Luncavăţul ameninţă alimentarea cu apă a comunei Şirineasa

luni, 15 octombrie 2007

 Primarul Dan Săraru este depăşit de situaţie

Luncavăţul ameninţă alimentarea cu apă a comunei Şirineasa

Luncavăţul, pârâul care traversează comuna vâlceană Şirineasa a fost gata să inunde staţia de apă care tocmai fusese terminată, cu fonduri SAPARD de 28 de miliarde de lei vechi. În acest moment, în zonă se lucrează pentru … apărarea lucrării iniţiale, tot cu fonduri europene.

Staţia de apă – pericol de inundaţie

Lucrarea SAPARD iniţială a fost realizată în perioada 2003 – 2004, dar, la scurt timp după finalizarea acesteia, localnicii au fost în pericol de a pierde posibilitatea de a vedea apa la robinet, în case, în loc să o care ca până atunci, cu găleata, de la puţinele fântâni din localitate. Lucrarea a fost în pericol de a fi chiar ea luată de ape la inundaţiile din perioada aprilie – septembrie 2005, când au fost afectate în judeţul Vâlcea 46 de comune (139 de sate). La Şirineasa au fost afectate satele Şirineasa, Aricioaia, Slăviteşti, Ciorăşti şi Valea Alunişului. „Lucrarea de alimentare cu apă a comunei Şirineasa a fost terminată în anul 2004 şi deserveşte acum aproximativ 500 de familii din localitate. Numai satul Valea Alunişului nu are alimentare cu apă în prezent. În satul Aricioara, lucrarea a fost o adevărată binecuvântare pentru localnici, pentru că, până atunci avuseseră doar o singură fântână, într-o vâlcea, de unde luau apă, iar acum au toţi apă. Dăm apă chiar şi la o biserică din comuna Ioneşti, cea din Slăviteşti, sat Marcea. a insistat preotul de acolo să se racordeze la noi.” – spune viceprimarul comunei Şirineasa, Grigore Vlăduţ. Pentru protejarea lucrării cu un zid de protecţie au fost alocate fonduri tot de la SAPARD.

Fonduri europene pentru refacerea lucrării

Pentru lucrarea de apărare a malurilor pârâului Luncavăţ au fost alocate de la SAPARD aproximativ 4 miliarde de lei vechi. Proiectul „Alimentare cu apă a comunei Şirineasa, zonă calamitată afectată de inundaţiile din perioada aprilie-septembrie conform H.G. 1512/2005” a câştigat în 2006 licitaţia de proiecte SAPARD pe măsura 2.1 „Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale”. Autoritatea contractantă, Consiliul Local al Comunei Şirineasa a scos atunci la licitaţie contractul mixt de servicii de proiectare şi execuţie de lucrări pentru zona calamitată, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 28 februarie 2007. Garanţia de participare a fost de 5.000 de lei. „Lucrările se realizează în perioada 2006 – 2007, a fost montat până acum doar un singur rând de apărare, deoarece apa ajunsese la câţiva metri de staţie.” – mai spune viceprimarul comunei Şirineasa. În anul 2005, alunecările de teren au afectat şi calea ferată Berbeşti-Alunu în două puncte.    

Proiecte în derulare

În prezent, în localitate mai sunt în derulare alte câteva obiective. Canalizarea întregii localităţi se realizează prin Ordonanţa 7/2006. este în curs de realizare în prezent şi modernizarea unui drum forestier „Ciorăşti - Valea Alunişului”, tot printr-un proiect SAPARD – pe măsura 3.5. Se asfaltează în totalitate Drumul Comunal 122, Şirineasa - Slăviteşti – prin H.G. 577/1997, iar şcoala din localitate, cu clasele I-VIII Şirineasa este reabilitată pe baza unui proiect finanţat de Banca Mondială.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe