Un vâlcean a lansat la Capul Midia cel mai mare balon solar

miercuri, 26 septembrie 2007

Un vâlcean a lansat la Capul Midia cel mai mare balon solar

Marţi, 25 septembrie 2007, la Capul Midia a fost lansat de tinerii care formează Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), în cadrul misiunii Stabilo, cel mai mare balon portabil construit vreodată, care a ajuns la 20 km, în staturile stratosferei. Misiunea a fost un real succes şi face parte dintr-un proiect mai amplu iniţiat de un grup de tineri extrem de inimoşi, al cărui scop final este ca până în anul 2009 să lanseze în spaţiu o rachetă cu un om la bord.

În urmă cu câteva zile de la un ateliar privat din Râmnicu Vâlcea avea să fie încărcată pe un tir, o rachetă ce cântăreşte 700 de kilograme şi un balon, cel mai mare construit vreodată, cu o capacitate de 60.000 m.c. Începând cu ora 8,00, la Poligonul de la Capul Midia avea să se dea startul celei de-a doua misiuni din cadrul programului “Stabilo”. Simona Popescu, director Relaţii Publice din cadrul ARCA, ne-a spus:  “Racheta, care a propulsat balonul, s-a desprins de acesta după ce a atins înălţimea de 20 km. şi a mai zburat la o altitudine de 100 de kilometri. După ce s-a consumat combustibilulul, racheta a fost recuperată din mare urmând să fie adusă în port. Altitudinea a fost măsurată de radarele militare din zona. Acţiunea a fost un real succes şi face parte dintr-un proiect mai amplu care se derulează până în anul 2009, când ne propunem să lansăm o rachetă cu un om la bord. Proiectul este unul privat şi pentru punerea lui în practică şi-au adus aportul oameni din cele mai diverse domenii. De la ingineri în aeronautică, la electronişti, filologi, avocaţi, muncitori, oameni din toate domeniile de activitate”.

Vor să construiască un robot pe lună

Pasionaţii de  cucerirea spaţiului, dar şi de descoperirea celor mai surse de energie în domeniul aeronauticii, un grup de tineri din Râmnicu, cărora li s-au alăturat şi alţi pasionaţi de frumuseţea şi fascinaţia zborului, au înfiinţat în anul 1999, ARCA. Proba de foc a fost participarea  la competiţia internaţională de astronautică X Prize. Proiectul consta în realizarea unui motor de rachetă de înaltă performanţă, alimentat cu oxigen lichid şi kirosen. Chiar dacă nu au câştigat, numele ARCA a  devenit o marcă despre care au relalat de-a lungul vremurilor zeci de jurnalişti din întreaga lume. Ideea înfiinţării acestei asociaţii le-a venit strudenţilor de la Facultatea de Inginerie Aerospaţială-Bucureşti, după ce au vizitat memorială Hermann Oberth - din Sibiu. Acum, cei de la Arca s-au înscris într-o a doua competiţie X Prize, la care participă 24 de echipe din lume. Ei vor să construiască un robot pe lună, amănuntele privind participarea urmând ca Dumitru Popescu, preşedintele ARCA, să obţină după vizita pe care o va face curând în SUA.

Stabilo va ajunge, în final, în cosmos

Tinerii de la ARCA s-au înscris şi într-un proiect extrem de complex intitulat “Programul Spaţial European Privat- Stabilo”. realizat în exclusivitate din sponsorizări provenite din domeniul privat. Vehiculul construit de inimoşii de la ARCA, este unul în două trepte. Primele teste de zbor au început în decembrie. “La data de 2 decembrie 2006 a fost lansată, la Bacău, Misiunea 1, în cadrul căreia balonul purtător a transportat cabina de rezervă a sistemului până la atitudinea de 15 km., ocazie cu care au fost testate echipamentele navei. După reintrarea în atmosferă, cabina a foast recuperată cu ajutorul unei paraşute”, a spus Simona Popescu. Potrivit estimărilor, racheta Stabilo va ajunge în Cosmos în trei ani după lansare. Urmează însă o noă probă de foc, lansarea cu un om la bord, care se va realiza până la sfârşitul anului 2009. “Stabilo înseamnă multă pasiune, ore de muncă asiduă şi dincolo de toate acestea înseamnă că România poate deveni un nume de care să fim mândri”, a spus acelaşi purtător de cuvânt.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe