├×ărani, plimbaţi zeci de kilometri pentru subvenţii

joi, 29 martie 2007

Alo, domnule Haralambiade! APIA are o problemă!

├×ărani plimbaţi zeci de kilometri pentru subvenţii

• Primarul vrea să aducă bancomat în vârf de munte

Sute de persoane din ├×ara Loviştei sunt plimbate de autorităţi până la Brezoi, pentru a se înscrie şi a depune actele în vederea acordării subvenţiilor de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Vâlcea. Primarul comunei Perişani, Ion Sandu spune că ar fi mult mai simplu dacă angajaţii APIA ar face un drum în comună decât să fie plimbate 500 de persoane la Brezoi. Mii de ţărani din nordul judeţului Vâlcea au fost transformaţi în navetişti.

Oameni rupţi de lume

Sătenii din comunele situate în munţii din dreapta Văii Oltului, din ├×ara Loviştei, respectiv din Perişani, Titeşti, Boişoara, Racoviţa şi Câineni nu beneficiază de drumuri de acces modernizate, cu excepţia celor de la Câineni. Săptămânal, din Perişani fac naveta către birourile APIA din Brezoi peste 500 de beneficiari ai subvenţiilor în agricultură. Gospodarii-şefi din localităţile unde există probleme la acordarea subvenţiilor APIA susţin că singurii câştigaţi din acest lucru par să fie transportatorii de persoane, care nu au mai prins o asemenea afluenţă de călători. „Oamenii fac naveta acolo şi sunt ţinuţi la cozi, iar pe unii îi cheamă şi a doua zi, pentru că nu apucă să ajungă la rând. Ar fi trebuit să delege doi - trei oameni pe fiecare comună care să rezolve aceste cazuri, nu să îi cheme toată ziua la Brezoi. Eu m-am oferit să le asigur şi spaţiul pentru birouri, dar nu au dorit. Aşa sunt oamenii chemaţi zilnic, de la 1 martie până la 15 mai, împreună cu cetăţenii din alte 9 comune. Aşa se va ajunge ca mulţi oameni să renunţe la subvenţie. ” – spune primarul a descris situaţia Ion Sandu, primarul din Perişani.

Baticul cu mărunţi, înlocuit cu codul PIN

Pentru rezolvarea situaţiei, primarul din Perişani, Ion Sandu spune că are intenţia de a instala un bancomat în localitate. „Ştiu că o să fie o poveste de tot haiul când o să vezi băbuţele care stau la rând să-şi ia banii, după ce au tastat codul PIN, dar asta e singura soluţie. I-am pus deja pe toţi angajaţii Primăriei şi ai şcolii, pe poliţişti pentru că ne trebuie minim 300 de solicitanţi pentru a se putea aduce bancomatul aici, la distanţă aşa de mare de oraş. Am de gând să-i pun să-şi facă astfel de carduri şi pe cei 115 beneficiari ai ajutorului social. Este adevărat că mulţi oameni nici nu ştiu ce este acela un cont bancar, dar altfel, povestea cu subvenţiile acestea o să fie una în care APIA îţi oferă nişte bani pe care ştie că nu ai cum să te duci să-i iei şi, deci, se vor întoarce tot la APIA. Mă zbat să fac rost de numărul minim de clienţi.” – spune primarul Sandu. Următorul val de abonaţi ai bancomatelor sunt 280 de beneficiari ai subvenţiilor în agricultură. Dacă se va realiza intenţia primarului, la Perişani, în vârf de munte va fi primul bancomat din mediul rural al judeţului.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe