Asasinarea unui deţinut

luni, 5 februarie 2007

Adevărul despre crima din Colibaşi

Asasinarea unui deţinut

Colibaşi. Adrian Bucur, un deţinut din Penitenciarul Colibaşi, a murit în noaptea de 18 spre 19 ianuarie în urma unui stop cardio-respirator. Deţinutul fusese adus la Spitalul Universitar din Bucureşti în stare gravă. Iniţial, conducerea puşcăriei a susţinut că deţinutul a suferit un traumatism cranio-cerebral, după ce a căzut în cap de la înălţimea patului supraetajat pe care-l ocupa.

Presa centrală dezinformată

Penitenciarele din România continuă să reprezinte enigme pentru presa noastră care în ciuda unei aşa zise transparenţe de care dau dovadă autorităţile nu a reuşit decât rareori să afle adevărul de dincolo gratiilor. Presa centrală spunea în 2 februarie că există suspiciunea unei crime şi că Adrian Bucur a fost ucis de un coleg de celulă. „Concluziile şocante desprinse în urma autopsiei au dovedit faptul că deţinutul a murit în urma unor lovituri pe care le-a încasat, ci nu pentru că ar fi căzut în cap, încercând să înşurubeze un bec, aşa cum au declarat colegii de celulă. Angajaţii penitenciarului l-au găsit pe Bucur plin de sânge, întins în pat, în locul în care colegii de celulă au spus că a căzut în cap negăsindu-se nici o picătură de sânge. Deţinutul a murit doar la câteva ore după ce a fost internat la Spitalul Universitar din Bucureşti. Cazul se află acum pe mâna celor de la Parchet care, pe baza rezultatelor autopsiei, încearcă să afle care dintre colegii de cameră l-a ucis pe Bucur. Indiferent de făptaş însă, şi ceilalţi pot fi pasibili de încă o condamnare, pentru complicitate la crimă”. ( Adevărul- 02.02.2007). Bineînţeles colegii noştri din Capitală nu aveau de unde să cunoască o mulţime de amănunte interesante despre acest caz.

Mircia Gutău, coleg de celulă cu Gabriel Bivolaru

Întâmplarea face ca „ Ziarul de Vâlcea” să beneficieze de surse de informaţie din Penitenciarul Colibaşi. Anul trecut, datorită faptului că edilul Râmnicului , Mircia Gutău a fost închis în acest penitenciar, redacţia noastră a investit timp şi finanţe pentru a-şi dezvolta o reţea de informatori. Periodic comunicăm cu sursele noastre prin telefon. Prin telefoane mobile pentru că deşi sunt interzise de regulament acestea există în fiecare celulă din Colibaşi. Avea unul şi Mircia Gutău când era închis avea şi Gabriel Bivolaru, coleg de celulă cu edilul nostru ( cel care s-a prezentat joia trecută la Comisia de eliberare condiţionată). Nu trebuie să fi un VIP- încarcerat pentru a beneficia de mobil. Gardienii solicită o şpagă de 100 de euro sau şapte cartuşe de ţigări pentru a-ţi da voie să deţii un telefon. Periodic are loc o razie şi se adună toate telefoanele mobile . Se strânge o nouă şpagă de la cei care-şi permit şi telefoanele reapar. Cartele reîncărcabile sunt aduse la vizită de rude sau de prieteni. Dacă ai bani poţi să-ţi cumperi de la chioşcul penitenciarului orice vrei. Inclusiv un televizor care să fie numai al tău în celulă. Dacă nu ai bani ai parte de un tratament inuman. Dacă ai relaţiile edilului nostru poţi fi atacat în curte de nişte ţigani din Govora, dar imediat alţi vâlceni din penitenciar îţi vor sări în apărare pentru că au primit bani pentru a te proteja.

Povestea unui asasin

 Adrian Bucur, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Piatra Neamţ se afla  încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Colibaşi (din judeţul Argeş).Era condamnat la 17 ani şi 11 luni de închisoare pentru omor calificat. A murit, în noaptea de 18 spre 19 ianuarie. Decesul a survenit la Spitalul Universitar de Urgenţe Bucureşti, unde ucigaşul fusese transferat după ce, în seara de 16 ianuarie, a fost bătut. Unii jurnalişti au fost minţiţi că Adrian fusese înjunghiat şi pus cu faţa pe un reşou încins, de către colegii de celulă de la PMS Colibaşi şi că în noaptea morţii, Bucur a fost transferat mai întâi la Spitalul Penitenciar Jilava, după care a ajuns la Spitalul de Urgenţe Bucureşti, unde, la ora 3, a decedat.În realitate Bucur nu fusese înjunghiat şi nici ars. El a fost lovit în somn cu un clopot de WC învelit într-o căciulă. A fost ţinut 7-8 ore în Spitalul din Penitenciar unde nu există condiţii şi unde nu putea să i se facă tomograf. Dacă ar fi fost transferat mai repede la un spital adevărat poate mai trăia şi azi. Adrian Bucur fusese condamnat la puşcărie într-un dosar de crime în serie, toate comise în Caraş-Severin. În anul 1999, Bucur avea doar 20 de ani şi făcea parte dintr-o grupare formată din cinci persoane toate tinere.
Prima crima a lui Bucur a avut loc in luna februarie a anului 1999. Victima a fost Viorel Ciobin, cetăţean român dar care la vremea respectivă avea domiciliul în Germania. Grupul din care făcea parte Bucur l-a atras pe Ciobin într-o comună din apropierea oraşului Reşita, sub pretextul unei afaceri de amploare. Ciobin a fost lovit, din spate, cu un levier, de unul din gaşcă, după care a fost ştrangulat, cu o sfoară de mătase, de către Bucur. Cadavrul  a fost îngropat apoi în cimitirul din acea comună, peste sicriul unui localnic. A urmat, în luna martie a aceluiaşi an, a doua crimă. Victima a fost valutistul Ploscaru, care a fost atras într-o casă, tot sub pretextul unei afaceri grase. Adrian Bucur l-a lovit cu o bară în cap, apoi l-a ştrangulat tot cu o sfoară de mătase. Corpul neânsufleţit al valutistului a fost băgat într-un sac de plastic şi apoi îngropat într-o pădure de lângă Oţelul Rosu. A treia victimă a lui Bucur a fost Ţeicu - un alt traficant de valută. Bărbatul a fost luat cu o maşină, sub pretextul aceleiaşi întâlniri în vederea perfectării unei afaceri, iar într-un refugiu pentru autoturisme, Bucur l-a împuşcat în cap.

Cine este asasinul asasinului?

Adrian Bucur se afla închis la Colibaşi într-o celulă care mai adăpostea şase puşcăriaşi, toţi având de executat pedepse lungi. Imediat după „ executarea” sa mobilele din celulele penitenciarului au început să zbârnăie. Mulţi dintre deţinuţi ştiu deja că un oarecare „S.” este autorul crimei iar colegii săi au fost complici. Ne îndoim însă că procurorii care anchetează cazul se vor strădui foarte mult sa scoată adevărul la iveală mai ales că victima era un criminal iar făptaşul oricum mai are de executat mulţi ani din pedeapsă.
Traian GUMINSKI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Asasinarea unui deţinut”

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe