Cămine de bătrâni supraaglomerate

duminică, 24 iunie 2007

 Cămine de bătrâni supraaglomerate

 

Centrele pentru adulţi din judeţul Vâlcea sunt supraaglomerate, numărul solicitărilor depăşind cu mult posibilităţile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea.

 

Aglomeraţie

 

Deşi normele europene interzic să fie instituţionalizaţi într-un centru mai mult de 50 de adulţi, în prezent media este de 75 de adulţi în fiecare centru, zeci de cereri aşteptând în continuare să fie rezolvate. Până nu demult, bătrânii de la Măciuca stăteau şi câte doi într-un pat. În judeţul Vâlcea sunt în prezent şapte centre pentru adulţi, unde sunt internate 494 de persoane. Dintre acestea, trei centre sunt pentru persoane cu afecţiuni neuropsihice, trei pentru îngrijire şi asistenţă şi un centru destinat persoanelor vârstnice, care nu suferă de vreun handicap. În medie sunt aproximativ 75 de beneficiari pe fiecare centru, număr cu mult peste standardele impuse de Ordinul 205/2005.

 

40 de cereri în aşteptare

 

Conducerea direcţiei încearcă în prezent satisfacerea a cât mai multor cereri. “Încercăm să respectăm normele europene. Spaţiile sunt aglomerate, dar nu mai sunt două persoane într-un pat. Nu putem asigura încă un spaţiu de 6 metri, necesar fiecărei persoane, aşa cum ar fi fost normal. În prezent 40 de astfel de cereri aşteaptă să fie soluţionate. „Este o presiune socială, o permanentă cerere de instituţionalizare a persoanelor cu handicap sau vârstnice, care nu mai au sprijin financiar şi au nevoie de o protecţie socială.” - mai spune directorul Ceauşu. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Vâlcea, Nicolae Badea spune că, pentru a putea fi satisfăcute toate cererile ar mai fi nevoie de găsirea unor noi locaţii pentru adulţi. „Am dori construirea a două clădiri la Copăceni, dar acest lucru ar dura foarte mult. Mai avem şi posibilitatea să modernizăm clădirea pe care o avem deja la Bistriţa, să-i mai facem un etaj. Pentru cele două clădiri ar fi nevoie de aproximativ un milion de euro, iar pentru modernizarea de la Bsitriţa ar fi nevoie de minim 100.000 de euro.” – spune directorul Badea.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe