Gunoiul din ochiul nostru

joi, 11 ianuarie 2007

Gunoiul din ochiul nostru

 

De ani de zile, cei care conduc destinele Râmnicului, s-au obişnuit să-i îmbete pe locuitorii acestui oraş cu apă rece. Pe un ton foarte serios, edilii ne-au repetat de sute de ori că Râmnicu Vâlcea este un oraş european. Nu au lipsit nici laudele; fostul ambasador SUA la Bucureşti, Michael Guest chiar a spus, în timpul unei vizite în oraşul nostru, că Râmnicul este unul dintre cele mai curate centre urbane din România.

La doar câteva zile după momentul integrării României în Uniunea Europeană, cetăţenii Râmnicului au aflat chiar din gura primarului Mircia Gutău că termenul de închidere a gropii de gunoi de la Râureni a expirat iar primăria riscă să fie amendată serios. Ştirea vine într-un context dintre cele mai nimerite, în plin scandal între cei doi operatori de salubrizare, Rosal şi Urban, precum şi la scurt timp după ţeapa de proporţii dată de italienii de la Monticava Trade, în cazul gropii ecologice de la Feţeni.

 

Una peste alta, situaţia este una urât mirositoare; pe de-o parte Râmnicul nu are o groapă ecologică în conformitate cu normele europene, pe de altă parte firmele de salubrizare se bat pentru contractul cu Primăria Râmnicului. Un coleg chiar spunea zilele trecute că orăşelul nostru începe să semene din ce în ce mai mult cu Caracalul; dacă la olteni s-a răsturnat carul cu proşti, la noi groapa de gunoi a fost pusă în vârful unui deal. Este atât cazul Râureniului, cât şi cel al Feţeniului. După aprofundate studii şi meditaţii, specialiştii în deşeuri menajere au hotărât că cel mai bun loc pentru o groapă este deasupra oraşului.

Dacă până acum ceva timp mai avem ceva motive să le dau dreptate celor care spuneau despre oraş că este unul european, acum, când România chiar face parte pe bune din UE, am îndoieli serioase în această privinţă. Este foarte clar că la capitolul mediu oraşul nostru stă cât se poate de prost. Toate demersurile întreprinse în acest sens au dat chix. Scandaluri după scandaluri, firme care se ceartă pentru gunoi, alte firme care îşi bat joc de banii europeni şi de râmniceni. Un imens şi interminabil scandal, din care, evident, nu iese nimic bun pentru cetăţean.

 

În loc să facă tam-tam pe tema gropii de la Râureni, autorităţile locale ar trebui să găsească rapid o locaţie pentru o altă groapă de gunoi. Este foarte clar că aşa nu se mai poate iar dacă se doreşte cu adevărat, soluţii există. Este nevoie doar ca cineva să se pună serios pe treabă, să ia taurul de coarne şi să rezolve problemele. Oricum ar sta situaţia, este foarte clar că mingea se află în terenul primăriei. Împreună cu autorităţile ce au responsabilităţi în domeniu – Garda de Mediu, Inspectoratul Judeţean pentru Protecţia Mediului, Primăria Râmnicului ar trebui să gândească rapid o soluţie la problema gunoaielor din municipiu. Poate că după o gândire mai atentă ar putea fi găsită o soluţie mai simplă, cum ar fi aceea a construirii unei gropi de gunoi mult în afara oraşului, undeva în zona oraşului Berbeşti. În străinătate deşeurile nu sunt depozitate la marginea oraşelor, ci cât mai departe de acestea, acolo unde pericolul iuzbucnirii unor epidemii este sensibil redus. Unde mai pui că în acest fel s-ar evita şi aspectul degradant pe care-l oferă în acest moment intrarea în Râmnic din zona Râureni. Dacă am fi cu adevărat o urbe europeană nu am permite ca la intrarea în oraş să ne întâmpine un munte de gunoaie.

Octavian HER├×A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe