Vâlcea poate rămâne fără gropi de gunoi

joi, 30 august 2007

 Alarmă pentru autorităţi:

Vâlcea poate rămâne fără gropi de gunoi

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa a atras atenţia asupra faptului că Vâlcea are o problemă majoră în privinţa depozitării deşeurilor, deoarece este posibil ca peste câţiva ani să nu mai există nici o groapă de gunoi care să poată prelua gunoiul din Râmnic şi din celelalte localităţi importante.

Autorităţile avertizate

Avertismentul reprezentanţilor Gărzii de mediu se adresează în special autorităţilor locale, în vederea găsirii urgente a unor soluţii pentru rezolvarea problemei deşeurilor. „Gropile de gunoi de la Călimăneşti şi Băile Govora vor trebui închise într-un termen destul de scurt, mai ales că în prezent acolo sunt depozitate şi deşeurile din Râmnicu Vâlcea, dat fiind că groapa de la Râureni a fost închisă în urmă cu câteva luni.Administratia locală trebuie să găsească soluţii ale problemei, provizoratul nu poate ţine la nesfârşit.

Închidere înainte de termen

Trebuie gândite soluţii care să ajute Râmnicul. Gropile de al Călimăneşti şi Băile Govora ar putea fi închise în scurt timp, din cauza cantităţilor foarte mari de deşeuri depozitate acolo. Iniţial termenul de 2009 a fost gândit doar pentru deşeurile care ar fi provenit din respectivele localităţi, nu şi pentru cele din Râmnic. Am transmis un avertisment clar administraţiei vâlcene privind depozitarea gunoiului.” – spune comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, ministrul secretar de stat Marius Octavian Popa.

Criză de... gropi

Închiderea gropii de gunoi a Râmnicului este un angajament pe care România şi l-a luat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. În anul 2001, Râmnicu Vâlcea a primit 9,3 milioane de lei, destinaţi construirii unui nou depozit ecologic la Feţeni. În urma licitaţiei organizate de Ministerul de Finanţe, câştigătoarea, firma SC Monticava din Italia nu a reuşit însă să respecte termenii contractuali, astfel că amenajarea noului depozit de gunoi este abia la început în acest moment. În cele din urmă, în luna octombrie 2006, firma respectivă a cerut rezilierea contractului, reziliere care a fost acceptată cu greu de Ministerul de Finanţe. Reprezentanţii administraţiei vâlcene au găsit în cele din urmă vinovat de lentoarea cu care se încearcă rezolvarea situaţiei Oficiul de Plăţi şi Contracte Phare. Comisarii de mediu sunt însă de părere că, dincolo de visul aproape irealizabil de amplasare a unei gropi de gunoi la Feţeni, chiar dacă aceasta ar fi fost terminată, Vâlcea ar fi avut aceleaşi probleme. „Eu m-am opus de la început amplasamentului de la Feţeni, care nu mi se pare de bun simţ şi realizabil, dar, dacă primarul Gutău s-a angajat că îl face este treaba lui. La groapa ecologică nu se puteau duce decât deşeuri menajere, fără sticle, cartoane, dărâmături. În acelaşi timp, celelalte gropi unde plănuiesc să depună acum gunoiul din municipiu sunt nişte depozite necontrolate, unde, în mod normal ar trebui duse de asemenea numai deşeurile menajere.” – mai spune comisarul regional Tiberiu Berbece.   

Gunoi plimbat

În noile condiţii, societăţile care colectează gunoiul menajer în Râmnic, Urban şi Rosal nu mai au voie să depună gunoiul la Râureni. Primăria Râmnicului va obliga societăţile Urban şi Rosal, dar şi agenţii economici să preselecteze deşeurile, urmând ca numai cele biodegradabile să fie duse la gropile de gunoi. Pentru respectarea regulilor, poliţiştii şi jandarmii vor monitoriza transporturile celor doi operatori spre gropile de gunoi din Govora şi Călimăneşti. Din păcate, aceste măsuri se vor reflecta negativ cel mai probabil asupra populaţiei, prin costuri mai mari de transport al gunoiului.

Soluţie costisitoare

Din punctul de vedere al reprezentanţilor Gărzii de Mediu, singura soluţie viabilă pentru rezolvarea situaţiei la Vâlcea ar fi chiar ultima recomandare făcută de Parlamentul European, respectiv generarea de energie din eliminarea deşeurilor. „Eu cred că şi în România vor apărea în curând sisteme de generare a energiei din eliminarea gunoiului, din care se fac şi foarte mulţi bani. La noi problema a devenit acum dificilă, pentru că s-a aşteptat până în ultima clipă, iar la noi selectarea deşeurilor nu prea este funcţională.” – mai spune comisarul regional Tiberiu Berbece.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe