Elev cu handicap, jignit şi agresat de colegii de clasă

miercuri, 30 mai 2007

 Probleme la Liceul Horezu. Reclamaţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Elev cu handicap, jignit şi agresat de colegii de clasă

Părinţii unui băiat handicapat, elev în clasa a X-a la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu au reclamat atât colegii băiatului, cât şi pe profesorii şcolii pentru că l-ar agresa şi l-ar jigni pe fiul lor, Andrei Sofian Stanciu, de 19 ani. Băiatul este bolnav de tetrapareză spastică din naştere, nu poate merge şi nici nu poate scrie, dar, cu toate acestea este şeful clasei în care învaţă. El a blamat doar comportamentul colegilor săi, spunând că aceştia nu au ajuns încă să-l maltrateze fizic. Cazul a ajuns abia acum în atenţia conducerii liceului şi a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Mama băiatului – internată la psihiatrie

Părinţii băiatului au ajuns într-o situaţie destul de grea mai ales datorită faptului că nu au un venit suficient în această perioadă, pentru a-l întreţine pe Andrei. Tatăl băiatului este şomer, după ce a lucrat ani de zile la Întreprinderea Minieră Horezu, iar mama lui a suferit recent o cădere nervoasă, fiind internată în prezent la Spitalul judeţean numărul 2 din Râmnicu Vâlcea, secţia Psihiatrie. Soţii Stanciu mai au încă o fetiţă absolut normală. Familia locuieşte într-o căsuţă cu numai două camere, împreună cu bunica băiatului din partea mamei, în condiţii destul de grele. Cu toate acestea, Andrei învaţă foarte bine, el fiind unul dintre cei mai buni elevi din liceu. „El nu poate scrie, este examinat de o comisie de profesori, dar, cu toate acestea este un băiat inteligent. Până acum câtva timp s-a înţeles foarte bine cu colegii lui, dar din 2006, de când a făcut operaţia de apendicită situaţia s-a schimbat. La un moment dat ei au chiulit de la ore şi, pentru că nu a vrut să meargă cu ei este acum foarte rău văzut. Sunt elevi în clasă care îl îmbrâncesc, îl jignesc, ba mai nou am înţeles că l-au ameninţat şi pe el, şi pe soţia mea că ne dau foc la casă. De atunci soţia mea a făcut o cădere nervoasă.” – spune Florin Stanciu, tatăl băiatului.

Reclamaţie împotriva discriminării

La rândul său, Andrei ne-a spus că are unii dintre colegii lui au început să îl trateze rău. „Nu a fost tot timpul aşa, doar după operaţia de apendicită au început să se poarte urât. M-au mai şi lovit, dar nu foarte grav.” – spune elevul. Părinţii copilului au depus la sfârşitul săptămânii trecute o reclamaţie privind comportamentul colegilor băiatului lor şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. La şcoală a avut deja loc un consiliu profesoral în cadrul căruia au fost abordate aceste probleme, dar nu s-a luat nici o măsură concretă pentru sancţionarea cuiva.

Probleme din cauza … hormonilor

Directorul liceului, prof. Constantin Sorici spune că problemele au apărut în clasa respectivă şi din cauza faptului că elevii sunt acum la vârsta adolescenţei şi nu le mai place să aibă în clasă un copil care uneori … nu ajunge la baie la timp. „Este unul dintre cei doi elevi cu handicap pe care îi avem în şcoală, învaţă bine, este şeful clasei, dar acum au apărut nişte probleme cu colegii. Mama lui a făcut o cădere nervoasă, a stat zile întregi la uşa mea, dar, în urma consiliului profesoral care a avut loc nu s-a putut dovedi concret comportamentul rău al unor colegi, aşa că nu am putut lua măsuri efective de sancţionare a cuiva. Elevii sunt acum mai mari, au alte pretenţii, nu le prea place că el mai miroase uneori, la ore. În ceea ce ne priveşte am încercat să-i asigurăm tot confortul necesar, dar asta este situaţia, uneori ajunge mai greu la toaletă, le mai şi răspunde uneori. Noi am putea lua măsuri cu elevii dacă s-ar confirma efectiv situaţia, dar până acum nu s-a ajuns la o situaţie chiar atât de gravă.” - spune directorul liceului. În liceu sunt 2200 de elevi, iar în afară de Andrei mai este încă o fată cu handicap. „Are handicap psihic, am mai avut probleme cu ea, pentru că ameninţa că se aruncă pe geam, dar nu s-a ajuns prea departe” – spune Constantin Sorici. Andrei a insistat să ne arate şi carnetul de note, unde avea chiar şi un autograf de la premierul Tăriceanu. El spune că este pasionat de pictură. „Are şi un autograf de al premierul Tăriceanu. Acum eu am rămas singur să mă descurc în această situaţie, pentru că soţia mea nu mi-a spus de al început care era situaţia, pe noi este o presiune foarte mare să creştem un copil cu asemenea probleme, este foarte greu. Eu nu am un loc de muncă stabil, iar acum am doi bolnavi în casă. Mie nu mi-e frică că îmi dau foc la casă, nu prea am ce pierde. Toţi banii pe care i-am avut în viaţă i-am investit pentru a-i fi bine lui Andrei.” – spune tatăl băiatului.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe