Proiecte eşuate datorită răfuielilor politice din Consiliul Local

miercuri, 31 octombrie 2007

 Proiecte eşuate datorită răfuielilor politice din Consiliul Local

La şedinţa de consiliu local de marţi, 30 octombrie, consilierii locali ai PNL au refuzat discutarea unui proiect privind reamenajarea centrului municipiului Râmnicu Vâlcea, pe care conducerea Primăriei dorea să-l facă parcare subterană, „tapetată” cu o mulţime de spaţii comerciale.

Împotrivire din partea PNL-iştilor

Consilierii PNL s-au unit împotriva primarului, refuzând chiar şi includerea proiectului pe ordinea de zi. Aceştia au mai încercat să blocheze de asemenea votarea altor lucrări din Râmnic. Punctele respective au trecut până la urmă doar datorită voturilor PD şi PSD. În acest sens, consilierii PNL s-au abţinut ieri şi de la aprobarea lărgirii pasajului Hervil, amenajarea Halei Centrale din centrul oraşului şi la actualizarea devizului general pentru reamenajarea străzii Rapsodiei, proiectele trecând doar cu votul consilierilor PD şi PSD. Dintre cele 32 de puncte de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului local, patru dintre cele mai importante au trecut prin abţinerea celor şapte consilieri liberali.

Intervenţii de la CJ

Primarul Gutău se plânge că şi intervenţia preşedintelui CJ, Dumitru Buşe, care ar fi interesat personal de blocarea proiectului – parcare subetrană Centru - deoarece „are un spaţiu comercial pe terasă”, după cum afirma primarul Gutău. „Firma din Spania urma să investească 12 milioane de euro pentru realizarea parcării subterane, care urma să fie dispusă pe două etaje subterane şi să creeze 723 locuri de parcare. De asemenea, în zonă se urmărea înfiinţarea unui complex comercial pe patru nivele şi spaţii verzi.” – a spus Gutău.  

Sit arheologic

Problema era însă că zona unde primarul Mircia Gutău dorea să amplaseze parcarea subterană este sit arheologic, aceasta fiind de fapt vechea cetate a Râmnicului. În acest sens, specialiştii s-au împotrivit efectuării de săpături arheologice pentru descărcarea arheologică, deoarece numeroase vestigii s-a considerat că ar fi fost distruse. Parcarea respectivă urma să ofere râmnicenilor locuri de parcare (contracost), dar în proiect erau prevăzute şi numeroase spaţii comerciale. În final, proiectul respectiv nu a mai fost luat în discuţie, după ce a fost criticat dur şi de Asociaţia Grupul Contra. „Planul Urbanistic General al municipiului Rm. Vâlcea stipulează că zona unde domnul primar doreşte să se facă parcarea subterană, aparţinând UTR19, are ca interdicţii permanente autorizarea de construcţii care pot compromite conservarea sau punerea în valoare a unor vestigii arheologice şi desfăşurarea de funcţiuni care polarizează un trafic intens (ex. depozite en-gros, parcaje publice pe mai multe niveluri etc.). Sub pretext că rezolvă o problemă a comunităţii, primarul intenţionează astfel să creeze front de lucru unei afaceri de pe urma căreia oraşul are doar de pierdut, prin distrugerea unui spaţiu verde bine amenajat , prin intervenţie brutală în zona protejată arheologic a vechii cetăţi medievale a Râmnicului şi prin îngreunarea încă şi mai mult a traficului rutier acolo unde vor exista căile de acces în preconizata parcare. Nimic nu ne garantează că, după finalizarea lucrărilor din subteran, spaţiul de deasupra va fi reamenajat ca zonă verde şi de promenadă, aşa cum promite acum primarul. De asemenea, nimic nu ne garantează că împotrivirea specialiştilor de a da descărcare de sarcini arheologice pentru perimetrul vizat va fi luată în seamă de primar atunci când se va pune problema autorizaţiei de construire. Precedentul Billa este încă viu în memoria râmnicenilor şi nu trebuie ignorat.“ – se precizează în protestul respectiv.

Răfuieli politice

În plus, în Consiliul Local al Râmnicului se dau de ceva timp „lupte” între consilierii PNL şi primar. Răfuielile politice au continuat şi în cazul altor hotărâri ale Executivului Primăriei, la care consilierii PNL s-au opus. Unul dintre proiecte a vizat lărgirea pasajului Hervil. În motivaţia hotărârii se precizează că circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, circulaţia realizându-se pe o singură bandă. În orele de vârf la actualul pasaj, circulaţia devine infernală, Executivul Primăriei luând decizia de lărgire a pasajului. Proiectul a trecut cu votul consilierilor PD şi PSD, liberalii invocând şi de această dată motive puerile, prin vocea consilierului Ion Nicolae, aspirant la fotoliul de primar al Râmnicului. Nu au lipsit replicile dintre Mircia Gutău şi Ion Nicolae. „Este o mare greşeală ceea ce faceţi. Vă împotriviţi unui construcţiei unui pasaj atât de necesar cartierului Nord… Vă opuneţi modernizării oraşului, vă opuneţi ca cetăţenii să circule decent. Dacă pe dumneavoastră vă obsedează problemele acestea, eu vreau să vă asigur că vă va dispărea acest stress peste şase luni de zile, când nu veţi mai avea şanse să aprobaţi... ”, a afirmat edilul Râmnicului. Replica a venit imediat din partea lui Ion Nicolae: „Dacă tot se insistă atât de mult, vă reamintesc că avem aprobat un împrumut de 400 de miliarde la nivelul municipiului Rm. Vâlcea şi acesta este prioritar, pentru pasajul peste calea ferată la Bulevardul Tudor Vladimirescu. Acest proiect ni se pare prioritar, nu e vorba de răutate”. Consilierii PNL s-au abţinut şi de la proiectul vizând modernizarea Halei Centrale. Şedinţa a atins punctul culminant când Ion Nicolae a ameninţat că va sesiza DNA-ul în cazul unei hotărâri judecătoreşti. „Sunt sătul de fabulaţiile dumneavoastră. Puteţi să reclamaţi unde consideraţi de cuviinţă. Noi n-am făcut decât să respectăm legea”, a concluzionat primarul Gutău. Cu o singură excepţie, celelalte puncte de pe ordinea de zi au trecut de votul consilierilor locali

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe