“Infracţiunea” secolului a fost sancţionată

joi, 5 octombrie 2006

Inspectorul-şef, Ion Nicolae, a aplicat legea!

„Infracţiunea” secolului a fost sancţionată

În ediţia trecută relatam pe scurt despre faptul că inspectorii de la Inspecţia în Construcţii Vâlcea au sancţionat cu o amendă de 3 miliarde cele 13 încălcări ale legislaţiei în vigoare ale SC Promeo Media SRL, firmă care editează bisăptămânalul de scandal „Vocea Vâlcii” şi care este patronată de controversatul Romeo Popescu. Aşa cum bănuiam imediat un cotidian local a sărit în apărarea celor care au încălcat legea şi l-a acuzat pe Ion Nicolae, consilier liberal, inspectorul şef al Inspecţiei în Construcţii, că această amendă este colosal de mare a fost dată pe nedrept şi este urmarea unei răzbunări personale a unor lideri liberali locali faţă de conducerea acestui ziar care i-a atacat constant. Noi ştim că de multe ori de fapt i-a jignit şi calomniat dar asta nu are importanţă. Miercuri, Ion Nicolae a convocat o conferinţă de presă pentru a prezenta actele constatatoare ale controalelor efectuate la construcţiile ilegale din comuna Dăeşti: procesele verbale de amenzi încheiate de specialişti ai ISTC Vâlcea, sesizările CFR , Apavil şi Consiliului Judeţean privind încălcări ale legislaţiei făcute de SC Promeo Media.

O conferinţă compromisă de istericale şi de un pseudojurist inflamat

Pentru a compromite înregistrările televiziunilor locale cei de la „Vocea Vâlcii” s-au prezentat la conferinţă însoţiţi de un aşa zis jurist, care nu s-a prezentat dar care a ţipat permanent , recitând tot felul de articole din diverse legi, a insultat ziarişti, a jignit pe cel care susţinea conferinţa şi pe specialiştii instituţiei spunând despre aceştia că nu cunosc legile, a afirmat despre Ion Nicolae că este impotent. O jurnalistă de la „Vocea Vâlcii” a avut un comportament, care poate fi caracterizat ca o criză de isterie făcând un scandal permanent. Întrerupând expunerea lui Ion Nicolae, jignindu-l constant, afirmând că acest control a fost făcut la ordinele deputatului Frâncu duduia a obţinut ce dorea: compromiterea înregistrării colegilor de la televiziuni în speranţa că pelicula nu va putea fi difuzată pe post şi că expunerile directorului Nicolae nu vor părea coerente. La această misiune a achesat şi un alt jurnalist, care recunoştea că unele construcţii sunt ilegale dar considera amenda foarte mare.

O amendă prea mică!

Recunoaştem că înainte de conferinţă împărtăşeam şi noi, alături de alţi colegi, această convingere, că amenda este  foarte mare. După conferinţă am realizat că de fapt este foarte mică. Legal putea fi acordată o sancţiune de 13 miliarde. Câte un miliard pentru fiecare contravenţie distinctă. Iar gravitatea acestora este evidentă. Fotografiile prezentate, adresele celor de la CFR şi Apavil, notele constatatoare în urma controalelor efectuate sunt elocvente. Promeo Media a construit în extravilan, fără documentaţii tehnice, fără avize, fără aprobări, fără certificate de urbanism, fără autorizaţie de construcţie. A construit în rambleul cării ferate Râmnicu Vâlcea - Sibiu afectând siguranţa transportului feroviar, pe un teren care nu-i aparţine şi unde nimeni nu-i poate da legal o autorizaţie de construcţie. A construit deasupra magistralei de alimentare cu apă de la Bădişor, magistrală aparţinând APAVIL şi în zona de siguranţă a acesteia adică în alte locuri în care legal nimeni nu poate obţine autorizaţii de construcţie. A deviat apa unui pârâu pentru a construi un heleşteu pentru peşte, a construit în albia minoră şi majoră a unei ape, a construit un pod peste un curs de apă tot fără autorizaţie. În zonă sunt mai multe construcţii distincte aflate în diverse faze de realizare. Pentru toate nu există planuri, studii tehnice şi avize legale. Primarul comunei Dăeşti a fost şi el sancţionat cu 50 de milioane lei, maxim prevăzut de lege, pentru că nu a atenţionat organele în drept că în extravilanul comunei se construieşte ilegal. Controalele au fost făcute de trei inspectori ai Inspectoratului specializaţi în construcţii civile, poduri, lucrări de canalizare. De la un simplu control de rutină venit în urma petiţiei adresate de un cetăţean Inspectoratului s-a ajuns la un control amplu solicitat de cei de la Căile Ferate care au sesizat că proprietatea le-a fost afectată. La controale au asistat şi reprezentanţi ai primăriei precum şi ai Consiliului Judeţean şi Apavil care s-au sesizat de aceste contravenţii. Suma totală a amenzilor poate părea foarte mare. Este adevărat că nimeni nu a mai primit 3 miliarde amendă în Vâlcea. Dar la fel de adevărat este că nimeni nu a mai comis simultan atât de multe şi grave abateri, atâtea încălcări ale legislaţiei. Făcute cu un dispreţ total faţă de lege şi autoritate pentru că orice cetăţean, cu atât mai mult un ziarist, ştie că nu poate construi în extravilan, ştie că nu poate construi peste o reţea de alimentare cu apă sau în rambleul căii ferate şi mai ştie că şi pentru închiderea unui balcon ai nevoie de nişte avize. În aceste condiţii credem că amenda este chiar prea mică iar cei care au efectuat controlul erau obligaţi să treacă la sancţiuni şi să dispună demolarea construcţiilor ridicate ilegal. Aşa cum primăria Râmnicului a demolat chiar şi nişte simple copertine construite fără autorizaţie.

Romeo Popescu aproape de penal

Chiar dacă are posibilitatea contestării în instanţă a sancţiunii pecuniare, precum şi posibilitatea tergiversării procesului, Romeo Popescu are exact 60 de zile din data la care a fost acordată sancţiunea pentru a intra în legalitate. Adică pentru a dărâma construcţiile ridicate ilegal. Neconformarea atrage după sine sesizarea Parchetului şi prin urmare dispunerea începerii urmăririi penale. Dacă recent acest ziarist a scăpat datorită abrogării din Codul Penal al articolelor 205 şi 206 de eventuale pedepse venite ca urmare a suitei de calomnii şi insulte, pe care le-a comis constant în ziarul său nu credem că în acest caz mai poate cădea la vreo învoială cu cineva. Mai multe surse ne-au confirmat că viceprimarul şi primarul din Dăeşti s-au temut să ia vreo măsură sau să-l reclame pe Romeo Popescu. S-au temut că vor fi terfeliţi prin ziar. L-au crezut pe acesta când a spus mereu că are relaţii şi că nimeni nu-l va sancţiona sau controla. Pentru orice gazetar este extrem de grav să facă abuz de putere! Să folosească influenţa de care se bucură ziarul la care lucrează pentru a încălca legea şi pentru a determina funcţionari publici, aleşi sau politicieni să o încalce. Este un abuz penal! Noi nu putem fi complici ai unor infractori şi chiar dacă înţelegem că e greu să plăteşti 3 miliarde credem că fiecare greşeală are preţul ei şi fiecare care a greşit trebuie să plătească.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe