Şoferii fără centură, nevoiţi să se supună testelor

joi, 1 februarie 2007

Şoferii fără centură, nevoiţi să se supună testelor

Marţi, în plin centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, numeroşi trecători care treceau prin părculeţul Mircea cel Bătrân, puteau să se urce pe „dispozitivul de testare a centurii de siguranţă”. Iniţiativa îşi propune să sensibilizeze conducătorii auto să poarte centura de siguranţă, care le poate salva viaţa. Anual în România dispare o comună din cauza accidentelor rutiere, 200 de oameni plătind scump, cu viaţa. În ultima lună, în judeţul Vâlcea, doi pasageri au murit din cauză că nu purtau centura.

Trecătorii aflaţi marţi prin centrul municipiului Râmnicu Vâlcea s-au putut „delecta” urcându-se pe dispozitivul de testat centura de siguranţă. Acţiunea organizată de Automobil Clubul Român-Vâlcea şi Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea, şi-a propus să sensibilizeze populaţia în legătură cu necesitatea purtării acestui accesoriu. Şeful SPR Vâlcea, cms. Ilie Voica a spus: „În cazul purtării centurii victimizarea se reduce la 60 la sută. Este ştiu faptul că în România mor anual 2000 de locuitori în accidente rutiere, deci, efectiv o comună dispare de pe harta ţării. În judeţul Vâlcea, în ultima lună, doi oameni au murit din cauza nepurtării centurii de siguranţă.  O maşină în care se aflau doi tineri, care tocmai urmau să se căsătorească, s-a lovit de un parapet, iar tânăra a murit pe loc, pentru că nu purta centura. La Budeşti a murit contabila şefă de la Sind Oltenia. Soţul femeii a intrat cu maşina într-un pom, iar şoferul pentru că purta centură nu a păţit nimic, pe când femeia a murit pe loc”. campania de sensibilizare a şoferilor pentru portul centurii este una mondială şi a demarat în urmă cu 90 de zile în SUA.

Centurile au culoare de doliu

Directorul ACR Vâlcea, Ion Popian, ne-a spus: „Dispozitive asemănătoare au fost puse, în tranzit, prin mai multe ţări ale Europei. În România am prezentat la Bucureşti, apoi în Moldova, Muntenia şi dispozitivul urmează să meargă în Oltenia (la Craiova), apoi în localităţi de pe Valea Jiului şi va ieşi din ţară pe la Timişoara. La Râmnicu Vâlcea va sta trei zile, iar miercuri şi joi şoferii care vor fi opriţi de poliţişti că nu poartă centură, vor fi invitaţi să testeze un astfel de aparat”. Dispozitivul a fost reglat să testeze un impact frontal de 30 km./h, dar poate fi reglat şi pentru viteze mai mari. Unul dintre trecători, chiar a venit cu o propunere demnă de luat în seamă: „Domnule, faceţi centurile astea de altă culoare pentru că în momentul când o pun pe mine am impresia că mi-am pus doliu”.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe