteaptă facilităţile salva...
(Actualitate)Energie ieftină pentru Oltchim
(Impact)Brezoi: Profesor acuzat că face politică în şcoală
(Politica)Liderii liberali sprijină efectiv candidatura l...
(Sport)Chimistele s-au antrenat în compania celor de l...
(Administratie)Locuri speciale pentru vânzarea mărţişoarelor
(Editorial)Începem să plătim
(Politica)PSD vrea să renunţăm la cota unică de impozitare
(Sport)AJF Vâlcea a organizat „Memorialul Marian...
(Editorial)Sentimente cenzurate
(Actualitate)Ziua Unirii – sărbătorită la Jandarmerie
(Fapt divers)Traficanţi de droguri din patru judeţe – ...
(Impact)Trei cadre medicale, sancţionate subţire pentru...


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe