Muzeul de la Govora va rămâne al staţiunii

luni, 8 octombrie 2007

 Muzeul de la Govora va rămâne al staţiunii

• Clădirea fusese retrocedată foştilor proprietari

La ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, de săptămâna trecută, consilierii au votat ca un monument important din Vâlcea, muzeul „Gheorghe Petre Govora”, care adăposteşte colecţia de arheologie şi artă religioasă să rămână în proprietatea statului.

Colecţie de arheologie

Ministerul Culturii şi Cultelor a comunicat printr-o scrisoare Consiliului Judeţean că, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. 8 din  Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, pentru  imobilul Colecţia de arheologie şi artă religioasă „Gheorghe Petre – Govora”, monument istoric, precum şi pentru terenul în suprafaţă de 297 de metri pătraţi aflat în oraşul Băile Govora şi care aparţine în prezent Paulinei Taraş nu îşi exercită dreptul de preemţiune şi transferă acest drept al statului către autorităţile publice locale. Acest imobil, monument istoric de arhitectură de categorie valorică B datează din perioada interbelică  şi este creaţia originală a  arhitectului Gheorghe Simotta, de inspiraţie balcano-bizantină. „Imobilul a fost naţionalizat prin Decretul 92/1950. Prin minuta nr. 4036 din 21 mai 1959, familia Pănciulescu a fost evacuată din imobil iar acesta a devenit sediul Comitetului Orăşănesc de Partid Govora. Din 1973, în imobil funcţionează ca secţie a Muzeului Judeţean Vâlcea – Colecţia de arheologie şi artă religioasă „Gheorghe Petre – Govora”.

4000 de piese de muzeu

Edificiul este compus din parter şi etaj, având iniţial suprafaţa construită desfăşurată de 351,48 metri pătraţi. Valoarea arhitecturală a edificiului şi, în mod deosebit funcţiunea de muzeu timp de 34 de ani sunt argumente pentru achiziţionarea sa. Muzeul are o importanţă deosebită şi este cunoscut publicului pentru colecţia de arheologie care conţine peste 4000 de piese datând din perioada paleoliticului superior, epoca neolitică, epoca bronzului, epoca fierului, perioada daco-romană şi medievală, numismatică, obiecte de artă şi carte veche românească, donate de profesorul Gheorghe Petre Govora. Prin înştiinţarea privind intenţia de vânzare a imobilului înregistrată la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea sub nr. 682 din 07.08.2007, proprietara Paulina Taraş a propus o valoare de vânzare de 374.000 de euro” – a precizat primarul staţiunii Băile Govora, Mihai Mateescu.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe