Borcanul cu miere conservatoare

joi, 7 decembrie 2006

Borcanul cu miere conservatoare

 

Ca orice român pasionat de două chestii mari şi late – sport şi politică, m-am gândit şi eu să-mi dau cu părerea despre ceea ce se întâmplă în această perioadă post-traumă conservatoare. Şi cum o părere în plus sau în minus nu dăunează nimănui, îmi permit şi eu să emit câteva idei, nu neapărat inteligente despre ideea creaţă a lui Dan Voiculescu de a părăsi „borcanul cu miere”, aşa cum plin de simţire s-a exprimat duminică, în faţa delegaţilor.

Nu mă voi referi la consecinţele evenimentului politic, al cărui scop a fost acela de a demonstra că fără PC nu se poate trăi în România, din simplul motiv că nimeni la ora asta nu poate estima cu exactitate reculul ieşirii de la guvernare a conservatorilor. Voi insista doar asupra câtorva dintre zicerile de duh ale liderului PC. Recunosc, Dan Voiculescu s-a întrecut pe sine. Ştiam de multă vreme că orice cuvânt rostit de acest om trebuie privit cu maximă suspiciune, însă nu m-am gândit vreodată că demagogia şi populismul vor atinge vreodată asemenea cote.

Că în România s-au făcut în ultimii 17 ani mai multe averi dubioase decât putem număra noi în 50 de topuri 300, nu mai e nici un secret pentru nimeni. Senzaţional este că unul dintre tăticii legitimi ai acumulării patologice de capital, fără explicaţii cât de cât plauzibile, se apucă să ceară în direct confiscarea acestor averi. Nici mai mult, nici mai puţin, preluând o idee peremistă veche de când poartă Vadim costume albe şi ochelari de soare cât capul, Dan Voiculescu a cerut clasei politice să voteze cât mai grabnic proiectul de lege prin care banii pentru care nu există justificări temeinice în acte să fie confiscaţi de stat şi împărţiţi sărmanilor cetăţeni care nu au fost în stare să fure la momentul potrivit. Păi este foarte clar pentru toată lumea, doamnelor şi domnilor: dacă şeful PC a cerut acest lucru, înseamnă că el a făcut avere în modul cel mai cinstit cu putinţă. Atât de cinstit, încât doar pinguinii din desenul animat Madagascar şi cu Voiculescu ar mai putea în libertate într-o România curăţată de infractori.

Cică PC a părăsit borcanul cu miere. Ca să vedeţi câtă moralitate la aceşti oameni! Cu alte cuvinte, după ce au stat doi ani de zile să se înfrupte din acest borcan, plus alţi trei în menajul cu PSD, conservatorii, sătui şi mulţumiţi, se retrag acum din exces de moralitate. Iar noi, ca nişte cetăţeni imbecili ce suntem, ar trebui să aplaudăm frenetic, asemenea delegaţilor conservatori prezenţi duminică la Consiliul Naţional de la Palatul Parlamentului. Ce băieţi buni, cum renunţă ei la caşcaval, cum se retrag ei ca nişte asceţi în chiliile opoziţiei, ca să postească caşti acum, când mai sunt doar câteva zile până la Crăciun! Mai că ne vine să vărsăm o lacrimă pentru sacrificiul umaniştilor de ieri, conservatorilor de azi...

Cât despre pretenţiile lui Dan Voiculescu în legătură cu bugetul, ce să mai spunem. Chestia aia cu reducerea TVA la produsele de bază de la 19 la 9% nu este altceva decât o şmecherie menită a aduce beneficii exclusiv producătorilor. Cât despre neimpozitarea profitului reinvestit, nu ar fi nici o problemă dacă n-am uita că Dan Voiculescu este în primul rând om de afaceri, devenit pe căi dintre cele mai oculte, şef de partid, care de, are şi el interesul lui. Cam aşa stă treaba cu acest partid moral, interesat exclusiv de binele general, retras de la guvernare pentru a demonstra tuturor cât de morală este o anumită parte a clasei politice româneşti.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe