Prizonieri în propria curte

joi, 14 iunie 2007

 Prizonieri în propria curte

Membri unei familii din comuna Mihăeşti au ajuns într-o situaţie limită, deoarece în acest moment nu reuşesc să iasă din propria lor curte, din cauza unei hotărâri judecătoreşti. Practic, instanţa de judecată a dat drumul de acces spre casa familiei Bălan din comuna Mihăeşti în proprietatea unui vecin al acestora, iar acum oamenii nu mai au pe unde să iasă din curte decât … pe terenurile particulare ale vecinilor.

Nu mai pot ieşi din curte

Cei opt membri ai familiei Bălan nu au pe unde să iasă din curte, deoarece toate proprietăţile din jur sunt ale unor persoane particulare. Animalele, inclusiv calul nu mai poate fi scos din grajd, ca şi maşina, care este parcată de doi ani în garaj. Pentru a merge la serviciu sau la şcoală, membrii familiei trebuie să încalce proprietatea unui vecin şi să sară gardul construit de acesta în calea lor. Autorităţile locale sunt cu mâinile legale, pentru că litigiul este între persoane particulare. Familia Bălan s-a judecat câţiva ani pentru terenul pe care aveau drumul de acces cu vecinii lor, familia Gugu. Instanţa a dat în cele din urmă câştig de cauză lui Mihai Gugu, dându-i acestuia dreptul să stăpânească şi porţiunea de teren unde era drumul de acces pentru Ion Bălan (65 de ani) şi membri familiei sale.

Fostul drum, închis cu gard

Pe baza hotărârii judecătoreşti absurde, dar definitive şi irevocabile, Cristinel Gugu, angajat la Primăria Băile Govora a construit un gard, împănat şi cu puţină sârmă ghimpată, pentru a le împiedica vecinilor săi accesul spre şosea. „Am pierdut procesul definitiv, ne-a închis trecerea cu gard acum doi ani, dar de atunci am trecut pe terenul unui alt vecin al nostru, Nicolae Murăruş, care ne-a lăsat o cărare de trecut cu piciorul. Acum nu ne mai lasă, şi nici nu vrea să ne înţelegem, să-i cumpărăm o bucăţică de teren şi să ne facem noi drum. Nu mai ştim ce să facem, suntem sechestraţi în propria curte. În jur sunt terenuri private, nu putem să-i obligăm pe oameni să ne dea nouă voie, dar nici nu avem ce face, nu putem efectiv să ieşim din curte.” – spune Ion Bălan.Membri familiei Bălan încalcă acum proprietatea privată a vecinului lor de fiecare dată când ies din curte, de nevoie. De câteva zile, Nicolae Murăruş, supărat acum pentru că vecini lui, care îi sunt şi rude trec pe cărarea aflată pe terenul său a decis să nu-i mai lase să treacă nici măcar cu piciorul prin grădina sa. „Până acum, de doi ani de zile am avut mare noroc cu el, pentru că ne-a lăsat să trecem, dar acum nu mai vrea să ne lase, trebuie să ieşim pe furiş, să ne uităm bine, ca să nu fie el prin preajmă. Fiul meu şi nora trebuie să sară gardul construit de el ca să poată merge la serviciu, iar nepoţii mei, amândoi sar gardul să ajungă la şcoală. Nu mai putem, am ajuns la capătul răbdării, suntem sechestraţi în curtea noastră.” – spune Elena Bălan (60 de ani).

Calul şi maşina au - blocate în curte

De când au rămas fără cale de acces, oamenii şi-au vândut animalele din curte, pe care oricum nu mai aveau pe unde să le scoată la păscut. Au mai rămas doar cu un cal, care nu a mai ieşit din grajd de doi ani, şi cu maşina, pe care nu mai au pe unde să o scoată la şosea. „Am vândut vaca şi viţelul de acum doi ani, de când am rămas fără drum, mai am calul, cu care îmi mai făceam şi eu treaba. Îl scoteam pe aici, pe la vecinul meu, şi mergeam prin sat, la altcineva, unde am căruţa, că nici pe aceea nu o mai pot băga în curte, să îmi pot ara pământul. Acum ne-a pus gard în faţă, să nu îi mai intrăm pe proprietate, dar pe altă parte chiar nu am pe unde să mai ajung în curte. Acum stăm cu calul să ne moară de foame, ce să facem, că nici nu mai am ce să-i dau de mâncare. Soţia mea s-a îmbolnăvit de când cu procesele astea.” - mai spune Ion Bălan.

Specialişti la sărit gardul

În casa fără ieşire din Govora-sat locuiesc în prezent opt persoane. În afară de Ion şi Elena Bălan. În cele câteva camere ale căsuţei construită în 1967 stau fiul proprietarului, Gheorghe Bălan, soţia acestuia, Floriana şi fata lor, Cristina, care este acum în clasa a VI-a şi învaţă foarte bine. De asemenea, în altă cameră locuieşte fata Elenei Bălan, Amalia Sârbu, soţul ei, Ion şi Andrei, băiatul lor de 10 ani. Pentru o palmă de pământ, cât le-ar mai trebui pentru a folosi varianta de acces pe terenul lui Nicolae Murăruş, cele două familii se ceartă de câtva timp de câte ori se întâlnesc. „Eu le-am dat până acum voie să treacă pe aici până îşi rezolvă problema, dar acum am închis, nu au ce căuta pe la mine pe teren. Să iasă pe partea cealaltă, pe la ceilalţi vecini, eu nu pot să le dau aici nimic, cine i-a pus să-şi facă aici casa? Nu ştiu, să-şi facă trecere prin altă parte” – spunea Nicolae Murăruş, vecinul familiei Bălan, pe terenul căruia exista posibilitatea de a fi amenajat un drum de acces spre casa acestora. Situaţia în care se află membri familiei Bălan este foarte gravă, deoarece nici măcar salvarea sau pompierii nu pot ajunge la ei în cazul unei urgenţe.

Negocieri cu primarul

Pentru a-şi rezolva situaţia, oamenii au făcut plângeri la instituţiile din judeţ, dar problema nu s-a rezolvat până acum. Pentru a încerca să-i împace, la faţa locului s-a deplasat şi primarul comunei, Nicolae Stănică. Acesta a încercat să facă pe „naşul” între cele două părţi, în speranţa că îi va determina pe protagonişti să se împace sau să se înţeleagă la preţ, dar până acum eforturile au fost zadarnice. 

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe