Turism electoral în staţiunile vâlcene

duminică, 20 mai 2007

Turism electoral în staţiunile vâlcene

Staţiunile vâlcene, mai ales Călimăneşti – Căciulata au fost asaltate pur şi simplu de turişti în ziua referendumului. În general, sute de persoane au votat pe listele suplimentare, majoritatea fiind însă turişti cazaţi în staţiunile balneoclimaterice. Pe lângă bătrâneii în baston, la Călimăneşti Căciulata, la secţia de votare 143, situată în baza de tratament a hotelului Cozia a fost înregistrată şi o situaţie mai ciudată, care a trezit suspiciuni localnicilor.

Un autocar de Vâlcea, aparţinând firmei Vilextur a « debarcat » în faţa secţiei 40 de studenţi bucureşteni, care s-au îmbulzit să voteze pe listele suplimentare la secţia respectivă. Şoferul autocarului ne-a declarat că plecase dimineaţa, în jurul orei 7.30 de la Bucureşti şi mergea la Sibiu cu studenţii. Ghidul grupului a făcut scandal la secţia de votare, cerând „să fie deschise uşile, să intre toată lumea să voteze”. Poliţiştii şi preşedintele secţiei de votare au instituit însă regula ca numai câte patru turişti să fie lăsaţi să intre în acelaşi timp în secţie, pentru a nu se crea îmbulzeală, astfel că la uşa bazei de tratament s-a creat o coadă mai ceva decât cele de pe vremea lui Ceauşescu. Secretarul Primăriei Călimăneşti, Ion Didoiu, care era prezent în acel moment la secţia de votare a spus că măsura de acces luată de autorităţi i s-a părut corectă. „Era şi normal să se procedeze aşa, pentru că erau foarte mulţi şi trebuia să instituim şi noi nişte măsuri aici. În rest nu au fost probleme. Am văzut că toţi au buletine de Bucureşti şi am înţeles că se cazează în noaptea aceasta la Călimăneşti, după care pleacă la Sibiu.” – a spus secretarul primăriei. Între timp, câţiva localnici care stăteau în faţa secţiei de votare se strânseseră şi ei, curioşi, să vadă ce era cu atâta îmbulzeală. „Nu mi se pare normal ce se întâmplă aici. De ce au oprit tocmai aici, unde este oricum foarte mare aglomeraţie şi nu au oprit la Seaca, unde era pustiu şi au oprit aici? Sunt cu un autocar de Vâlcea. Pai nu este posibil aşa ceva.” – spunea un localnic, care nu a dorit să-şi spună numele. Între timp, un oarecare „Dan” a telefonat şi la Biroul Electoral Judeţean, reclamând că la Călimăneşti se face „turism electoral”, iar la faţa locului s-a înfiinţat imediat prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu, destul de nemulţumită de faptul că era şi presa prezentă, dar şi şeful IPJ Vâlcea, comisarul şef Adrian Cazan.   

Din staţiunea Călimăneşti s-a solicitat de altfel suplimentarea buletinelor de vor cu un număr impresionant: 1000. Conform preşedintei Biroului Electoral Judeţean, judecător Mariana Ciornei, până la ora 15.30 se solicitase la secţia 142, cea care a fost amplasată în sediul Hotelului Central suplimentarea buletinelor de vot cu 300, iar la secţia 143, cea de la baza de tratament de la Cozia fuseseră cerute 600 de buletine de vot. „Problema este că nici la Biroul Electoral Judeţean nu mai avem buletine în plus. Au fost de rezervă 402 de buletine de vot, dintre care 40 au fost date la o secţie de la spital, 50 au fost date la Secţia 90, iar 100 la Secţia 88. Mai sunt de rezervă doar 100, în caz că mai cer.” – a spus preşedintele BEJ. Se pare însă că „turiştii” au fost singurii care s-au înghesuit să voteze peste aşteptări. La Secţia electorală 139 din Călimăneşti, situată în cadrul Liceului Economic votaseră pe listele suplimentare doar 26 de persoane, dintre cele 202 care îşi exprimaseră opţiunea până la ora 14.00, după cum ne-a spus Elena Raluca Stana, preşedintele secţiei. Nici la Băile Govora nu era prea mare aglomeraţie. Nu fusese semnalat nici un autocar cu turişti, dar erau totuşi înscrişi pe listele suplimentare de vot 302 persoane la ora 15.30. „Toţi sunt cazaţi în staţiune, majoritatea la hotelul Palace şi Parc. Nu au fost mulţi, mai mult bătrânei veniţi la tratament” – spune Mirabela Ursescu, preşedinta secţiei de votare. Dintre localnici votaseră 267, dintre cei 1165 înscrişi pe listele. Tocmai pentru a evita „turismul electoral”, reprezentanţii BEC au decis ca persoanele aflate în concedii în staţiuni să voteze pe liste suplimentare, fiind obligate să completeze şi declaraţii pe propria lor răspundere. La Vâlcea s-au distribuit 36.000 de formulare pentru astfel de declaraţii, estimându-se că pe teritoriul judeţului sunt în jur de 4.500 de turişti. Numai la Olăneşti sunt înregistraţi 2.500 de turişti cazaţi.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe