Elevii, strânşi de poliţişti din baruri

duminică, 30 septembrie 2007

Elevii, strânşi de poliţişti din baruri

• O casă întreagă absenta de la ore

În Vâlcea, absenteismul şcolar este un fenimen din ce în ce mai îngrijorător. Deşi toată lumea se declară însă îngrijorată de acest lucru, nimeni nu ia măsuri concrete pentru diminuarea acestuia. Poliţiştii vâlceni organizează periodic acţiuni prin baruri şi discoteci, în timpul cărora îi legitimează pe elevi şi chiar îi sancţionează – în rare cazuri –pe cei care le vând băuturi alcoolice minorilor, dar aceste acţiuni nu au nici o finalitate, atâta timp cât Inspectoratul Şcolar nu se implică efectiv în aceste acţiuni, părinţii rămân la fel de permisivi, iar primarii dau în continuare autorizaţii pentru amplasarea barurilor lângă curtea şcolii. Ultima acţiune de acest gen a fost organizată la sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe baruri şi restaurante din Vâlcea, situate în apropierea unităţilor de învăţământ.

34 de elevi pescuiţi din baruri

Timp de două ore, poliţiştii vâlceni au strâns nu mai puţin de 34 de elevi din baruri sau internet-cafe-uri. O parte dintre ei îşi făceau astfel „încălzirea” pentru orele de curs. Elevii care erau în afara orelor au fost doar atenţinaţi, dar au fost descoperiţi alţi patru elevi de la Colegiul Economic au fost găsiţi în Restaurantul Sud în timp ce ar fi trebuit să se afle la ore. În cazul acestora poliţiştii au anunţat atât familia, cât şi conducerea instituţiei de învăţământ şi Inspectoratul Şcolar în legătură cu numele elevilor. La Grupul Şcolar Henri Coandă, poliţiştii s-au confruntat cu o situaţie deosebită. Cei aproximativ 24 elevi ai clasei a XIII a A, de la Şcoala de Arte şi Meserii erau cu toţii absenţi, deşi programul era între orele 07.30 şi 13.00. Din păcate, astfel de acţiuni au mai fost prganizate şi în trecut, fără prea multe rezultate.

Acţiuni degeaba

În ultimele 9 luni au fost organizate de poliţişti 657 de acţiuni punctuale în unităţile de învăţământ vâlcene. „Din păcate, absenteismul este cu adevărat o problemă în Vâlcea, mai ales atunci când este vorba despre copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, şi le trimit bani pe care ei îi cheltuie cum se nimereşte, şi apare teribilismul. Am mai discutat anul trecut aceste probleme cu cei d ela Inspectoratul Şcolar, am pus problema introducerii uniformelor în şcoli, dar nu s-a schimbat aproape nimic. Noi putem să-i legitimăm pe elevi, să sesizăm familia şi profesorii, şi îi putem sancţiona pe cei care le vând băuturi alcoolice minorilor, dar trebuie să fim totuşi prudenţi, pentru că sunt copii. Sunt multe unităţi de învăţământ unde sunt amplasate în apropiere unităţi de alimentaţie. După câte ştiam eu distanţa minimă faţă de perimetrul şcolii trebuie să fie de 500 de metri, dar la noi, în Vâlcea nici configuraţia terenului nu permite acest lucru. Oricum, noi nu putem să sancţionăm pe nimeni pentru asta, pentru că au ... autorizaţii de construcţie şi de funcţionare, pe care nu le eliberează în nici un caz poliţia.” – a precizat comisarul şef Florian Marin, adjunctul şefului IPJ Vâlcea. Din păcate, la această acţiune nu au participat şi reprezentanţi de la Inspectoratul Şcolar Vâlcea.  

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe