Falsificatori de carduri vâlceni, urmăriţi de serviciile secrete americane

duminică, 10 iunie 2007

Falsificatori de carduri vâlceni, urmăriţi de serviciile secrete americane

În luna septembrie 2005, poliţiştii vâlceni au prins în flagrant doi tineri vâlceni care încercau să scoată bani dintr-un bancomat, folosind un card falsificat. Pornind pe filieră, la una dintre percheziţii s-a descoperit o adevărată reţea de falsificatori, care deţineau peste 1.000 de date de identificare şi securizare, codul PIN al unor bănci din SUA, echipamente software de falsificare, manuale de utilizare a celebrei “pisici” cunoscută în tagma falsificatorilor, dar şi peste 3.700 de e-mailuri ale unor străini, numeroase pagini de "spam" utilizate în obţinerea falsificării cardurilor bancare. Aşadar, un arsenal... beton, în custodia unor “profesionişti” într-ale fraudării.
În faţa bancomatului unei bănci din Râmnicu Vâlcea, la 23 septembrie 2005, în jurul orei 10,00, poliţiştii Serviciului de combaterea Cirminalităţii Organizate din IPJ Vâlcea au observat doi tineri care încercau să scoată bani dintr-un bancomat. În timp ce Cosmin Vâlcioiu (25 ani), din Orleşti, butona la aparat, cel de-al doilea, Daniel Munteanu (21 ani), din Râmnicu Vâlcea, sta de şase. Întrebaţi de... “sănătate”, Vâlcioiu a dat-o la întors de mai multe ori. Ba că deţine cardul de la un prieten, ba de la o prietenă, iar mai apoi a spus că l-a găsit când în cursul aceleiaşi zile, când ziua trecută. Observând că anchetatorii sunt pe urmele lui, orleşteanul s-a ascuns în locuinţa unui prieten, unde avea să fie găsit ulterior. În realitate, cardul folosit aparţinea unui tânăr, Mihael, care l-a pierdut  şi ulterior a anunţat banca pentru blocarea acestuia. Poliţiştii împreună cu un procuror al DIICOT- Biroul Teritorial Vâlcea au început o muncă extrem de migăloasă pentru descoperirea întregului angrenaj al fraudării băncilor şi a posesorilor de carduri, descoperirile fiind peste aşteptări.

Prinşi cu “pisica” la bancomat

La domiciliul din Râmnicu Vâlcea al lui Daniel Munteanu, la percheziţia efectuată după aproape patru luni, s-au găsit echipamente hardware şi software pentru falsificarea cardurilor. Pe unul din harduri  au fost descoperite nouă fragmente de text reprezentând date de identificare şi de securizare referitoare la cărţi de credit aparţinând unor bănci din SUA. Culmea ironiei, după ce a fost prins de poliţişti cu cardul fals la bancomat, Daniel a continuat să fraudeze fără nicio jenă. În total, în apartamentul lui s-au găsit 20 de instrumente falsificate de plată electronică, peste 1.000 de date de identificare şi securizare referitoare la cărţi de credit, inclusiv codul PIN aparţinând unor bănci din SUA, programe de instalare a MSR 207, denumit în termeni uzuali “pisică”, alte programe de lansare a unor licitaţii fictive pe Internet, mai multe pagini de “spam” utilizate la obţinerea datelor necesare falsificării cardurilor prin metoda fishing, dar şi 3.700 de e-mailuri ale unor străini.

Tată şi fiu, învăţăcei într-ale falsificării cardurilor

După ce în faţa anchetatorilor a dat-o la “întors” de mai multe ori, Daniel Munteanu aflând că poate să primească jumătate din pedeapsa ce i se cuvine dacă îi spune şi pe ceilalţi “amici” de-ai săi de calculator, s-a decis să spună adevărul, cercetările procurorilor DIICOT şi poliţiştilor extinzându-se şi asupra altor tineri. Aşa s-a aflat că şi elevul Marius Băzăvan (17 ani) dar şi tatăl lui, Dumitru Băzăvan (43 ani), de fel din Orleşti-Vâlcea, aveau închiriat un apartament în cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea, unde sub îndrumarea tatălui se ocupau cu acelaşi gen de infracţiuni, aceştia la rândul lui fiind ades vizitaţi şi de studentul Ovidiu Bochian (25 ani), de fel din Făgăraş-Braşov şi Ovidiu ├×unduc (23 ani), din Orleşti care şi ei erau nişte învăţăcei care dobândiseră “acceptabil” cunoştinţe pe calculator pentru falsificarea instrumentelor de plată. În locuinţa închiriată de tată şi fiu s-au găsit, de asemenea, 19 legitimaţii electronice de călătorie emise de Metrorex. Aici venea însă adesea inclusiv Vâlcioiu, cel care fusese prins cu cardul fals la bancomat. Tatăl nu a recunoscut niciodată că a avut calculatoarele conectate la internet, dar fiul său la contrazis în astfel de afirmaţii, dar ulterior şi acesta a susţinut că nu a fost conectat la internet. Băzăvan tatăl a susţinut că obiectele informatice din apartament, aflate într-un rucsac, au fost ale foştilor chiriaşi.

Unul dintre falsificatori a dat bir cu fugiţii

În total pentru descâlcirea acestor iţe s-au făcut cinci percheziţii domiciliare, trei percheziţii informatice, s-au solicitat date de la bănci, companii de cărţi de credit precum şi de la Serviciul Secret din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Pe parcursul urmăririi penale, Băzăvan, tatăl şi fiul, dar şi Vâlcioiu au refuzat să semneze materialul de urmărire penală. Dumitru Băzăvan a fost arestat împreună cu Vâlcioiu, iar fiul orleşteanului, Marius şi Daniel Munteanu sunt cercetaţi în libertate, zilele acestea dosarul instrumentat de procurorii DIICOT-Biroul teritorial Vâlcea, ajungând în instanţa de judecată.  Acţiunea penală a fost pusă în mişcare şi împotriva lui Ovidiu ├×unduc şi Ovidiu Bochian, dar şi asupra lui Radu Gabriel (23 ani), din Târgovişte-Dâmboviţa, acesta dând bir cu fugiţii şi fiind  de nenegăsit pentru a i se prezenta dosarul de Urmărire Penală.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe