„GLASUL OTăSăULUI” - a ajuns la ediţia VII

miercuri, 6 iunie 2007

„GLASUL OTăSăULUI”  - a ajuns la ediţia VII

Îmbrăcat în tradiţionala haină de sărbătoare, Otăsăul între tot Păuşeştiul său, ne-a invitat la Festivalul etno-cultural care a fost prezentat pentru a VII-a oară în acest aşezământ cu porţile deschise pentru iubitorii de tradiţionala Zi senină de mai, după nişte ploi (zic unii) referendum-iale, lume multă, ca lumea, un primar de nota zece, Stelică Pârvulescu şi un director al Casei de Cultură Dumitru (Neluţu) Achim, au făcut ca sărbătoarea să capete efectul aşteptat.

Cu un ochi înfipt în târgul de haine şi alte elea într-un purificator miros de mititei împănaţi cu aburi mirifici de bere, laolaltă cu spectatori, aşteptăm începerea începutului care nu întârzie. Un frontispiciu cu un banner pe post de invitaţie, o scenă dotată cu microfoane şi boxe, ne invită la prezenţă. Bineînţeles că s-a alcătuit şi un juriu format din: prof Costea Marinoiu, Dumitru Miuţă, Gogu Rusu, Ion Tălmaciu, Luc Francois (Belgia) şi Dumitru Gogiu, care a participat cu interes şi cu profesionalism la desfăşurarea concursului.
Au fost prezente în afară de comuna gazdă, formaţii pe secţiuni din Prundeni, Valea Mare, Bărbăreşti, Frânceşti, Pietrari.. secţiunile premiate au fost: dans popular, dans modern, dand clasic, interpreţi vocali de muzică populară, recitatori şi grup vocal.
Concursul s-a desfăşurat:
partea incipientă –sub un bogat torent de ploaie în faţa casei de cultură, după care organizatorii au purces cu artişti şi spectatori în sala de spectacole. După o impresie precară a sa fiind prezent în faţa unor serbări din anii apuşi, zâmbetele a revenit pe buzele juriului şi spectatorilor pentru că au avu la ce.

Instructorii din culise (profesorii) au demonstrat că democraţia se instalează totuşi, cu paşi din ce în ce mai apăsat în modernismul european.

Nu putem să uităm că de faţă a fost şi poetul George Achim, omul cu „sforile” cele bune, redactorul-şef al frumoasei reviste de conţinut şi „Verde de Otăsău”, care ne-a demonstrat nu se ştie pentru a câta oară, că vatra satului de odinioară este şi va rămâne cruce de închinăciune pentru cei ce sunt şi cei ce vor veni. A fost un spectacol viabil, la care juriul a ripostat cu cele mai potrivite arme cifrice, de la 8 la 10.
Jurizarea a fost sinceră şi la unitar. La dansuri populare au excelat pentru premiul I formaţia din Frânceşti-satul Dezdrobiţi, pe acelaşi podium cu formaţia de dansuri mixte din Valea Mare. Premiul II nu s-a acordat, premiul III revenind casei de cultură Păuşeşti Otăsău.

La dans modern comuna gazdă, în aplauze prelungite a primit premiul I, urmat de premiul al II-lea care a mers la Pietrari, iar premiul III spre valea Mare.

La soliştii vocali de muzică populară, s-au acordat: premiul I Bâzdoacă Gabriela din Valea Mare şi premiul II interpretei Stancu Ecaterina-Valea Mare, premiul III neacordându-se.

La recitatori a excelat pentru premiul I viitorul elev de cinci ani şi jumătate, Cătălin Prejoianu din Valea Mare, cu un succes deplin de la juriu la spectatori. Premiul II, Sima Govoreanu din P. Otăsău, iar premiul al III-lea, Gabriela Mănescu din Bărbăteşti.
La secţiunea Grup vocal de muzică populară, premiul I a mers la Şcoala din prundeni, urmat de premiul al II-lea spre Bozeşti, premiul  neacordându-se. Juriul a mai acordat un premiu special dansatorilor „de societate” din Pietrari –spectacolul a fost prezentat de Nicu Cizmaru, de la postul local de televiziune „Etalon”, înarmat cu nelipsitul cameraman… Şi a făcut-o destul de bine. Felicitările juriului şi gazdelor, mai ales că a decernat un premiu de imagine uneia din formaţiile prezente. Surpriza, pe „Etalon”, ce putem să mai zicem? Da, să nu uităm prezenţa domnului inginer Petre Cichirdan, om de cultură care a imortalizat în cadre faţa, secvenţele acestui festival.

Dacă am uitat ceva, aia e. Important că a fost o acţiune culturală O.K. Şi felicitări Otăsăilor că încă există potenţa acestor „întâmplări” demiurgice.

De aia zic, La Mulţi şi La Mulţi Ani!
Te salutăm, Otăsău!
Ion Tălmaciu

(încrezător în accepţiunea juriului)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe