Locuitorii din zona Horezu, desfiguraţi de caii lăsaţi de izbelişte

luni, 22 ianuarie 2007

Locuitorii din zona Horezu, desfiguraţi de caii lăsaţi de izbelişte

Medicii oftalmologi vâlceni trag un serios semnal de alarmă în legătură cu numărul mare de oameni care sunt desfiguraţi, la propriu, de cai. Cele mai multe victime, dar şi cei mai multe animale lăsate de izbelişte se află în zona Horezu. Curios lucru, în judeţul Vâlcea numărul cailor este azi mai mare decât era în anul 1900.
La secţia Oftalmologie a Spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea zeci de oameni vin zilnic cu probleme ale ochilor. Cei mai mulţi însă dintre ei sunt victime ale accidentelor produse de cai. Medicul primar oftalmolog Constantin Ioniţescu, şeful secţiei Oftalmologie,  ne-a declarat: “Vreau să atrag atenţia că în zona Horezu au loc foarte multe accidente, în care sunt implicaţi caii. Animalele sunt lăsate nesupravegheate şi de o parte şi de alta a şoselelor fiind păşuni, caii trec dintr-o parte într-alta, provocând accidente extrem de grave”. Unul dintre cele mai recente cazuri este al unei femei din localitatea Milostea-Vâlcea, care a venit desfigurată în urma unui astfel de incident. “Eram liber, când m-au chemat noaptea de acasă deoarece aveam la spital un caz extrem de grav. O femeie din Milostea, Maria M. se afla într-un autoturism, pe bancheta din partea dreaptă faţă, alături de soţul ei. Un cal nesupravegheat le-a sărit în faţă şi a intrat cu picioarele prin parbriz. Soţia conducătorului auto a fost grav rănită, suferind un traumatism cranio cerebral şi o plagă perforată corneană, ochiul fiind puternic afectat. A avut însă şi multiple alte plăgi”. În termeni medicali, dr. Ioniţescu povesteşte procedurile complicate la care femeia a fost supusă pentru a-şi recâştiga vederea. Cu faţa desfigurată, cu ochiul distrus,  migala şi priceperea doctorul au făcut ca în cele din urmă femeia să fie externată cu doar câteva semne pe faţă şi cu vederea refăcută. Numărul mare de leziuni oculare datorat cailor nu este însă întâmplător! Într-un Raport al Instituţuiei Prefectului se spune că în judeţul Vâlcea în anul 1.900 erau înregistraţi 7.296 de cai, iar în anul 2006, numărul total al cabalinelor din judeţul Vâlcea a ajuns la 9.500.

800 de vâlceni au probleme cu vederea

După accidentele provocate de animale, frecvente sunt şi leziunile oculare din timpul operaţiunilor de tăiere a lemnelor. “Pe lângă aceste incidente, lumea trebuie să ştie că vederea este un lucru mult prea important pentru viaţa omului. De aceea, este bine ca persoanele care au avut probleme de vedere, în familie, să se prezinte cu cei mici la un control oftalmologic, în vederea depistării viciilor de refracţie. La fel şi moştenitorii celor care au avut probleme oculare este bine să-şi facă analize pentru a depista din timp eventualele afecţiuni. În judeţul Vâlcea sunt foarte multe persoane care suferă de glaucom, o boală extrem de frecventă care apare, mai ales, la populaţia de peste 50 de ani. Netratat la timp, glaucomul poate duce la orbire. Şi tinerii pot avea problemele oculare. Este bine ca în faţa unui calculator să nu se stea mai mult de 50 de minute, după care să urmeze o pauză, iar calculatorul să aibă ecran de protecţie. La noi, în judeţ sunt peste 800 de oameni care au afecţiuni oculare”, a spus şeful secţiei Oftalmologie.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe