Municipalitatea investeşte 4,5 miliarde în târgul ilegal de vechituri

marți, 16 ianuarie 2007

Neregulile de pe strada Goranu continuă:

 

Municipalitatea investeşte 4,5 miliarde în târgul ilegal de vechituri

 

• Localnicii au ajuns la capătul răbdării!

 

Primăria Râmnicului intenţionează să investească 4,5 miliarde de lei vechi în târgul de vechituri de la Goranu, care funcţionează de ani buni fără nici o autorizaţie emisă de autorităţile locale, lucru care a fost recunoscut atât de directorul Direcţiei de Administrare a Pieţelor şi Târgurilor Vâlcea, inginerul Ion Trăistaru, cât şi primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău. În târgul de vechituri, care este deschis la ieşirea din Râmnicu Vâlcea, în fiecare săptămână, în zilele de marţi şi vineri, comercianţi din toate colţurile judeţului şi nu numai expun diverse mărfuri fără certificate de producător sau autorizaţii de comercializare.

Localnicii – la capătul răbdării

Localnicii din zonă au ajuns la capătul răbdării, deoarece de două ori pe săptămână la porţile lor este un adevărat dezastru. Mizerie, zgomot şi forfotă, iar după dispariţia comercianţilor rămân în urmă munţi de gunoaie. Strada este practic impracticabilă în zilele când este târg, deoarece nu se poate circula cu maşina pe acolo, iar pentru vâlcenii care locuiesc în zonă este aproape imposibil să ignore zgomotul din faţa porţilor. Primarul Râmnicului, Mircia Gutău a garantat însă că lucrările vor demara în zilele următoare.

Primarul renunţă la micii întreprinzători autorizaţi

Ilegalităţile din Târgul de Vechituri de la Goranu vor fi astfel prelungite în detrimentul micilor întreprinzători, care funcţionau cât de cât legal. Potrivit primarului Mircia Gutău, în planul de lucrări este prevăzută asfaltarea în întregime a sectorului de drum pe care se ţine târgul, sub podul de la Goranu şi chiar montarea unui grilaj peste canalul de drenaj aflat pe marginea şoselei, lângă Olt, pentru prelungirea spaţiului de expunere a mărfurilor şi pentru prevenirea blocării arterei rutiere pe viitor. Locatarii din zonă se plâng de mult timp de faptul că traficul este complet blocat în zilele când comercianţii invadează zona, deoarece aceştia îşi expun marfa la întâmplare, pe stradă sau pe trotuar, în faţa curţilor oamenilor care locuiesc în casele din apropiere. Proiectul de modernizare prevede, de asemenea, amenajarea a două toalete publice pe vechiul amplasament al unui magazin mixt care urmează să fie desfiinţat, culmea, tocmai pentru că administratorul acestuia nu şi-a onorat toate obligaţiile contractuale faţă de municipalitate.

Reprezentanţii autorităţilor aruncă pisica de la unul la altul când vine vorba despre ilegalităţi

Directorul Direcţiei de Administrare a Pieţelor şi Târgurilor Vâlcea, inginerul Ion Trăistaru a spus că proiectul are toate şansele să devină realitate. “Autorizaţia a fost eliberată încă din luna noiembrie 2006, cu termen de finalizare a construcţiei de cinci luni. În acest caz, mai mult ca sigur până la finele lunii martie, lucrarea va fi finalizată! La târgul de la Goranu nu percepem taxe, pentru că nu este un târg autorizat. Teoretic el nu ar fi trebuit să funcţioneze până acum. Chestiunea caselor de marcat ţine de cei de la Garda Financiară.” - spune Trăistaru. În schimb, în privinţa ilegalităţilor care se petrec în târgul de vechituri de la Goranu directorul Trăistaru spune că vina nu aparţine municipalităţii, ci Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea, care nu efectuează destule controale pentru a-i descuraja pe ţigani să vândă fără a avea acte în regulă. “Oricum, târgul de la Goranu nu a fost niciodată un târg propriu-zis. Acolo s-au strâns oamenii şi au pus fiecare de o mică afacere. Nici această investiţie a municipalităţii nu va fi de natură a ne alinia într-adevăr la standardele Uniunii Europene. Este mai mult o cârpeală! După ce se modernizează sperăm că va funcţiona legal” – recunoaşte acesta. Comisarul şef al Gărzii Financiare Vâlcea, Aurel Miriţoiu a precizat însă că s-au făcut destule controale în târg. „Am făcut verificări, dar acum voi mai trimite câteva echipe de control, dar de problema caselor de marcat ar trebui să fie mai preocupaţi cei de la Administraţia Pieţelor decât noi” – a aruncat pisica şi comisarul şef al Gărzii. Consilierul local al Râmnicului, Remus Grigorescu spune însă că problema târgului de la Goranu se îngemănează cu cea din pieţele din Râmnic. „În primul rând te şochează faptul că nu au certificate de producător. Faptul cel mai şocant este că nu există diferenţe de preţ între marfa din târg, expusă în sistem en-gross şi cea din piaţă, en-detail. Dacă nu este autorizat, târgul de la Goranu nu poate aduce nici taxe, dar ridică mari probleme în fiecare marţi şi vineri, atât din punct de vedere al traficului, cât şi al mediului.” – a spus Remus Grigorescu.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe