Un accident rutier din seria “Dosarelor X”

luni, 27 noiembrie 2006

Morţii se rostogolesc în mormânt!

Un accident rutier din seria „Dosarelor X”

La 23 noiembrie 2005, la ieşirea din Râmnicu Vâlcea, în cartierul Goranu, era omorât într-un accident rutier un tânăr de doar 21 de ani, Dumitru Gheorghe Nastalin. În ziua comemorării unui an de la dispariţia sa, zeci de prieteni au făcut o noapte albă la locul unde Danino, cum îi spuneau prietenii, a urcat în lumea celor drepţi. Vâlcenii, unii dintre ei pasionaţi de motociclism, aşa cum a fost şi cel dispărut, au venit apoi la cimitir şi au aprins o lumânare pentru sufletul celui plecat prea devreme dintre ei.  În prima zi a accidentului şoferului Tir-ului care a făcut armonică Audi-ul în care se afla Danino a declarat că junele a vrut să se sinucidă, variantă întărită şi de unul dintre poliţiştii anchetatori de la Serviciul Poliţiei Rutiere. Am avut acum ocazia să intrăm în posesia actelor dosarului acelui accident rutier, dosar aflat acum în cercetare la Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea. Părerea noastră, ca jurnalişti, care poate fi subiectivă, este că cineva vrea să muşamalizeze incidentul şi să scoată vinovat pe cel decedat. Poliţiştii au altă variantă! Deocamdată dosarul este în cercetare şi vă asigurăm că şi noi vrem să aflăm adevărul.
Era o zi de toamnă târzie, 23 noiembrie 2005, când în cartierul Goranu avea loc un accident rutier în urma căruia un Audi A 6, VL 99 KAT condus dinspre Râmnicu Vâlcea către Piteşti de Dumitru Gheorghe Nastalin, a fost făcut armonică de un TIR, Volvo, condus din sens invers de şoferul Dimitru Tipa. Din primele cercetări poliţiştii au stabilit că impactul a avut loc pe sensul de mers al mastodontului, deci ca şi cum tânărul a intrat inexplicabil pe celălalt sens de mers. Să fie oare acesta adevărul ? Cercetările conţin inadvertenţe flagrante şi asupra acestora vom reveni! Cert este că moartea tânărului a cutremurat oraşul din temelii, sutele de prieteni, mulţi bitteri, conducându-l pe ultimul drum din şaua motoarelor de mare putere. Pe Internet a fost deschis şi un forum unde peste 11.000 de vizitatiori şi-au spus părerea în legătură cu tragedia din cartierul Goranu. Furia împotriva ziariştilor care am scris, potrivit declaraţiilor şoferului TIR-ului dar şi ale poliţistului de la Serviciul Poliţiei Rutiere că Danino s-a sinucis, ne-a marcat profund. Care este adevărul? Încotr-o se îndreaptă cercetările poliţiştilor. Tatăl tânărului ne spune că cercetările la faţa locului s-au făcut defectuos şi ne prezintă şi argumente: “Este inadmisibil că deşi s-a stabilit, după tahograf, că şoferul TIR-ului a circulat cu 90 de kilometri la oră, nici până azi nu i-a fost reţinut permisul de conducere, limita în localitate fiind de 50 km./h. Verficarea tehnică a TIR-ului nu a fost făcută la un service autorizat ci s-a făcut doar o constare tehnică vizuală la faţa locului, autotractorul fiind dus tractat şi nu prin înlocuirea capului tractor, la sediul firmei din Bucureşti. Conducătorul mastodontului a dat declaraţii contradictorii! Care dintre ele este cea bună şi care nu? Într-o primă fază a spus că a rămas fără direcţie, iar în a doua că a acţionat frâna, a tras dreapta de volan şi a tras şi frâna de mână”, spune tatăl lui Danino.

Martorul cheie de la accident nu a fost identificat

Seria nemulţumirilor familiei victimei nu se opreşte aici! Pe lângă conducătorul auto care conducea TIR-ul implicat în accident, mai existau în cabina aceluiaşi autotractor, alţi doi şoferi, ai aceleiaşi firme, care au declarat că dormeau în momentul impactului. Cercetările ulterioare au demonstrat că aceştia îşi făcuseră necesităţile fiziologice doar cu două minute în urmă de ora impactului. Poliţiştii nu i-au mai chemat la reaudieri! Ceea ce pare revoltător într-o cercetare la faţa locului este faptul că martorul ocular care a sunat primul pe numărul de Urgenţă 112 şi a anunţat accidentul, nu a fost identificat de poliţişti şi nici nu s-a dorit ca acesta să depună mărturie referitoare la locul unde s-a petrecut accidentul nici măcar acum, la un an de la tragedie. S-a produs accidentul pe sensul de circulaţie al TIR-ului sau pe contrasens. Din seria “Dosarelor X”, din dosarul în lucru aflat pe masa Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, au apărut disensiuni flagrante. “Poliţiştii veniţi la faţa locului trebuiau să încheie procesul-verbal şi în baza acestuia să realizeze schiţa accidentului. Au făcut invers! Au făcut schiţa şi pentru că aceasta nu mai corespundea s-au apucat şi au făcut modificări ulterioare pe procesul-verbal. Sunt alte scrisuri, alte pixuri folosite”, spune tatăl tânărului ucis în accident. Şi ca dovadă ne prezintă acest proces-verbal dar şi o altă inepţie dintr-o declaraţie luată de ofiţerul de poliţie Simona Dumitrescu, unde sunt spaţii libere lăsate care n-au fost completate niciodată, dar declaraţia este semnată de organul de Cercetare Penală. Tatăl lui Danino îi suspectează pe poliţiştii anchetatori că la singurul martor al victimei i-au modificat declaraţia.

Poliţiştii au demonstrat exces de zel stabilind abuziv „locul impactului”

Cum în dosarul nr. 3294/P/2005 există şi o expertiză făcută de expertul Ion Udrea, a fost depusă o altă expertiză, pe care poliţiştii nu o recunosc decât ca fiind... „simple obiecţiuni depuse la cererea reprezentantului victimei”. Cert este că noul expert, ing. Constantin Ionescu este unul acreditat de Ministerul Justiţiei, iar precizările sale sunt mai mult decât de bun simţ. Dintre acestea spicuim faptul că poliţiştii sunt cei care au stabilit “locul de impact”, expertul fiind cel influenţat să calculeze restul datelor în funcţie de acest fapt esenţial. N-au fost luate în calcul nici urmele de frânare, motivarea ing. Udrea fiind una de grădiniţă: “Cele două urme nu aparţin ansamblului rutier, fie ele au fost poziţionate eronat”, îşi permite să interpreteze expertul numit de poliţişti, deşi în planşa fotografică sunt vizibile acele urme. Nu s-a ţinut cont de coeficientul de aderenţă, deşi la dosar a fost depus un act de la Institutul Meteorologic care spunea că temperatura a fost de – 4,4 grade C.

Acuzaţi că nu aveam voie să intrăm în posesia actelor din dosar

Aşa cum era şi firesc am luat şi poziţia IPJ Vâlcea, întâlnire la care a luat parte atât şeful Inspectoratului, cms. şef Adrian Cazan, scms. Cosmin Ungureanu, cel care instrumentează dosarul, discuţia fiind purtată şi în prezenţa purtătorului de cuvânt, scms. Marcel Sărdaru. “Dosarul încă nu a fost finalizat. Încă se mai cercetează cazul şi de aceea nu vă pot răspunde la întrebări. Nu avem nici un interes să muşamalizăm dosarul. de unde aveţi hârtiile astea? Nici nu puteţi intra în posesia lor!”, ne-a răspuns franc scms. Ungureanu. Răspunsul şefului IPJ Vâlcea a fost mult mai explicit: “În orice anchetă demarată fiecare compartiment al poliţiei ce intră în competenţ dosarului respectiv analizează pe partea lui. Nu ştiu despre ce este vorba în moartea tânărului, dar părinţii pot veni la IPJ să facă plângere”. În faţa probelor noastre Comisarul Cazan ne-a răspuns: „În orice anchetă demarată fiecare compartiment al poliţiei ce intră în competenţa dosarului respectiv analizează pe partea lui. Nu ştiu despre ce este vorba în moartea tânărului, dar părinţii pot veni la IPJ să facă plângere”.

Nici o dovadă pentru susţinerea ipotezei sinuciderii

Prietenii lui Danino sunt convinşi că tânărul nu avea nici un motiv să se sinucidă: „S-a tot vehiculat că despărţirea de prietena lui a fost unul dintre motive. Nu este adevărat. Se despărţise de ceva timp de fată, el mai avea momente când se mai gândea la ea, dar asta nu înseamnă că nu se mai întâlnea şi cu alte fete. Eu afirm sută la sută că Danino nu s-a sinucis. În seara aceea, am fost ultimul care l-am văzut în viaţă. Era cu o amică, Andreea, şi l-am văzut într-o stare apatică. Mi-a spus că se simte puţin obosit, iar eu l-am trimis acasă să se odihnească, şi ne-am dat întâlnire a doua zi”, povesteşte Alexandru Băleanu (26 ani) din Rm. Vâlcea, “Alex” cum este cunoscut de prieteni. De asemenea, mesajul despre care s-a tot vehiculat că a fost trimis înainte de a muri la fosta lui prietenă prin care Danino spunea că se sinucide, din spusele lui Alex nu a fost confirmat, deoarece nu a fost găsit pe nici un telefon al prietenilor şi nici al fostei prietene. Spusele lui Alex sunt confirmate de ceilalţi prieteni ai lui Danino, care vor stabilirea adevărului şi care sunt alături de familia prietenului său. Până la încheierea dosarului, flori şi lacrimi se revarsă pe mormântul tânărului de 21 ani. Şi toată lumea vrea să afle adevărul gol-goluţ!

Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe