Protecţia Plantelor ÔÇô sămânţă de scandal în Consiliul Judeţean

luni, 5 februarie 2007

Protecţia Plantelor – sămânţă de scandal în Consiliul Judeţean

 

Scandal mare în Consiliul Judeţean Vâlcea, cu ocazia şedinţei ordinare a acestuia de săptămâna trecută. Consilierii judeţeni s-au certat ca la uşa cortului pe marginea unui subiect aparent neinteresant: reorganizarea Direcţiei pentru Protecţia Plantelor. Mai exact, pe marginea desfiinţării acestei instituţii. Pe de-o parte, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe, sprijinit de consilierii liberali şi democraţi, a cerut desfiinţarea direcţiei. În replică, pesediştii şi peremiştii din CJ au propus reorganizarea direcţiei sub forma unui serviciu judeţean de dezinsecţie şi dezinfecţie.

 

Altă Mărie, cu aceeaşi pălărie

 

Cel care a venit cu ideea transformării direcţiei în serviciu public a aparţinut vicepreşedintelui pesedist al CJ, Ion Cîlea. Practic, acesta a făcut tot posibilul pentru evitarea dispariţiei unei insitituţii în care lucrează 22 de oameni, catalogată însă de unii ca fiind parazitară. În anul 2006, direcţia a obţinut un profit de 180 milioane de lei vechi, în condiţiile în care CJ a cheltuit pentru buna ei funcţionare circa 4 miliarde lei vechi. „Nu sunt de acord să subvenţionăm din banul public o unitate economică, pentru că pur şi simplu este ilegal”, a spus Dumitru Buşe în faţa consilierilor judeţeni. Acesta a mai spus că legal, unitatea trebuie transformată în societate comercială iar mai apoi, privatizată. Din 2004, de când a fost înfiinţată, direcţia a „supt” 13 miliarde de lei din bugetul CJ. 5 miliarde din aceşti bani au fost cheltuite pentru achiziţionarea de tractoare şi alte utilaje agricole.

Soluţie de compromis

Buşe a propus chiar o soluţie de compromis. Astfel, preşedintele CJ le-a propus consilierilor judeţeni să asigure 3,5 miliarde de lei pentru încă un an, bani suficienţi pentru salarii şi cheltuielile administrative, în tot acest timp urmând a se demara procedurile pentru trasformarea unităţii în societate comercială. La rândul său, directorul societăţii a venit cu o serie de argumente împotriva ideii şefului CJ. „Nu putem deveni eficienţi pentru că nu avem dotarea necesară. Suntem singurii din judeţ care asigurăm servicii pentru agricultură. Oamenii noştri lucrează în condiţii toxice pentru salarii de mizerie”, a spus acesta. După mai bine de o oră şi jumătate de discuţii, propunerea lui Buşe a căzut la vot, discutarea acestui subiect amânându-se pentru o dată ulterioară.   • O.H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe