Deputatul Emilian Frâncu, aruncat în cuşca leilor liberali

luni, 2 octombrie 2006

 Execuţie comandată!

Deputatul Emilian Frâncu, aruncat în cuşca leilor liberali

Jurnaliştii de la cotidianul naţional „Ziua” sunt experţi în declanşarea unor scandaluri de presă legate de economic sau politic. Nu de puţine ori acestea au avut legătură cu Vâlcea. Nu de puţine ori informaţii trunchiate obţinute pe neştiute căi din cadrul serviciilor secrete foste sau actuale din România au fost „cosmetizate” pentru a manipula opinia publică. La finele săptămânii trecute, o astfel de „bombă“ jurnalistică aruncată pe prima pagină cu un titlu şocant a adus din nou vâlcenii în atenţie. În cazul de faţă, organizaţia judeţeană a PNL şi liderul ei, deputatul Emilian Frâncu. „Ziua“ a prezentat un fel de stenogramă a unei convorbiri purtate de liderul liberal Ludovic Orban cu deputatul Frâncu înaintea Delegaţiei Permanente de la Cluj. Această convorbire telefonică nu putea fi obţinută decât de la unul dintre cei doi - şi după cum veţi vedea nu este cazul - sau de un serviciu secret care a interceptat, evident, în mod ilegal, convorbirea telefonică. Suntem siguri însă că nu se va descoperi niciodată adevăratul vinovat al înregistrării. Ceea ce este mai important este această practică specifică KGB, de a amesteca frânturi reale de informaţii cu alte informaţii contrafăcute la mod ordinar şi vulgar pentru a discredita un om, pentru a-l distruge politic sau economic. Redăm în continuare fragmente din incriminatorul material publicat în „Ziua” vineri (29 septembrie) renunţând la unele pasaje şi comentarii ale jurnaliştilor bucureşteni din lipsă de spaţiu:

Texte din ziarul „Ziua”

„Mă p.. pe Tăriceanu!

Liderii a nouă filiale liberale din Muntenia s-au întâlnit recent la Miceşti (Argeş) pentru a pune la punct un plan de atac împotriva premierului Tăriceanu, preşedintele PNL fiind considerat principalul responsabil pentru declinul partidului în sondaje. Dacă la întâlnirea cea de taină liberalii munteni au încercat să pună partidul la cale, oficial au povestit că au vorbit despre infrastructură şi, printre altele, că au elaborat un proiect de rezoluţie în vederea Delegaţiei Permanente.  ZIUA publică în exclusivitate transcriptul replicilor pe care preşedintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu - unul dintre rebeli - i le-a „turnat“ preşedintelui PNL Bucureşti, Ludovic Orban, care l-a sunat ieri pentru a-l trage de limbă vizavi de episodul complotului din teritoriu.

 La începutul convorbirii telefonice, care a ajuns în redacţia ZIUA, Frâncu s-a codit să recunoască în faţa lui Orban că, la Miceşti, preşedinţii de filiale au complotat împotriva conducerii centrale a PNL. „Ne-am întâlnit şi noi aşa, înţelegi tu, între câţiva preşedinţi mai apropiaţi, să bem şi noi un şpriţ. Ce mai vrei să-ţi spun, Ludovic... am discutat şi noi...“, a susţinut deputatul, speriat ca la Bucureşti au ajuns zvonuri despre şpriţul cel de taină al inamicilor din teritoriu. Frâncu nu s-a putut abţine însă o veşnicie şi, sătul să mimeze bunele intenţii, fiind ferm convins că discuţia va rămâne confidenţială, a izbucnit frenetic: „Ştii ceva, Ludovic, ţi-o spun pe aia bună: sunt nouă filiale care s-au intâlnit să discute problema partidului care merge ca un c.., ca un c..at. Am ajuns foarte, foarte rău, Ludovic. E foarte bine că ne-am întâlnit“. După ce a bălăcărit cum i-a venit la gură deciziile luate de la centru, care presărau „haos“ şi „incertitudine“ în teritoriu, Frâncu l-a luat la trei-păzeşte pe adversarul principal: nimeni altul decât premierul Tăriceanu. „Clanul Tăriceanu a instaurat teroarea în partid, te rog să mă crezi că-i foarte grav ce face Tăriceanu. La Delegaţia Permanentă am ajuns să nu mai spun nimic. E o adevărată teroare. Tu ştii foarte bine că nu sunt fan Tăriceanu. Nu îl suport. Mi se rupe c...u’ de acest partid de c...at care a ajuns PNL. Pe Tăriceanu să nu-l mai văd în ochi. Eu sunt foarte supărat. Mă p.. pe Tăriceanu! Când vrei să spui ceva în partid, ţi se spune că faci, Doamne, propagandă“, i-a spus nervos Frâncu lui Orban, într-o explozie necontrolată, găsind de cuviinţă să utilizeze termeni mai mult decât vulgari la adresa şefului pe line de partid...“

Frâncu şi Orban afirmă că articolul din „Ziua” este o făcătură

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Emilian Frâncu, acuză redacţia ziarului „Ziua” că a scos din context anumite afirmaţii pe care le-ar fi făcut în cadrul unei convorbiri telefonice cu şeful PNL Bucureşti, Ludovic Orban. Frâncu recunoaşte că unele dintre afirmaţii îi aparţin, însă spune că ziarul mai sus amintit a încercat să scoată în evidenţă pasaje ale discuţiei care să-l compromită. La rândul său, Ludovic Orban cataloghează articolul apărut în ediţia de vineri, 29 septembrie, a cotidianului „Ziua” ca fiind o făcătură. Orban spune că nu are nici o legătură cu acest articol şi că nu-şi mai aminteşte ce a vorbit cu Frâncu, argumentând că poartă cel puţin 100 de convorbiri telefonice în fiecare zi. Până acum, SRI nu a confirmat că ar fi eliberat un mandat de ascultare a telefonului deputatului liberal. „Ziua“ publica următoarea ştire în ediţia de sâmbătă, pentru a demonstra că lucrează profesionist şi prezintă părerea celor acuzaţi. Tardiv. Răul era deja făcut şi mercenarii de presă ştiu acest lucru.

Frâncu dezminte

Relatarea apărută ieri în ZIUA, cu privire la convorbirea telefonică între preşedintele PNL Bucureşti, Ludovic Orban şi liderul liberalilor din Vâlcea, Emilian Frâncu, este „o făcătura de presă“, a afirmat ieri Orban. „Este incalificabil ca cineva, un ziar în cazul de faţă, să se preteze la aşa ceva“, a declarat liderul PNL, precizând că în nici un caz el nu se află la originea articolului menţionat. El nu a negat faptul că ar fi stat de vorbă cu deputatul vâlcean, însă convorbirea „nu s-a desfăşurat în termenii descrişi în relatarea respectivă“. „Nu am discutat vulgar şi nici nu am vorbit despre comploturi împotriva conducerii partidului. Oricum, este o făcătură desprinsă în mod evident din arsenalul metodelor utilizate de fosta securitate“, a mai spus el, potrivit Rompres. La rândul său, deputatul Emilian Frâncu a declarat că a depus plângere penală impotriva ZIUA. „Mi-au fost încălcate drepturile constituţionale, ca cetăţean al acestei ţări. Am verificat şi nu există, în acest moment, un mandat de ascultare a convorbirilor mele telefonice“, a precizat Frâncu. Preşedintele PNL Vâlcea şi-a exprimat indignarea pentru modul în care s-a procedat: „Au fost luate pasaje trunchiate şi puse într-un asemenea context încât să reiasă că eu aş fi un fel de rebel, un revoltat împotriva conducerii partidului“, a explicat el. (R.P.)

Războiul continuă

Luni, la prima oră, PNL Vâlcea va organiza o conferinţă de presă. Tot luni, presa de scandal, mai ales cea condusă de un apropiat al fostei securităţi din Vâlcea care colaborează foarte bine la campanii denigratoare cu ziariştii din Capitală va relua aşa zisele atacuri ale lui Frâncu la adresa lui Tăriceanu, îl va denigra pe deputatul liberal şi va solicita excluderea sa din partid.

Traian GUMINSKI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe