Maistrul „Şcolii vedetelor” din Popeşti repară vocile artiştilor

miercuri, 17 octombrie 2007

 Maestrul „Şcolii vedetelor” repară vocile artiştilor

L-am întâlnit pe Iulian Băiaşu în urmă cu ceva timp în satul natal. Înconjurat de prieteni, cel care a devenit un tată pentru marile vedete ale muzicii româneşti, recunoaşte că toată viaţa i-a fost o “muzică”. Din momentul în care s-a născut până în prezent, viaţa i-a fost încununate de succese şi de prietenii care i-au marcat existenţa. “Când familia mea începea să cânte, trecătorii se opreau în loc pe stradă şi ascultau. Aveam o orchestră în casă”, ni se destăinuie maestrul.

Iulian Băiaşu  a ajuns la vârsta de 72 ani şi a devenit cunoscut publicului larg în anul 2000 când împreună cu marele regizor Titus Munteanu au format „Şcoala Vedetelor”. „Atunci s-au născut foarte multe vedete de muzică românească. O parte dintre ele sunt şi acum, altele… au devenit nişte necunoscute. Puţini înţeleg că în acest domeniu ai nevoie de multă muncă, dar şi talent. Cu talentul te naşti!”, ni se destăinuie Iulian Băiaşu. Maistrul recunoaşte că de când s-a născut a fost înconjurat de muzică. „M-am născut aici la Popeşti. Toţi membrii familiei mele aveau auz muzical. Am fost o familie numeroasă. Tatăl meu cânta la vioară, un alt frate Nicolae la ţambal, Gheorghe la acordeon, Ion la contrabas. Eu am fost cel mai mare dintre ei şi cel mai cuminte. Nu am făcut prostii, din contră, eram foarte ambiţios. Mă atrăgea pe lângă muzică, sportul, în special atletismul de care m-am şi ocupat. Am participat la competiţii naţionale unde am luat numeroase premii. Doar că muzica a învins. După terminarea liceului Alexandru Lahovari în Rm. Vâlcea, am urmat Conservatorul Ciprian Porumbescu la Bucureşti. Am fost solist la opera din Timişoara, dar şi în străinătate, în Germania. Acum sunt profesor de canto la operă şi la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti. Când eram mic, mă emoţionau serbările, iar de sărbători casa era o operă. Toţi începeam să cântăm şi dintr-o joacă, dădeam adevărate spectacole de muzică”, ni se destăinuie profesorul.

Marile scene de operă din lume, împânzite de elevii maistrului

Printre numele cunoscute de vedete care au trecut prin mâna maestrului Băiaşu sunt Aurelian Temişan, Adrian Enache, Marcel Pavel, Călin Geambaşu, Mălina Olinescu, Nadine, Andra şi multe alte nume celebre ale scenelor mari din lumea întreagă. „Nu numai cu vedete de muzică uşoară am lucrat. Am avut elevi ca Ştefăniţă Lascu-care este actualmente tenor de operă pe una din marile scene din Germania, Gabi Alexandrescu-tenoare, la Sydney Australia, Adriana Jura-soprană la Chicago SUA, Sorin Colibau-bariton pe toate scenele lumii, şi mulţi alţi mari artişti. Sunt mândru de ei, iar când aud că au performanţe pe marile scene ale lumii mă simt împlinit. E ca şi cum aş fii eu cel care cântă acolo şi transmit ceva celor din jur!”, mai spune Iulian Băiaşu, popeşteanul nostru. Acesta recunoaşte că vedetele vin şi pentru altceva la maistru, şi anume să le „repare” vocea: „Câteodată vedetele mai obosesc sau au probleme cu gâtul. Anumite sunete nu mai ating acea muzicalitate şi vocea trebuie prelucrată. Au apelat la mine pentru astfel de probleme Sanda Ladoşi şi Monica Anghel ”.

„Bibanu”, coleg de bancă, tot… biban rămâne

Profesorul are şi amintiri care mai de care preţioasă, dar cea mai importantă este cea legată de colegul de bancă şi prietenul său, Dem Rădulescu. „Am fost coleg de bancă cu Dem Rădulescu în liceu. Era un om deosebit. Vă pot destăinui un secret, şi anume  cum a fost numit Bibanu, deoarece am fost implicat direct, să zicem, în alegerea acestei porecle. Lucram mai mulţi elevi la un spectacol teatral şi coral, iar Dem era regizorul, în timp ce eu dirijam corul. Înainte de o repetiţie, cu o jumătate de oră, Dem era de negăsit. Profesorul Constantinescu, cel care ne coordona în acea vreme, era foarte agitat şi mă tot întreba de colegul meu de bancă. Unii din colegi însă i-a răspuns că se află în piaţă, unde vinde bibani şi nu poare veni până nu se întoarce tatăl care este plecat tocmai la Corabia, peste Olt. Un alt coleg m-a întrebat de Dem şi i-am spus: Păzeşte bibanii în piaţă! De atunci i s-a spus Bibanu. Acum fiica sa, Irina Rădulescu, în vârstă de 20 de ani, actriţă la Teatru Mic în Bucureşti, îmi este elevă. Dar Bibanu rămâne Bibanu şi are un loc aparte în sufletul meu”. Tatăl Şcolii Vedetelor recunoaşte că dacă ar fii să o ia de la capăt în altă viaţă ar vrea să se nască tot în mijlocul muzicii: “Dacă m-aş naşte a doua oară, tot asta aş face. Muzica este viaţa mea, iar Popeştiul este leagănul meu!”.

Nicu TRANDAFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe