PS Gherasim (re)verificat

luni, 13 august 2007

 CNSAS răscoleşte Biserica Ortodoxă

PS Gherasim (re)verificat

 Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi a decis să solicite instituţiilor care mai deţin dosare să verifice din nou prelaţii Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, CNSAS a depus cereri la SRI şi SIE pentru verificarea posibililor candidaţi pentru scaunul patriarhal. Practic, este vorba despre o reverificare - care vizează 10-12 mitropoliţi şi arhiepiscopi. Colegiul se va întruni cât mai curând posibil, până la alegerea patriarhului, să dea decizii în cazul celor care au recunoscut colaborarea sau a celor care au fost deja chemaţi la audieri: Teodosie (Arhiepiscop de Tomis), Andreicuţ (Alba Iulia), Bartolomeu (Cluj) şi Gherasim (episcopul Vâlcii).
Nu cu mult timp în urmă, un ziar central l-a acuzat pe Episcopul Gherasim Cristea că ar fi „turnat” la Securitate - pe când era la Mănăstirea Căldăruşani - pe unul dintre cei mai mari ierarhi ai bisericii greco-catolice, episcopul Iuliu Hossu. Atunci, PS Gherasim a dezminţit toate acuzaţiile aduse şi ne-a mărturisit că, pe toată şederea episcopului Hossu la Căldăruşani, a avut cu acesta relaţii de la ierarh la stareţ şi relaţii de prietenie, mai ales că episcopul a fost adus acolo de patriarhul Iustinian, care şi-a dorit să-l facă mitropolit. Poetul Mircea Dinescu pare a fi declanşat toată această vânătoare de vrăjitoare afirmând în public că mai mulţi înalţi prelaţi au fost ofiţeri ai fostei Securităţi „ şi au făcut pact cu Diavolul deci nu ar avea dreptul să conducă Biserica Ortodoxă din România”.

Noul Patriarh al României va fi ales într-o şedinţă a Colegiului Electoral Bisericesc care va avea loc pe data de 12 septembrie, de la orele 17.00, potrivit deciziei luate în şedinţa Permanenţei Administraţiei Patriarhale. Candidaţii pentru postul de Patriarh vor fi desemnaţi în cursul aceleiaşi zile într-o şedinţă a Sfântului Sinod care va începe la ora 10.00, după oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum. Marţi, 11 septembrie, de la ora 12.00, după Sfânta Liturghie, membrii Sfântului Sinod vor oficia slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea în veşnicie a Fericitului întru adormire a Părintelui Patriarh Teoctist.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe