Un an plin de nervi

joi, 27 decembrie 2007

Un an plin de nervi

Anul 2008 va fi un an greu pentru popor. Pe lângă grijile cotidiene, locurile de muncă prost plătite şi preţurile în urcare va trebui să facem parte unui infernal război dus de partid, de lideri politici şi de primari. Sume imense vor fi tocate în campanii electorale zgomotoase şi sălbatice. Atacurile vor fi mai dure decât de obicei pentru că în joc este vorba de foarte mult „caşcaval“, cum spun şmecherii.

Chiar la nivelul unei comune mici un edil poate face rost de bani buni pe lângă salariu în condiţiile în care este corect. Dacă mai şi calcă puţin pe lângă lege şi ştie să joace acel poker cu ban public şi ban din fonduri europene, banii devin şi mai mulţi. La oraşe, mai ales la unele municipii, potul este deja baban. Colosal aş putea spune. Iar primarii în exerciţiu ştiu asta. Şi ştiu că vor avea în curând bugete şi mai mari de tocat.

Dar în multe localităţi mirosul banilor a atras pretendenţi care se vor arunca în luptă încercând să pună mâna pe primăriile transformate într-un fel de feude. Sunt şi oameni cinstiţi care vor să conducă pentru binele populaţiei dar dacă nu dispun de fonduri proprii pentru a face faţă cheltuielilor electorale ori nu vor izbândi ori vor rămâne datori unor sponsori care ulterior vor lua banii înapoi din bugetul local. Plus dobânda şi profitul aferent. Partidele s-au transformat, în mare parte în grupuri de interese.

Se investeşte în masă în ideea de a pune mâna pe preşedenţia Consiliilor Judeţene şi pe primăriile bogate. Clientela politică reprezentată substanţial va duce un război mediatic. Electoratul va fi ameţit de promisiuni şi va trebui în final să achite nota de plată a acestor campanii. În toamnă va fi o nouă bătălie pentru Parlament. Guvernarea atrage ca un magnet şi cei care sunt vor să rămână, iar ceilalţi vor să ajungă. Altă „ distracţie” ,alţi bani aceste alegeri parlamentare. La prima vedere celor din presă ar trebui să le convină o astfel de campanie dar costurile ulterioare le vom suporta toţi.

Şi va fi o secetă cumplită în anul următor. Seceta se va accentua până la celelalte alegeri şi este greu de crezut că cei care s-au obişnuit să cheltuiască de 10 ori mai mult decât câştigă oficial, se vor putea dezobişnui. Un DNA corect şi eficient ar trebui să aibă extrem de mult de lucru în aceste condiţii. Pentru popor circul de la televizor va fi asortat cu o pâine foarte scumpă. Să dea Domnul să mă înşel. În rest …sănătate şi „ La mulţi ani”

Traian Guminski

Alte stiri din editia curenta

(Impact)Banii cu care a plecat de acasă fiica şefului I...
(Impact)Nepot de înalt magistrat atacat de ţigani, în c...
(Fapt divers)Sărbători cu scandal
(Administratie)Serbare câmpenească la Vlădeşti
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Sport)Gala Sportului Vâlcean la ceas de bilanţ:
(Actualitate)Vâlcenii săraci nu şi-au putut permite un brad
(Actualitate)Şase accidente de muncă mortale
(Impact)Campanie de vaccinare
(Editorial)Un an plin de nervi
(Administratie)George Popolan a împărţit cadouri copiilor din ...
(Turism)Strategia turistică a Vâlcii
(Actualitate)Oltchimul, privatizat prin negociere
(Fapt divers)Familie spulberata pe DN7
(Ancheta)Tun de 18 milioane de euro rezolvat de avocatii...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe