Fraudarea tezelor unice:

luni, 17 decembrie 2007

Fraudarea tezelor unice:

Dascăli ameninţaţi cu dosare penale

Mai mulţi directori din Vâlcea sunt ameninţaţi în prezent că vor fi cercetaţi penal pentru fraudarea tezelor unice, datorită rezultatelor surprinzătoare obţinute la Vâlcea în urma primelor probe. Astfel, dacă la şcolile cu renume din judeţ s-au obţinut rezultate normale, corespunzătoare notelor obţinute de elevi la disciplinele respective în timpul anului şcolar, la anumite unităţi de învăţământ din judeţ s-au obţinut rezultate de-a dreptul spectaculoase. Astfel, elevi care până atunci luaseră numai note de 5 la materia respectivă, la tezele unice s-au trezit … premianţi.

Copiere în masă

Reprezentanţii ISJ Vâlcea au descoperit discrepanţe grave între notele obţinute de anumiţi elevi şi situaţia de la clasă. Inspectorul şcolar adjunct, prof. dr. Florin Smeureanu, a spus că situaţia nu are decât o explicaţie posibilă, şi anume că profesorii supraveghetori i-au lăsat pe elevi să copieze. Cea mai gravă situaţie s-a întâlnit la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Pietrari, unde a fost obţinută cea mai mare medie pe clasă din judeţ – 9, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre elevii acestei clase au note sub 5 la matematică. „Dintre cei 40 de elevi de la Pietrari, 15 au luat nota 9, 19 nota 8, un 6 şi un 7, restul notelor fiind de 10.

Am făcut un control la această şcoală şi am constatat cu stupoare că elevii de aici abia reuşesc să promoveze clasa, iar ei iau la teză note atât de mari. Ar trebui să le fie ruşine celor care au permis să se întâmple acest lucru, deoarece sute de copii care au obţinut note pe merit vor fi dezavantajaţi din această cauză", a declarat inspectorul Smeureanu. Directorului şcolii din Pietrari i s-a cerut oficial o explicaţie în cadrul şedinţei cu directorii, dar acesta nu a putut să răspundă. Alte şcoli, unde au fost semnalate nereguli, sunt: Bărbăteşti (din 14 elevi, 5 au obţinut nota 10, restul nota 9), la Fumureni - din 13 elevi, 7 au luat nota 8, restul nota 9, la Glăvile au fost numai note de 7 şi 8, Liceul Berbeşti - din cei 70 de elevi, jumătate au luat numai note de 8 şi 9, iar la Liceul Govora, jumătate din elevi au luat nota maximă.

În aceste condiţii, când notele la tezele unice sunt luate în calcul la înscrierea la liceu este posibilă ca la colegiile de tradiţie din Râmnic, cum este „Mircea cel Bătrân” sau „Lahovary”, unde puteau pătrunde până acum numai elevii cei mai buni din judeţ să fie umplute clasele cu copii de la ţară, care au copiat la teze, in timp ce elevii de la şcolile care se respectă, şi unde nu s-a putut copia să se trezească de exemplu … la liceele mecanice. .

Ameninţări cu ancheta penală

Conducerea ISJ a promis o analiză amănunţită a tuturor acestor cazuri. Îm este greu să cred că toţi elevii unei clase pot da acelaşi exemplu şi acesta să fie identic cu cel din varianta dată de Minister. Mă gândesc serios să sesizez Parchetul! Vom analiza cu atenţie toate aceste cazuri.” - a declarat Gheorghe Ciucă, inspector şcolar general. Deşi rezultatul, la nivelul judeţului, este destul de bun, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea a atras atenţia că aceste cazuri pot fi considerate „fraude intelectuale".

La clasa a VII-a, procentul de promovabilitate a fost de 84,42%, cele mai multe note fiind de 7. Nota maximă a fost obţinută de 232 de elevi, în timp ce 671 au primit note sub 5. La clasa a VIII-a, aşa cum era de aşteptat, nota predominantă a fost 8. Media de promovabilitate la nivelul judeţului Vâlcea la această clasă a fost de 93,12%. Un număr de 384 de elevi a reuşit să ia nota 10. La tezele cu subiect unic de la istorie şi geografie, din cei 4350 de elevi de clasa a VIII-a înscrişi, 59 de copii au absentat. În data de 14 decembrie elevii vor susţine teza la limba română.

(Politica) Ion Tudor pe primul loc, PSD pregăteşte bătălia...
(Fapt divers) Cazan a primit NUP
(Actualitate) Înghesuiala pentru bilete de tratament a fost î...
(Impact) Fraudarea tezelor unice:
(Sport) Fãrã medalie !
(Politica) Deputatul Ungureanu, trimis la reeducare
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Actualitate) OLTCHIM a primit, pentru al treilea an consecut...
(Politica) Liberalii cred că bugetul va fi votat
(Finante) Contribuabili! Economisiti timp depunând electr...
(Actualitate) Din cauza lipsei de fonduri, la Fârtăţeşti
(Actualitate) Cadouri pentru bătrânii singuri
(Editorial) Vinovatii fãrã vinã?
(Cultura) George Achim a mai fabricat o carte
(Fapt divers) Copil dispărut – dat în urmărire generală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe