S-a stins un mare PRIETEN

miercuri, 10 octombrie 2007

 S-a stins un mare PRIETEN

 

S-a stins o făclie din candelabrul culturii…Aşa aş putea spune despre Gigi Stamate, romanticul, cum deseori îl numea poetul George ├×ărnea, poate, ultimul pe care l-am cunoscut, „muşchetarul“ vâlcean, cum îl alinta alt prieten - Goange Marinescu (şi el dispărut de curând), „omul bun la toate“ devenit sub directoratul lui Ilie Bădiţescu o vreme, „analistul “ din ziarele de după „zaveră“, frondistul…

Parcă îl văd mergând pe mijlocul străzii, indignat (într-o continuuă grevă personală) că maşinile au invadat trotuarele. Sintagmele „unde e Stamate? să vină, Stamate! “ şi acum îmi sună în urechi de pe vremea când Ilie Bădiţescu , şeful culturii, îl „îndrăgea“ pentru că era întradevăr „bun la toate“. Bun organizator (pe teren), bun îndrumător (la creaţie), bun animator (în societatea civilă), bun prieten…Pentru că Gigi Stamate era, în primul rând, PRIETEN cu toţi şi ştia să preţuiască această calitate.

Nu ştiu, să fi supărat pe cineva, cu toate că el a fost supărat de multe ori şi de mulţi…

Gigi Stamate avea o inimă mare, cât pofta lui de viaţă şi, poate, de acea durerea din privirile sale (în ultima perioadă) şi-o ascundea cu demnitate. Era trist de multe ori astă vară, pe terasă (la umbreluţe), dar zâmbetul său ironic te transporta, totuşi, într-o lume normală. Aşa vroia el şi, fără să vrei, trăiai clipe de conversaţie înalte şi fericite. Pentru că aşa era el, Stamate, urmuzian, într-un fel (de fapt, eu aşa îl şi alintam uneori, când contrazicerile noastre atingeau cota maximă - Pâlnia şi Stamate), arzând ca o făclie pentru toate.

Şi a ars, până s-a stins…

Dumnezeu să te aibă în pace, Gigi!

Să-ti fie ţărâna, pe care atât de mult ai iubit-o, uşoară!

George Achim

 

Dumnezeu a avut nevoie de un ziarist…

 

Aproape de fiecare dată, Dumnezeu se grăbeşte să-i ia dintre noi pe cei mai buni, pe Oamenii adevăraţi, pe oamenii cu suflet curat şi demni până în ultima clipă a existenţei lor. Am aflat cu profundă întristare de urcarea prea devreme pe treptele Raiului a lui Nea Gică Stamate, profesorul şi ziaristul excepţional. Nu mi-a venit să cred că Nea Stamate nu mai este printre noi, am dat zeci de telefoane ca să mă conving de dureroasa informaţie pentru breasla noastră a ziariştilor vâlceni. L-am iubit şi l-am apreciat pe cel care a fost unul dintre mentorii mei spirituali. De la el am învăţat multe, mi-a împărtăşit cu altruismul şi răbdarea, care-l caracterizau, din secretele acestei meserii atât de pătimaşe. Ore de discuţii interesante despre politică şi despre viaţă în general. Cu siguranţă, era un ziarist de stânga, un social-democrat în adevăratul sens al cuvântului. El citise rafturi întregi de cărţi despre această doctrină şi era mai erudit decât toţi politicienii afiliaţi întâmplător sub stindardul social-democraţiei judeţene. Am apreciat la Nea Stamate onestitatea dusă până la extrem, luciditatea şi, mai ales, incisivitatea din textele sale jurnalistice. Îţi mulţumesc Nea Stamate din suflet pentru tot ceea ce ai făcut, pentru tot ceea ce ai scris, pentru fila, pe care ai scris-o cu talent şi sinceritate în cartea de onoare a presei vâlcene! Şi-a purtat cu demnitate şi speranţă până în ultima clipă chiar şi nemiloasa boală, care i-a măcinat interiorul fizic. Sunt sigur că acum, când scriu aceste rânduri, Nea Stamate este într-o lume mai bună şi-mi zâmbeşte cu blândeţe…

Tiberiu Pîrnău

 

• Ne exprimam durerea pentru greaua pierdere suferita de noi toti prin trecerea întru cele vesnice a doua mari personalitati politice:

Antonie IORGOVAN - supranumit si “parintele Constitutiei”, eminent jurist si politician în jurul caruia s-au dezvoltat multe dintre personalitatile tinere din justitia si din politica româneasca actuala,

Gheorghe STAMATE - filolog si ziarist cu o bogata activitate în cultura si în gazetaria vâlceana, un social-democrat de frunte al organizatiei noastre, cu contributii importante la succesele politicii PSD în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Suntem alături de familiile îndoliate, cărora le transmitem aici condoleanţe.

Dumnezeu sa-i odihneasca în pace!

Ion TUDOR

presedinte al Organizatiei Municipale Râmnicu Vâlcea a PSD

 

• Primăria municipiului îşi exprimă cele mai sincere regrete pentru dispariţia din viaţa Râmnicului a celui care a fost Gheorghe Stamate – un spirit mereu critic, dar şi dispus să ofere soluţii, un cetăţean atent la mersul cetăţii, un om care a dorit să se implice în viaţa urbei, spre mai binele acesteia.

Condoleanţe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească!

Primar, Ing. Mircia Gutău

 

• Partidul Naţional Liberal îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a celui ce a fost GHEORGHE STAMATE, ziarist, publicist, comentator sportiv şi politic de seamă.

În lunga sa carieră în presa vâlceană GHEORGHE STAMATE s-a remarcat prin fineţea limbajului, claritatea ideilor şi permanenta căutare a valorii umane.

Partidul Naţional Liberal este alături de familia îndoliată căreia îi transmite Sincere condoleanţe!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

• „A trecut la cele veşnice, GHEORGHE (GIGI) STAMATE, lăsând o mare durere în sufletele familiei şi a celor care l-au cunoscut şi preţuit.
Dispariţia sa din viaţa pământească lasă în urmă multă tristeţe, dar şi o amintire de neşters din inimile noastre. Sincere condoleanţe familiei greu încercate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“

Acsinte Gaspar - fost deputat al P.S.D. Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe