Braconier înecat când fugea de jandarmi

duminică, 27 mai 2007

 Braconier înecat când fugea de jandarmi

Un braconier care a fost depistat de jandarmii vâlceni în apropierea Drăgăşaniului s-a înecat în timp ce încerca să scape de urmărirea oamenilor legii. În ultima perioadă au fost depistaţi foarte mulţi braconieri în zonă, ceea ce a făcut ca la acţiunile de depistare a acestora să participe şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova.

Căutat de scafandri

Ion Ionescu, de 29 de ani a fost depistat la sfârşitul săptămânii trecute în apropierea barajului de pe Olt de la Drăgăşani de Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova. Acţiunea a fost organizată la solicitarea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură Braşov, datorită numărului mare de braconieri semnalaţi în zonă. Din păcate, unul dintre braconierii depistaţi la Drăgăşani a încercat să fugă de jandarmi cu o bicicletă, imediat după ce fusese prins la braconaj cu setci. El s-a urcat pe o bicicletă şi a început să pedaleze nebuneşte, urmărit de unul dintre jandarmi. După aproximativ 300 de metri însă, braconierul a abandonat bicicleta şi a intrat în Olt, deplasându-se pe o porţiune de teren înconjurată de apă. „Jandarmul l-a avertizat pe fugar să nu intre în apă şi să se întoarcă la mal, deoarece apa era mare şi învolburată datorită precipitaţiilor căzute în ultima vreme, vana barajului fiind deschisă. Chiar dacă jandarmul i-a spus omului că fapta de care se făcea vinovat nu era atât de gravă încât să-şi pună viaţa în pericol, acesta nu a ascultat indicaţiile, a înotat aproximativ 200 de metri în direcţia malului opus, după care nu a mai fost observat. Din cauza distanţei mari la care se afla cel care înota şi a debitului mare de apă, jandarmii nu au putut interveni pentru salvarea lui.” – a precizat căpitanul Cristian Turcu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea. Cadavrul bărbatului a fost descoperit după câteva ore de căutare de scafandri de la Hidroserv şi de angajaţi ai Detaşamentului de Pompieri Drăgăşani, la aproximativ 200 de metri în aval de Hidrocentrala Drăgăşani. În rucsacul braconierului au fost descoperite mai multe ancore, considerate obiecte ilegale de pescuit. Împreună cu el a mai fost depistat însă şi un alt bărbat din comuna Verguleasa - Olt, căruia jandarmii i-au întocmit dosar penal pentru pescuit ilegal. Cei doi bărbaţi mai fuseseră depistaţi la braconaj şi în luna martie 2007, tot de jandarmii de la Gruparea Mobilă Craiova, în timp ce braconau  folosind pentru două setci monofilament cu lungimea totală de 100 de metri. Asupra celor doi jandarmii doljeni au găsit în total 40 de kilograme de peşte. Dosarele întocmite cu acea ocazie au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea – Dolj.

100 de braconieri depistaţi

Până în prezent, jandarmii vâlceni au depistat la Vâlcea mai mult de 100 de braconieri de la începutul anului. Aproape zilnic, de la Jandarmeria Vâlcea se organizează  acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol, deoarece braconajul pe Olt a devenit aproape un fenomen la Vâlcea. Metodele de braconaj sunt aproape la fel de diversificate ca şi autorii. Pentru a prinde cât mai mult peşte, braconierii folosesc unelte cum ar fi: ostia, sacul, diferite tipuri de plase, priponul, setca monofilament, prostovolul, ţepoaica, ba chiar şi instalaţii electrice improvizate sau substanţe otrăvitoare. În acest an, jandarmii vâlceni au întocmit 85 de dosare penale, pentru 120 de infracţiuni de acest fel, confiscând 41 de undiţe, 5 bărci pneumatice, 5 ţepoaice, 25 de prostovoale şi 10.450 de metri de setcă monofilament.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe