Contabila şi casiera au băgat mâna în buzunarul contribuabililor

joi, 17 mai 2007

 Primăria Grădiştea – funcţionari prinşi la ciordit

 

Contabila şi casiera au băgat mâna în buzunarul contribuabililor

 

Pentru locuitorii din comuna Grădiştea nu mică a fost mirarea când au observat că trebuie să plătească cu vârf şi îndesat taxe şi impozite pe care le mai plătiseră şi cu altă ocazie. Din vistieria primăriei, banii dispăreau sau se împuţinau văzând cu ochii, aşa că primii suspecţi, au fost casiera şi contabila. Luate la bani mărunţi, cele două femei au fost prinse cu jonglerii financiare în sumă de 25.818,89 lei.

 

Într-o şedinţă a Consiliului local Grădiştea, din data de 27 ianuarie a.c., consilierii care au chemat la discuţii şi poliţiştii au sesizat că din gestiunea Primăriei banii se “volatilizau” subit. Primarul Ilie Boiangiu ne-a spus: “Eu am depus plângere penală la Poliţia din comună, pentru că am observat că cu o zi în urmă, în casieria primăriei nu existau sume de bani, lichidităţi, iar casiera Claudia Militaru era primul suspect. Ba mai mult, am dispus ca o comisie internă, din care a făcut parte un consilier juridic dar şi alţi funcţionari, să verifice ce se întâmplă cu banii”, spune alesul. Pentru că în scurt timp pe fir a intrat un procuror de la Parchetul Bălceşti, concluzia exprimată printr-un rechizitoriu încheiat în urmă cu două zile este una foarte clară. Contabila şefă a Primăriei, Rodica Florica (46 ani) şi casiera Claudia Militaru (36 ani) şi-au însuşit suma de 25.818,89 lei. Banii erau folosiţi în interes personal, sau erau daţi cu împrumut altor salariaţi din primărie.

 

Puneau ştampile pe şest, pe foile de vărsământ

 

Pentru a intra în posesia banilor, cele două femei au folosit fel de fel de tertipuri. Astfel, contabila Rodica Florica a întocmit 4 foi de vărsământ către Trezoreria Bălceşti, dar când se afla în biroul Trezoreriei pentru a le depune, profitând de neatenţia oficiantei de la tezorerie, a aplicat pe respectivele foi de vărsământ ştampila unităţii, rezultând astfel că banii au fost depuşi, când în realitate intrau în buzunarul contabilei Primăriei. Tertipurile financiare nu se opresc aici! Atât contabila cât şi casiera au “subtilizat”, în mai multe rânduri, banii încasaţi din taxele locale, iar în registrul de casă treceau sume mai mici decât cele încasate. Casiera a folosit chiar şi un al doilea chitanţier, care nu era luat în nici o evidenţă ca având un regim special. Femeile mai “ciupeau” şi din sumele de deplasare, din banii pentru benzină, din drepturile salariaţilor sau, în alte situaţii, procurau materiale cu bani direct din casierie, fără să depună chitanţe fiscale sau bonuri de cumpărare. “În această modalitate, s-a produs un prejudiciu Primăriei Grădiştea, respectivului consiliu local, în sumă de 25.815,89 lei. Sunele sunt în curs de recuperare prin reţinere, lunar, din salarii”, a spus procuroul Gheorghe Mirea, de la Parchetul Bălceşti.

 

Alţi cinci funcţionari, amendaţi administrativ pentru neglijenţă

 

Primăria Grădiştea este urmărită de ghinion, pentru că şi fostul casier, Cătălin Ion Dincă (58 ani), când a predat ştafeta a lăsat o gaură de 2.779 lei, acesta motivând că a împrumutat banii salariaţilor primăriei. În realitate, aceşti bani nu au ajuns niciodată la Trezoreria Bălceşti. În total, cinci foşti sau actuali angajaţi ai Primăriei Grădiştea sau de la Trezoreria Bălceşti au fost amendaţi administrativi în acestă speţă, fiind scoşi însă de sub urmărire penală. Astfel, fostul casier Dincă a fost amendat cu 500 lei, referenta Magdalena Camelia Funieriu Ursu (30 ani), cu 400 lei, pentru că nu a verificat activitatea casierului iar funcţionarii publici Elena Tănasie Dumitraşcu, Doina Bâgiu şi Ileana Popa, toţi de la Trezoreria Bălceşti, cu suma de 100 lei fiecare, pentru că au lăsat ştampilele, care aveau un regim special, la voia întâmplării, la îndemâna clienţilor, dovedind astfel neglijenţă crasă în serviciu. Secretarul primăriei Grădiştea, Sabin Popa ne-a spus: “Noi, Primăria, nu am primit oficial înştiinţarea că dosarul cu contabilul Rodica Florica şi casierul Caludia Militaru a ajuns în intanţă. Cele două femei sunt în continuare angajate ale Primăriei şi chiar au recuperat prejudiciul cauzat. Pe perioada cât vor fi judecate noi vom fi nevoiţi să le suspendăm, până ce instanţa va da o soluţie definitivă şi irevocabilă”.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe