Direcţia pentru Protecţia Plantelor a fost îngropată

joi, 1 martie 2007

Consilierii judeţeni PSD au venit la şedinţa de CJ cu ideile lor şi au plecat cu ideile lui Dumitru Buşe

Direcţia pentru Protecţia Plantelor a fost îngropată

Aceasta a fost transformată în societate comercială, urmând a fi privatizată

Direcţia pentru Protecţia Plantelor din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea a fost desfiinţată, aceasta urmând să se transforme în societate comercială cu capital integral de stat. Decizia a fost luată la începutul acestei săptămâni în plenul şedinţei Consiliului Judeţean, fiind adoptată în unanimitate de către consilierii prezenţi. Cu toată împotrivirea consilierilor PSD, în fruntea cu liderul acestora, vicele CJ, Ion Cîlea, aleşii judeţului au îmbrăţişat propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe. Principalul argument al acestuia a fost că prin această transformare se respectă o lege apărută în cursul anului trecut, care obligă autorităţile judeţene să desfiinţeze aceste direcţii.

Propunerea PSD a picat

Iniţial, consilierii judeţeni au avut de ales între două variante propuse de consilierii judeţeni social – democraţi: transformarea direcţiei într-un serviciu public de Ecologizare Mediu şi Dezinsecţie (ceea ce ar fi fost echivalent cu salvarea instituţiei sub o altă denumire) sau amânarea acestei transformări după clarificarea la nivelul Camerei Deputaţilor a neclarităţilor privind Legea nr.37/2006, prin care se semnează practic certificatul de deces al Direcţiei Plantelor. Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, iniţiatorul acestor propuneri, a adus ca argument al menţinerii direcţiei într-o formă care s-o facă dependentă de Consiliul Judeţean, temperaturile scăzute din această iarnă care ar putea conduce la explozia bolilor şi dăunătorilor. În plus, Cîlea a spus că legea prin care se desfiinţează instituţia mai sus amintită nu conţine norme metodologice. Acesta şi-a încheiat pledoaria spunând că în maxim două luni, Camera Deputaţilor, care are un rol decizional în adoptarea formei finale a legii, ar putea schimba formularea prin care practic se desfiinţează Direcţia pentru Protecţia Plantelor. Astfel, în loc de „privatizare obligatorie”, ar putea fi introdusă formularea  „se poate privatiza”. La vot, propunerea lui Cîlea de transformare a direcţiei în serviciu public a picat, fiind votată doar de către PSD şi PRM. Grupul consilierilor PNL, PD şi PC a votat în bloc pentru respingerea proiectului.

Unanimitate

Imediat după această înfrângere a pesediştilor, preşedintele CJ, Dumitru Buşe a supus la vot propunerea ca direcţia să fie transformată în societate comercială. În mod surprinzător, aceasta a fost votată în unanimitate de către consilierii judeţeni, nu înainte ca Buşe să le reamintească acestora că menţinerea direcţiei în actuala formă ar putea reprezenta o formă de ajutor de stat, care ar putea fi sancţionată de către firmele private cu acelaşi domeniu de activitate, prin intermediul Oficiului Concurenţei. În aceeaşi şedinţă de CJ, a fost votat şi reprezentantul CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor de la noua societate comercială, în persoana liberalului Gheorghe Stanciu.

Octavian HER├×A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe