Se descompune PLD Vâlcea?

miercuri, 14 martie 2007

Se descompune PLD Vâlcea?

Toată treaba asta, cu înfiinţarea Partidului Liberal Democrat nu pare a fi, până la urmă, decât un mare fâs politic. Născut din nevoie preşedintelui României de a avea o tribună de la care să-şi strige înjurăturile la adresa liberalilor în general, şi a lui Tăriceanu, în special, PLD a fost încă de la început supraestimat. Nici nu se înfiinţase bine, că deja apărea în majoritatea sondajelor drept unul dintre partidele favorite la câştigarea alegerilor, oricare ar fi fost acestea.

Zilele trecute, unul dintre cele mai pe bune sondaje pe care le-am văzut în ultimul timp, demonstra că lucrurile stau cu totul altfel decât lasă să se înţeleagă Stolojan&Co. Aşa cum bănuiam, PSD stă foarte bine, cu 26% din preferinţele electoratului, PNL şi PD au fiecare câte 16 procente, în timp ce PLD are undeva la 4%. Nici măcar scandalul cu Mona Muscă nu reprezintă un argument pentru acest scor ridicol al partidului prezidenţial; acesta s-a produs după realizarea sondajului.

Nici la Vâlcea lucrurile nu stau mai bine. Încă de la asumarea de către eternul nemulţumit Petre Ungureanu, deja un obişnuit al trădărilor politice, a rolului de lider local sau chiar zonal al noii formaţiuni politice, am nutrit intima convingere că în fond nu este mare lucru de capul PLD. Cunoscătorii politicii vâlcene ştiu bine de ce spun acest lucru. Cu toate că este unul dintre cei mai buni vorbitori din rândul politicienilor locali, Petre Ungureanu, ajuns deputat datorită fostului şef, Emilian Frâncu, nu reuşeşte de nici un culoare să convingă. La acest fapt contribuie decisiv atitudinea sa arogantă, care are rolul de a-i îndepărta pe colaboratori. Fără a încerca să-i diminuez în vreun fel calităţile oratorice, rămân la părerea că Ungureanu nu este altceva decât un ins foarte bun de gură dar care stă mai prost la capitolul credibilitate. Asta ca să nu mai vorbesc despre apetitul său pentru oportunism politic dar şi pentru oportunişti politici. Din acest punct de vedere cred că i s-ar fi potrivit cel mai bine Partidul Conservator, renumit pentru combinaţiile cel puţin imorale descrise pe eşicherul politic.

Nu mai este un secret pentru nimeni că la Vâlcea, aşa cum se întâmplă şi în alte judeţe, PLD a început deja să se descompună. Există numeroase semnale că organizaţii întregi, de-abia născute, pleacă în masă la PNL sau PNG. De ce? Este foarte simplu: cei care credeau că PLD le va aduce în scurt timp marea şi sarea au realizat că lucrurile stau un pic altfel. Pe de altă parte, chiar unii dintre membrii fondatori ai organizaţiei şi-au anunţat, în diverse cercuri, nemulţumirea vizavi de conducerea acesteia dar şi faţă de modul în care sunt trataţi. Nimeni altul decât Silviu Popescu, unul dintre cei mai înverşunaţi membri fondatori ai PLD Vâlcea, s-a decis să părăsască barca lui Ungureanu, taman când aceasta de-abia fusese lansată la apă. Dacă ţinem cont de faptul că prin această plecare Petre Ungureanu pierde două „oficioase”, putem spune că deja lucrurile miros urât în PLD Vâlcea.

Nu spune nimeni că este uşor să o iei de la capăt cu un partid, chiar şi atunci când icoana acestuia este nimeni altul decât preşedintele Traian Băsescu. Petre Ungureanu simte în această perioadă pe pielea lui cât de greu este să constitui filiale, să aduni semnături, să baţi judeţul în lung şi-n lat pentru a te întâlni cu membrii de partid în cămine culturale dărăpănate şi în săli de clasă unde e mai frig decât afară. Ca să nu mai vorbim despre bani, care au constituit dintotdeauna o problemă în orice partid, oricât de puternic ar fi acesta. Sunt foarte curios cum o va scoate la capăt şeful PLD Vâlcea, în condiţiile în care structura sa este mai degrabă a unui politician obişnuit mai mult cu studiourile televiziunilor decât cu uliţele judeţului.

• Octavian HER├×A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe