Societatea ROVIMET a fost obligată să renunţe la fosa septică

duminică, 30 septembrie 2007

 Presa vâlceană a făcut un lucru bun:

Societatea ROVIMET a fost obligată să renunţe la fosa septică

Scandalul de la Bujoreni generat de iniţiativa lui Constantin (Crinu) Popescu, patronul Sc ROVIMET, de a construi cu avize ilegale un minicartier a fost un subiect dezbătut timp de două luni de o parte a presei locale. Spre deosebire de colegii noştri care au pus şi ei corect şi eficient problema ajutând autorităţile să ia măsuri noi am trimis la toate instituţiile statului abilitate şi la conducerile acestora centrale documente probatorii precum şi copii ale tuturor materialelor de presă. Pe măsură ce primi răspunsuri le facem publice. Unele instituţii ne-au comunicat că vom primi răspunsul în timpul maxim prevăzut de lege deoarece cazul este unul complex.Vineri,28 septembrie, am primit un răspuns amplu de la Garda Naţională de Mediu din care prezentăm punctele esenţiale:

Recunoaşterea publică a unor ilegalităţi

„Ca urmare a memoriului transmis de către bisăptămânalul. „Ziarul de Vâlcea“ Comisariatului General al Gărzii Naţionale Mediu (nr 1587/04.09.07) redirecţionat spre soluţionare Comisariatului Regional Vâlcea (ai 4091/10.09-07) respectiv Comisariatului Judeţean Vâlcea referitoare la încălcarea legislaţiei de mediu de către SC ROVIMET SA Rjn. Vâlcea prin construirea unor imobile în localitatea Bujoreni, judeţul Vâlcea, vă transmitem următoarele:
Prin Certificatul de urbanism nr 04/16.01.2007 nu a fost solicitată necesitatea obţinerii avizului/acordului de mediu. Facem precizarea că acest CU a fost emis fără solicitarea avizului structurii de specialitate al Consiliului Judeţean Vâlcea fapta pentru care primarul localităţii a fost sancţionat de către reprezentanţii acestuia.

Referitor la problemele de mediu reclamate vă comunicăm următoarele:

- deşeurile de pământ escavat şi depus temporar pe malul pr. Valea Bujorencei a făcut obiectul a 2 controale efectuat de către Direcţia Apelor Olt si a unui alt control efectuat de către Comisariatul Judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu, în urma cărora societăţii i-au fost aplicate următoarele sancţiuni: avertisment de către Direcţia Apelor Olt pentru depuneri ilegale de pământ pe malul unui curs de apă şi 10.000 lei amendă de către Garda de Mediu, aplicată în data de 27.08.2007. pentru lipsa evidenţei deşeurilor din construcţii. Totodată i s-a impus de către D.A. Olt, ca măsură, îndepărtarea întregii cantităţi de pământ şi aducerea albiei la cursul, iniţial
- Prin Nota de constatare nr 487/17.09.2007 întocmită în mina controlului comun G.N.M.-S.G.A- AJP.M. societăţii i s-a solicitat de asemenea îndepărtarea întregii cantităţi de pământ şi aducerea albiei la cursul, iniţial cu termen 19.09-2007.
- Podeţul provizoriu construit pentru traversarea cursului Văii Bujoreanca de către utilajele de construcţii a fost desfiinţat într-o prima fază ca urmare a impunerii de către D.A. Olt dar a fost reconstituit ulterior în urma obţinerii  avizului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea. Prin acest aviz SC ROVIMET SA îşi asumă orice risc pentru producerea oricărui efect negativ în zonă.
În ceea ce priveşte asigurarea preluării apelor uzate fecaloid menajere, ce vor rezulta ca urmare a utilizării construcţiilor realizate ca locuinţe colective, SC ROVIMET SA prin adresa nr 7198 depusă la SC ACVARIM SA sub nr. 13429/13.09.2007 a înaintat documentaţia necesară în vederea racordării la canalizare. „

Noi am avut dreptate

Am precizat în mai multe materiale din luna august că realizarea unei fose septice pentru un ansamblu cu 30 de apartamente reprezintă o soluţie inacceptabilă şi pentru viitorii proprietari ai locuinţelor realizate de ROVIMET prin păcălirea administraţiei locale din Bujoreni dar şi pentru vecinii acestor imobile. Oamenii ar fi trebuit să suporte vidanjarea fosei septice probabil săptămânal dacă nu şi mai des. Controversatul om de afaceri Crinu Popescu alesese varianta cea mai puţin costisitoare pentru el. Abia după tot tămbălăul mediatic omul a fost pus să solicite racordarea la canalizare după cum se vede şi din răspunsul primit de la Garda de Mediu demersul său a fost făcut abia în 13 septembrie. În mod normal nu ar trebui să i se permită acest lucru mai ales că a forţat obţinerea avizului solicitându-l după demararea construcţiei. Dacă totuşi i se va da aprobare, e greu de crezut că pe Popescu zis Crinu – patronul SC ROVIMET SA – îl va ţine punga sa investească câteva sute de mii de euro pentru a realiza racordarea la canalizarea municipiului Râmnicu Vâlcea. Sau va face respectiva investiţie, dar după ce va dubla preţul apartamentelor.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe