Poluarea ÔÇô o problemă gravă la Vâlcea

luni, 11 septembrie 2006

Poluarea – o problemă gravă la Vâlcea

• Distrugerea deşeurilor medicale dau bătăi de cap autorităţilor, iar rampele de gunoi din Vâlcea nu corespund normelor europene

Judeţul Vâlcea este pe lista neagră în privinţa poluării, în contextul integrării în Uniunea Europeană. Autorităţile locale nu au găsit până acum nici o soluţie pentru distrugerea deşeurilor medicale din judeţ, iar în privinţa deşeurilor menajere rampele de gunoi existente în prezent sunt total necorespunzătoare. Nici la poluarea aerului nu stăm mai bine, deoarece în Vâlcea sunt câteva dintre cele mai mari unităţi poluatoare din ţară, concentrate mai ales pe platforma chimică. „În privinţa protecţiei mediului înconjurător activităţile în vederea integrării sunt întârziate şi cu reale probleme la Vâlcea.” – a precizat subprefectul de Vâlcea, Radu Renga.

Incineratoarele nu corespund normelor europene

Incineratoarele care sunt în prezent în Vâlcea şi unde erau distruse până acum deşeurile rezultate din activitatea medicală nu corespund normelor europene. Multe dintre ele au fost închise deja, iar restul vor avea în curând  aceeaşi soartă.

„Se caută soluţii pentru rezolvarea problemei tratării deşeurilor medicale, întrucât incineratoarele de la Spitalul judeţean Vâlcea şi Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăeşti au termen de închidere 31 decembrie 2006, precum şi pentru asigurarea condiţiilor de acreditare a laboratoarelor Inspecţiei Sanitare de Stat.” – a declarat subprefectul de Vâlcea. Şi în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor menajere şi amenajarea de rampe autorizate de colectare sau transfer de deşeuri menajere situaţia la nivelul judeţului este total necorespunzătoare. Bilanţurile de mediu pentru depozitele de deşeuri au fost finalizate pentru toate cele opt depozite programate: Drăgăşani, Govora,  Râureni – Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Horezu, Brezoi, Voineasa, Băbeni şi Bălceşti, urmând să fie elaborat şi Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor. În privinţa incineratoarelor de la spitale se mai caută încă soluţii. La Spitalul Judeţean Vâlcea s-au făcut intervenţii pentru încheierea contractelor de colectare şi transport, respectiv de eliminare a lor cu instalaţia regională de tratare a deşeurilor medicale de la Craiova. Aceleaşi solicitări privesc şi Spitalul Pneumoftiziologie Mihăeşti, care are termen de închidere: 31 decembrie 2006.

Vor fi amenajate puncte de colectare a deşeurilor în zonele cu peste 20.000 de locuitori

În perioada următoare se vor stabili puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în localităţile cu peste 20.000 de locuitori. La Râmnicu Valcea au fost înfiinţate două puncte de colectare de către REMAT (unul în sud şi altul în nordul oraşului), care vor deveni operaţionale în luna septembrie (o dată cu colectarea selectivă şi a altor componente reciclabile: hârtie, sticlă, plastic). La Drăgăşani a fost înfiinţat un punct de colectare de către primărie, care va deveni operaţional în perioada următoare. Se are în vedere în perioada următoare derularea de cât mai multe proiecte de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de la populaţie, pe tipuri de deşeuri. În acest sens sistemul se implementează în municipiu, pe baza unui proiect ISPA  aflat în desfăşurare. Sistemul va deveni operaţional în septembrie, după ce vor fi distribuite pubelele de biodegradabile la populaţie şi după ce vor fi amplasate recipientele specifice în zonele prestabilite. Acţiunea va începe din sudul municipiului şi va continua gradat. În celelalte localităţi din judeţ nu sunt deocamdată perspective de implementare a unui asemenea sistem prea curând, din cauza lipsei de fonduri. De asemenea va continua activitatea de colectare şi recuperare a uleiurilor uzate, gestionarea bifenililor policloruraţi şi a altor compuşi similari. S-au reinventariat în acest sens echipamentele conţinând PCB din judeţul Vâlcea, iar până în luna septembrie vor fi eliminate toate cantităţile programate pentru acest an. Se monitorizează lunar cantităţile de uleiuri uzate, Petrom S.A - PECO fiind societatea care este autorizată să colecteze ulei uzat de la generatori.

Sunt inventariate ariile de protecţie naturală

În această perioadă este în curs de întocmire şi baza de date privind Ariile de Protecţie Specială Avifaunistică din judeţul Vâlcea (APSA). Termenul de finalizare stabilit de autorităţi este luna noiembrie 2006. De asemenea este în curs de realizare baza de date cuprinzând siturile de importanţă comunitară (SCI). Pentru remedierea problemelor conducerea Prefecturii Vâlcea a propus măsuri urgente. „Este cazul ca, prin serviciile publice de specialitate să ne implicăm mai activ pentru informarea şi consilierea celor afectaţi, agenţi economici şi cetăţeni. În acest scop propunem deplasarea unor echipe mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea, Oficiul de Consultanţă Agricolă, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Instituţiei Prefectului în teritoriu. Împreună cu primăriile se va realiza o prezentare informativă şi o discuţie liberă în gospodăriile cu potenţial economic (care deţin animale şi/sau suprafeţe de teren agricol) şi la micii întreprinzători sau asociaţiile agricole din mediul rural. Este necesară implicarea primarilor” – a propus subprefectul Radu Renga. Graficul privind traseele stabilite şi data desfăşurării vor fi stabilite de comun acord cu cei vizaţi, acţiunea urmând a se desfăşura în intervalul: 1 august 31 octombrie 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe