Părinţii siamezelor trăiesc de azi pe mâine

joi, 21 decembrie 2006

 Părinţii siamezelor trăiesc de azi pe mâine

În după amiaza zilei de vineri, 15 decembrie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe s-au născut două fetiţe siameze, cei doi “pui de om” împărţind aceaşi inimă, greutatea fiecăreia fiind de 1,800 kg. La aproape o săptămână, micuţele sunt rănite artificial, fiind ţinute în incubator. Medicii olteni sunt destul de rezervaţi în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire, iar mama, Filofteia Băjan, de fel din Galicea-Vâlcea şi-a văzut plozii abia luni, 18 decembrie. Răpusă de suferinţă, tânăra mamă abia a vut puterea să ne declare cu o voce abia perceptibilă. “Nu mă simt foarte bine şi soţului meu îi este foarte greu să vină să mă viziteze. Nu avem posibilităţi materiale, iar tatăl copiilor, Laurenţiu Ilinescu Chiva lucrează ocazional ca zidar-faianţar, atunci când are de lucru. Când fetiţele s-au născut nu am avut puterea să merg să le văd. Am fost trimisă la spital, după ce m-am prezentat la medicul de familie din Galicea care mi-a făcut trimitere la Spitalul Judeţean. În urmă cu vreo două trei săptămâni, după ce am făcut ecografie am aflat că am o sarcină cu probleme. Nu ştiu ce se va întâmpla cu fetiţele mele. Eu şi soţul meu ne-am dorit nespus un copil”, vorbea printre suspine tânăra mamă.

Luiza, o dulceaţă de copil

Luni am fost acasă la bunica Filofteiei Băjan, femeia care a născut  siamezele, locul de fapt unde aveau adăpost Filofteia şi iubitul ei Laurenţiu Ilinescu Chivu. O casă bătrânească, extrem de sărăcăcioasă din care ne întâmpină o fetiţă cu părul vâlvoi, bucălat. Cei doi, Filofteia şi laurenţiu sunt împreună de cinci ani. Femeia a mai fost căsătorită cu un alt bărbat din comuna Râureni-Vâlcea, dar cu el nu a avut copii. Mama şi tatăl siamezelor mai au o fetiţă, Luiza, de numai trei anişori. Cu toţii locuiesc la bunici tatălui, din satul Cremenari, comuna Galicea-Vâlcea. Pe bunica mamei care a născut siameze am găsit-o acasă având grijă de fetiţă. Femeia a spus drama propriului ei nepot. Luată prin surprindere de aşa vizită, bătrâna Elena Ilinescu (74 ani), ne-a spus drama propriului ei nepot. “Laurenţiu a lucrat înainte de armată la o firmă din Vâlcea, dar după stagiul militar nu a mai găsit să se angajeze nicăieri. Lucrează cu ziua pe unde apucă. Uneori câştigă, alteori stă acasă. Cei doi tineri, şi-au dorit nespus de mult să mai aibă un copil, aşa că s-au bucurat foarte mult când au aflat că Filofteia a rămas gravidă”. Bunica ne povesteşte că în urmă cu două-trei săptămâni, femeia s-a simţit rău, acuzând dureri la inimă, motiv pentru care s-a dus la medicul de familie, care i-a dat trimitere la Spitalul Judeţean Vâlcea. “A luat-o şi pe asta mică cu ea, pentru că nu avea cine să stea cu micuţa. La ecograf doctorul i-a spus că are fetiţele lipite una de alta!”.

Părinţii siamezelor sunt veri de gradul trei

Despre cauzele care ar fi putut să determine o asemenea anomalie, bunica are şi ea părerile ei: “O fi de vină faptul că femeia asta cu care o are şi pe Luiza şi cele două siameze este rudă cu nepotul meu Laurenţiu. Mama ei şi mama lui Laurenţiu sunt verişoare de gradul trei. Tinerii au fost la preot dar acesta le-a dat dezlegare să se căsătorească, dar poate tocmai deasta s-a întâmplat nenorocirea! Eu m-am gândit că poate o fi şi un semn de la Dumnezeu că nu trebuiau să fie împreună”, spune femeia. Cei doi tineri, fetiţa şi buncii trăiesc dintr-o pensie de 200 RON lunar, a bunicului. “Au fost zile când au dormit prin casele abandonate din sat, pentru că nu aveau unde să stea. Laurenţiu mai are două surori, iar una este măritată în casa părintească, de asta le-am dat noi o cameră”. Soţul femeii nu are bani să meargă la spital să-şi viziteze soţia. Acum după ce a aflat că Filofteia sa are probleme, a dat 70 RON ca să meargă la Spitalul din craiova să o vadă. Dacă oameni de bine şi-ar deschide baierele pungii, adresa la care pot da o mână de ajutor este Laurenţiu Ilinescu Chiva, comuna Galicea, sat Cremenari, jud. Vâlcea. Micuţa Luiza spune că o aşteaptă pe mama ei să vină din spital cu bebeluşii, care pentru ea ar reprezenta şi darurile unui Moş Crăciun de care doar a auzit. “Când mama era gravidă, mă lăsa să o mângâi pe burtică. De atunci tot aştept să-mi aducă o surioară sau un frăţior cu care să mă joc”, spune micuţa de aproape trei ani, la despărţirea de noi. Peste câteva luni, Laurenţiu şi Filofteia plănuiseră să îşi legalizeze relaţia, cununia urmând să aibă loc chiar de ziua de naştere a Luizei.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe