Nicu Spiridon este un „infractor”

luni, 19 februarie 2007

Traian Băsescu a pus eticheta

Nicu Spiridon este un „infractor”

O fi având şi preşedintele României partea lui de greşeli şi poate unii dintre acuzatorii săi au dreptate. Cert este că orice om de bun simţ realizează că Băsescu este îndreptăţit să arate cu degetul spre cei care încearcă să manipuleze legile cu scopul de a proteja interesele economice ale unor indivizi care nu pot înţelege economia de piaţă. Săptămâna trecută preşedintele a declarat că va retrimite Parlamentului o o lege care acordă anumite scutiri fabricilor autohtone de bere şi care se află în prezent la Cotroceni spre promulgare.

O lege discriminatorie

Băsescu a precizat că există oameni politici care nu fac altceva decât "legi pentru infractori".  Propunerea legislativa aparţine deputaţilor PD Radu Cătălin Drăguş, Graţiela Iordache, Mircea Nan, deputaţilor PNL Cristian Mihai Adomniţei, Petru Movilă şi deputatului independent Cristian Boureanu. Potrivit Ministerului de Finanţe, potenţialii beneficiari ai acestui proiect de lege sunt Bere Alutus Râmnicu Vâlcea, Robema Roşiorii de Vede, Bere Azuga şi IMPEX Piteşti. " Sigur, legea se află la promulgare, cu certitudine o voi trimite înapoi, dar iată cum se manifestă împletirea între infractori şi oameni politici care nu fac nimic altceva decât să facă legi pentru infractori", a spus Băsescu la şedinţa de bilanţ a DNA. Legea la care se referă şeful statului a fost trimisă spre promulgare la 30 noiembrie 2006 şi prevede că se scutesc de la plata obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2003 şi dobânzile aferente, datorate de IMM-urile din industria berii care au o capacitate de producţie mai mică de 200.000 hl/an şi care sunt, conform standardelor definite de legislaţie, "în dificultate" . Vicepreşedintele PNL, deputatul Crin Antonescu  i-a solicitat, pe bună dreptate, luilui Traian Basescu să trimită Parlamentului spre reexaminare legea, apreciind că adoptarea acestui act normativ ar fi o discriminare faţă de producătorii care şi-au plătit datoriile la stat, favorizând grupuri de interese. Noi susţinem că discriminarea nu se referă doar la aceşti producători de alcool ci la toate societăţile comerciale din ţară care plătesc taxe la timp, impozite, care se trezesc uneori cu toate conturile blocate pentru datorii de câţiva lei, care fac eforturi disperate pentru a a face faţă unei fiscalităţi excesive.

Interese obscure ale unor fanfaroni politici

La vremea adoptării în Camera Deputaţilor, dezbaterile au fost  aprinse. Mai mulţi parlamentari ai PNL, UDMR si PC s-au opus adoptării acestei iniţiative legislative. Deputatul ( PC), Romeo Hanganu,  întreba retoric cum de a ajuns industria berii "prioritatea numărul 1 în România". Cu toate acestea propunerea a fost adoptată cu 123 de voturi "pentru", 77 "împotrivă" şi 16 abţineri. Presa centrală  a scris anul trecut ca in spatele actului normativ se afla deputatul PD Alexandru Mocanu, a cărui soţie are legături cu una dintre fabricile de bere beneficiare de scutiri. Se pare că soţia deputatului ocupă funcţia de inginer-şef la SC Bere şi Malţ Robema din Roşiorii de Vede. Conform anexei depuse la proiect, această fabrică de bere avea cele mai mari datorii la bugetul de stat - 28.701.555 lei - şi, prin urmare, ar fi principalul beneficiar. Dar datorii mari au şi alte unităţi beneficiare ale unei eventuale scutiri. Printre ele se află cunoscuta societate vâlceană Bere Alutus a cărui principal acţionar, fostul deputat (PSD) Nicolae Spiridon  a făcut avere din această afacere de multe ori fără să ezite să-şi bată joc de foşti subalterni şi acţionarii mici ai unităţii pe care i-a păcălit. Banii din alcool l-au ajutat să-şi mărească proprietăţile imobiliare şi să-şi tragă imunitate parlamentară pentru patru ani. În acea perioadă poziţia de deputat i-a permis să beneficieze de alte facilităţi. Devine revoltător faptul că firme private funcţionează încă după ce au datorii mai vechi de trei ani. Poate unele dintre ele chiar devin prescriptibile. Organele statului nu ezită să sancţioneze drastic de multe ori firme mici, cu câţiva salariaţi, pentru datorii minuscule faţă de cele ale producătorilor de alcool. Foşti şi actuali parlamentari dar şi alţi politicieni găsesc modalitatea perfectă de a sfida legea folosind pentru aceasta o metodă curat murdară. O altă lege.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe